ПОСТАНОВКА: Мераклийка за ВАС търси съдии в мрежата на Мартин Нотариуса

4 56 227

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) създаде специална комисия, която трябва да провери дали съдии са имали връзка с мрежата за влияние, създадена от застреляния Мартин Божанов-Нотаируса. Комисията ще работи в продължение на три месеца.

В нея влизат председателите на двете върховни съдилища – Галина Захарова (ВКС) и Георги Чолаков (ВАС), както и осветлената от Narod.bg като мераклийка за шефка на ВАС Атанаска Дишева плюс Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева и Вероника Имова от колегията.

Ще се проверят всички дела, за които се знае, че Божанов е имал някакво участие. Едно от тях е например това за несъстоятелността на КТБ, както и за конфискация на имуществото на Евелин Банев-Брендо, който бе осъден у нас за пране на пари, а в чужбина – за наркотратфик.

Божанов, както и неговият адвокат Велимир Атанасов, са се явявали и като консултанти по дела, водени от „Инвестбанк“. Освен това ще се проверяват и процеси с участието на негови приближени – адвокатите Атанасов и Емил Писков.

Ще се изискат данни от съдилища, от прокуратурата, ГДБОП, ДАНС, столичната полиция, данъчните и други държавни органи.

От няколко години

Реклама

Членовете на съвета, които сега ще проучват дейността на Нотариуса и групата, не са новаци в темата. Още преди четири години съдията Владислава Цариградска бе изслушана от съвета. Тогава тя разказа, че е била заплашвана от Божанов заради дело, по което той спорел с бившата си съпруга. Изслушан бе и друг магистрат – съдията Цвятко Лазаров, който също казваше, че е бил заплашван.

Институционалната реакция обаче се изчерпа с изслушване и назначаване на охрана на Цариградска. Едва след убийството на Божанов темата влезе в дневния ред и на политици, и на прокуратура. Резултатът е, че четири години след като за първи път подаде сигнал Цариградска отново е с охрана, а междувременно прокуратурата не си мръдна пръста да обвини Божанов.

Всъщност след убийството му от градската прокуратура се опитаха да се изкарат безстрашни, заявявайки, че само те са се осмелили да образуват дело срещу групата. До повдигане на обвинение срещу Божанов така и не се стигна. Ако се вярва на градската прокуратура – защото междувременно бе убит.

Имам човек

Съмненията, че Нотариуса урежда дела са обществена тайна. Още през 2021 г. организацията „Антикорупционен фонд“ пусна свое разследване, от което се разбра, че са искани пари Ивайла Бакалова като ѝ е обещавано, че мъжът Веселин Денков ще бъде пуснат от ареста, където лежеше по дело на специализираната прокуратура.

Въпреки това от страна на прокуратурата нямаше никаква реакция.

Отново след убийството на Божанов започнаха проверки, за да се разбере дали дела по сигнали срещу него са мачкани. Част от тях са за имотни измами и са подавани в години наред. Съмнението, че по тях не се е работело бе една от причините шефката на районната прокуратура в София Невена Зартова да подаде оставка наскоро.

Медиапул

4 Коментара
 1. jesous казва

  Best online money making method to work online and start making extra $19k or even more by doing this easy job from home. my last month’s earning with this are $18583 and i am doing this just for 3 hours a day very easy work and regular income from this are amazing. everybody can now get this job and start making dollars online by follow instructions on this web…

  http://www.cash.salary49.com

 2. BASBAKAN BOYKO скоро ще цъфнe на „Козяк“ Str за политическо убежище! казва
 3. martie казва

  Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

 4. Питанка казва

  Ще важи ли 10-годишната абсолютна давност, която БОКо си гласува седмица преди да падне от власт?!
  Не трябва ли в Конституцията да се впише абсолютната давнст да е 50 години, а за престъпления, бездействие, замазване и прикриване на престъпления в качеството на държавен / общински избираем / назначаен служител / представител и/или магистрат да няма давност?! Така ще се подвеждат под отговорност и поръчителите и изпълнителите на възродителния процес, приватизацията, мутро-милиционеро-ченгесарщината, …. !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.