Сигнал до Narod.bg: Как бяха съсипани мощности за 100 млн., дивашки кражби в ПАВЕЦ „Чаира” (I част)

10 195 799

Как бяха съсипани мощности за над 100 милиона лева в помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира”, най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена в Рила под язовир „Белмекен” разкрива сигнал до Narod.bg, подкрепен с документи.

Драмата с ПАВЕЦ започва през пролетта на 2022-а с авария в хидроагрегат 4 на централата, след което започнали брутални кражби на супер скъпо оборудване, за което има издадена и справка от ДАНС.

По този повод от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Пазарджик се извършва проверка по преписка вх. № 312000-23***/2023 г. по описа на ОД МВР Пазарджик и вх.№ 50**/2023 г. по описа на РП Пазарджик.

Оказва се, че има данни за липси на демонтирано оборудване от ПАВЕЦ „Чаира“ при извършваната рехабилитация – медни шини и медни кабели от високоволтови шкафове ВВШ/. ел. табла, открита разпределителна уредба /ОРУ/ и контролна разпределителна уредба /КРУ/, медни стержени и силициева ламарина на генератори ХГ-2 и ХГ–4.

По тази причина в началото на ноември 2023-а полицията изисква от изпълнителния директор на НЕК Мартин Георгиев заверени копия на документи, съотносими към престъплението.

Реклама

В резултат на извършена проверка в периода 7 ноември – 20 ноември 2023-а са установени липси на огромно количество демонтирани медни шини от високоволтовите шкафове, призна източникът на Narod.bg.

Колосалната авария в ПАВЕЦ „Чаира” добива облик от кореспонденция между инженери в централата, разкри източникът на Narod.bg.

От обяснение научихме, че обучението на оперативния персонал за новите системи е било с продължителност около 6 часа (общо за всички системи, съоръжения и защити); за турбинния регулатор предстои някъде в далечното бъдеще; всички настройки на системите за управление, защити, сигнализация, достъп до инженерните станции и пароли имат само хората от фирмите, отговарящи за ХА-4 към 22.03.2022 г.; оперативният персонал не е изпитан по Наредба № 9, каквито са изискванията  при въвеждане в експлоатация на нови съоръжения, като липсват утвърдени инструкции; въпреки сигнала, подаден от оперативния персонал на ПАВЕЦ „Чаира“ през август 2021 г., че работа с минимален състав на оперативния персонал ще доведе до крупна производствена авария и трудови злополуки, никой не взе становище и не пое отговорност да реши този огромен проблем.

И един въпрос от Narod.bg – взети ли са писмени обяснения от всички лица ЦУ-НЕК, П-тие „ВЕЦ“, ПАВЕЦ „ЧАИРА“, отговарящи за рехабилитацията и вземащи ежемесечно допълнителни възнаграждения за това, присъствали ли са на пробите с ХА-4 и къде са се намирали, за да се изяснят всички обстоятелства около случилата се авария?

Очаквайте още скандални разкрития по темата само в Narod.bg

10 Коментара
 1. Шансяо казва

  България е определена да се превърне в гето
  https://www.youtube.com/watch?v=zLtI90yUqAI&t=1s

 2. Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист казва

  Комунистите Родината изграждат,
  дерьмократите след тях грабят и рушат!

 3. Никола Никола казва

  Малеее и чаира ли? Май по Боково време са го съсипали.

 4. Унуфри казва

  Защо никой не казва нищо за това, че България внася 700 mw /h електроенергия от Румъния.Това е колкото почти един атомен реактор.Те произвеждат това количество от газ, който минава през България. В същото време българските електроцентрали ползващи газ почти не се ползват.

 5. Ана казва

  Имаше слух тогава ,че са повредили ПАВЕЦ Чаира ,за да могат по лесно да си построят соларните паркове и перките.Не знам дали е така.

 6. oralmoccasin казва

  Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

 7. Държавата казва

  Ни стана враг??? Никой не защитава народа,а напротив дори го убива с НЕКАДЪРНО И КОРУПЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ!!! ВЪВ ВСЯКА ЕДНА НОРМАЛНА СТРАНА ОТ ЕС, ТЕЗИ БОКЛУЦИ ОТ СГЛОБКАТА ДА СА СЪС СМЪРТНИ ПРИСЪДИ НЕ ЗАТВОР!!! ГЕРБ И ДПС СЕ ОПИТВАТ ДА ОСТАНАТ САМО ТЕ БЕЗ ПП-ДБ НО ТЕ СА В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО!!! ВЪН ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ПУМИЯ ОТ ТУК И НЕ НА УКРОПИЯ!!!

 8. Ха ха казва

  Точно в десетката КОМУНИСТИТЕ СТРОЯХА И ГРАДИХА, А ДЕМОКРАЦИЯТА,КОЯТО СЕ ПРЕВЪРНА В НЕОФАШИЗЪМ ЧУПИ ТРОШИ И УБИВА С ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНИ ВИРУСИ И МАНИПУЛАЦИИ!!!

 9. Кольо казва

  Че има далавери стана ясно от платеното оправдание, че причината за аварията била „умората на материала“. И на всичко отгоре виновниците си повярваха на тази глупост и се успокоиха, че никой вече няма да им търси сметка.

 10. Същият казва

  Държавата похарчи милиарди левове,за да могат илитератите на ГЕРБ да говорят и вършат глупости на гърба на народа с.Политическата кохорта след Живково време извършиха толкова престъпни деяния,че не са за затвор а за разстрел на публично място.Да това е моето мнение.Разбира се такива като тариката Луканов си го и получиха.Време е за герой като Робин Худ ,Вилхелм тел,че и един Пиночет и Хитлер би в свършил.Това е пътя на разюзданата мафия завзела властта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.