Удар по пенсионерите: Евтините лекарства изчезват

4 5 467

Проблемът с недостига на инсулин е хроничен и се обостря периодично. Това коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков пред Нова телевизия.

Той посочи, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.

„Основният проблем е свързан с търговците на едро – няма връзка между тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони“, заяви Хинков.

Според него проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Здравният министър не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин, въпреки забраната на здравното министерство.

„Беше изнесена информация от ДАНС – не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях“, добави Хинков.

Той смята, че евтините лекарства трайно изчезват от българския пазар. Логично от удара най-много да пострадат пенсионерите, които харчат основно перо от мизерните пенсии в аптеката.

„Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук“, заяви Хинков.

Министърът на здравеопазването каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

За малката Амая

Здравният министър коментира и случая с малката Амая, чието тежко увредено сърчице спря преди специализирания самолет, нает от нейните родители, да я закара в Индия за трансплантация. След фаталния край семейството на Амая обяви, че ще съди фирмата, наета да транспортира детето до Индия.

„Родителите на Амая са благодарили на здравната каса, защото когато са се обърнали към нея, всичко е било наред. В един момент са взели решение да се справят сами. Те не обвиняват държавата за трагедията“, заяви здравният министър проф. Христо Хинков. Той добави, че „здравната каса има достатъчно средства, за да финансира лечения в чужбина“.

В тази връзка Хинков каза, че една от промените в закона за лечебни заведения е създаването отново на Агенция по трансплантации, която ще координира много по-добре както трансплантации в страната, така и в транспорта.

Реклама

Въздушната медицинска помощ

След месец трябва да стартира въздушната медицинска помощ. Трябваше да се случи в края на февруари, но има допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който пристигна в България, каза министър Хинков.

Медицинският хеликоптер трябва да бъде дооборудван и затова има известно забавяне, допълни той. Тече и обучение на персонала, който ще го обслужва.

Създадена е и специална диспечерска служба за въздушната помощ, като част от системата за въздушна медицинска помощ.

За болница „Пирогов“

На въпрос за проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в болница „Пирогов“ Христо Хинков каза, че тя още не е приключила.

„Нямам окончателния доклад, но знам по неофициални данни, че този доклад, който се очаква да бъде представен в министерството, потвърждава данните от одитния доклад, който ми даде право да уволня директора на „Пирогов“, каза здравният министър.

Той посочи, че в първия одитен доклад, в който е открил нарушения, има три отделни части – законови и финансови нарушения, втората е медицинската част, и третата – за снабдяването с лекарства. По думите на здравния министър нарушенията по първата част са най-доказуеми и ясни – има директни нарушения на Закона за обществените поръчки.

На въпрос дали все още иска оставката на директора на „Пирогов“, Хинков отговори: „Аз съм го уволнил, не искам оставката му“.

За здравния министър много от директорите на лечебни заведения са политически назначения. Според Хинков директорът на „Пирогов“ „спада в хипотезата, че е назначен по политически причини“.

Относно конкурсите за директори на болници Христо Хинков каза, че съображението е, че след като той си отива като министър след ротацията, е редно следващият министър да осъществи тези конкурси.

Хинков беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.

4 Коментара
 1. Иванов казва

  Браво бе, изненадан съм от нивото на участниците в този форум, което е най-хубавата оценка и за сайта. За сравнение форумите в ъв ФАКТИ, Фрог Нюз са абсолютни боклуци. Тези в Скандално и в Свободно слово бяха единствените, които гледах досега. ОТНОВО БРАВО И ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ.

 2. Д-р Менгеле казва

  Удар по пенсионерите ли?
  Двама от трима бг-граждани са с проблемна захар – диабет първи и втори тип. И двата типа са автоимунни, вторият се развива след климактериума. Сещам се веднага за къмту десетина мои познати, никой от тях не е пенсионер.
  Изчезването на инсулина, както и забраната за свободна продажба на антибиотици са част от програмата за депопулация.
  Бактериалните инфекции са скоропостижни, ако не вземеш веднага антибиотик при някои, си отписан.
  Три пъти хванах Лайм, различни щамове. Над главата ми минава въздушен коридор на НАТО, украинските и молдовски самолети с еврейски пилоти мятат какво ли не. Метнаха дори тлъстига, бурен, който се яде в Украйна, но е по-паразитен от троскота – укитата го ядат на салата или го мариноват, казва се портулак огородный. У нас го няма, има само в моята градина.
  Та, ако нямах Доксициклин и чаках да ми направят бактериограма, щях да се осакатя.
  Повечето малки селища нямат аптеки, нито транспорт до някой по-близък град. В малките градове няма вече и болници заради десетките плъпнали частни, няма нощни аптеки.
  Как тези брадясали и плешиви чичковци и трътлести лелки с инфантилни мозъци в Парламента (пардон, в заведението за лица с умствена изостаналост) могат да решават кой колко трябва да живее в тази държава?

 3. Д-р Менгеле казва

  20г страдах от язва на стомаха, пих какво ли не – антиациди, хапчета със зелеви екстракти, лансопрол, дори лежах 2 седмици в болница за калциране. Накрая ми писна, направих си бактериограма – хеликобактер пилори. Влязох в нета, в Майо клиник, видях с какво се атакува бактерията. С две опаковки Азакс и язвата ми изчезна. Без следа.
  Тогава все още не знаех, че целта на медицината и на биг фарма е ДА ТЕ ЛЕКУВАТ, А НЕ ДА ТЕ ИЗЛЕКУВАТ. Похвалих се в Дейли Мейл 2013 как и от къде видях да си излекувам язвата. ЕДНА СЕДМИЦА след това, Майо премахнаха всички препоръчвани лекарства за всички заболявания. Вървете в сайта им и ще видите.

 4. Д-р Менгеле казва

  Оправданието за електронни рецепти за антибиотиците е, че бактериите привиквали към антибиотиците и ставали резистентни.
  А какво ще ни кажат загрижените за човечеството депопуланти за антибиотиците в животинските продукти – ВСИЧКИ, месо, яйца, млечни продукти. Тези антибиотици не предизвикват ли резистентност на бактериите? А хормоните, с които ги тъпчат, особено онези за растеж? Не се чудете, че дечурлигата влизат в пубертет на 7г, като маймуните…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.