Удар на Narod.bg: В сейфа на митничар №1 Петя Банкова откриха 200 000 евро, откъде са?

2 24 397

Огромна сума пари е открита в сейфа на арестуваната за 72 часа директорка на Агенция „Митници” Петя Банкова, научи Narod.bg от свой човек в МВР. Оказа се, че „честната и почтена” боркиня с корупцията в митниците къта над 200 000 евро, които към момента са с неустановен произход.

Едва ли са от свирене на китара в подлеза, по-скоро парите идват по маршрут от разни ГКПП-та като „порцията за големия началник”, коментира униформеният пред Narod.bg.

По-рано днес стана ясно, че Софийската градска прокуратура ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо обвиняемите служители от Агенция „Митници”.

След акция на ДАНС шефката Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов бяха задържани за 72 часа като част от общо седем арестувани.

Легендарният контрабандист Паскал, директорката на митниците Петя Банкова, бившият шеф на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров – Ярата и синът му Стефан са четиримата обвинени след акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) в сряда.

СГП повдигна обвинения на част от задържаните за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Реклама

От държавното обвинение съобщиха, че на 3 април Петя Банкова и още трима (без Маринов) са задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Срещу тях е повдигнато обвинение „за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления“.

БНР уточнява, че в Софийския градски съд (СГС) пост фактум са внесени 17 протокола от претърсвания на адреси, свързани със задържаните. Това е и първото дело на новата Антикорупционна комисия.

Неофициално от прокуратурата съобщили за „Хоризонт“, че при обиските в София и Хасково са били иззети документи, компютри, големи супи пари и бяло вещество, за което се предполага, че е кокаин.

Ако вината ѝ бъде доказана в съда, Петя Банкова може да получи присъда от три до десет години затвор.

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства.

Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им.

2 Коментара
  1. многознайко казва

    Еееееее-как не ви е срам да задавате такива въпроси.Жената е спестявала от закуски………….

  2. Митко казва

    Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:–- https://e.vg/Alkotox

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.