Проверка на Narod.bg показа: Семеен картел управлява прокуратурата като ОПГ

5 441 127

Смъртта на Мартин Божанов – Нотариуса отприщи пълноводен поток от свидетелски показания за невероятни любовни и роднински връзки в съдебната система. Оказва се, че прокуратурата се управлява от семеен картел като ОПГ, видя Narod.bg.

В свидетелските разкази на потърпевши от схемите за изнудване на кръга около Нотариуса изплуваха имената на подалата оставка шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и на Радослав Димов, който оглавява Софийската апелативна прокуратура.

През 2019 г. Зартова пое шефския пост именно от Димов, като преди това му беше заместничка. Оказва се, че отношенията им не се изчерпват с коридорите на Темида. Човек на Narod.bg разкри, че Зартова и Димов са свързани и по друга линия. Невена е кумувала на сватбата на Радослав Димов и половинката му Божидара, която пък е зам.-градски прокурор и шеф на специализирания отдел. Изобщо – мила родна картинка!

От вчера Невена Зартова отрича да е била близка с Нотариуса, макар че бе принудена да разкрие, че се познават от години.

В интервю днес обаче гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис разказва съвсем различна версия. Според него Зартова била в интимни отношения с адвоката Велимир Атанасов, който пък се славел като „мозъка“ на групировката за търговия с влияние около разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса.

Каламарис споделя, че е един от хората, подложени на прокурорски проверки и е бил с повдигнато обвинение от Софийската районна прокуратура, единствено защото е станал посредник в имотна сделка на гръцката „Данаос девелопмент“. Цялата схема беше описана от управителя на дружеството инж. Анастасиос Дикос пред „24 часа“, като тя въвлича действащи и бивши държавни служители на високо ниво, включително апелативния прокурор Радослав Димов.

Повече четете тук:

Каламарис твърди, че съдружникът на Мартин Божанов – Велимир Атанасов, е имал интимна, а не просто приятелска връзка с досегашния районен прокурор на София Невена Зартова – нещо, което тя категорично отрече в своите публични изяви.

Гръцкият бизнесмен обаче цитира конкретен ден и хотел, за който има информация, че Зартова и Атанасов са отсядали в една стая – вила „Чинка“ на 22 януари 2022 г.

Йоаким Каламарис

„Ако иска, може да ме съди за клевета или да се провери от регистрацията в хотела. Време е тези хора да престанат да се крият. Цялата съдебна гилдия знаят за аферата между Зартова и Атанасов“, каза той.

Реклама

Йоаким Каламарис посочи и конкретен заместник-районен прокурор – Борислав Георгиев („дясната ръка на Зартова“) – когото той смята за отговорен за злоупотреба с власт, след като е задействал тежки мерки за неотклонение срещу него и партньорите му (гаранции от 100 000 и 50 000 лв.).

Сигналът от Велимир Атанасов срещу гръцките инвеститори е бил подаден директно на Георгиев в СРП. Въпросният прокурор и трима негови колеги подадоха оставка в сряда, като обявиха, че се разграничавали от дейността на Невена Зартова като техен административен ръководител.

„Правилно, обаче късно направено“, каза Каламарис. „Днес ще бъде решено от главния прокурор дали те ще останат или не – но призовавам поне Борислав Георгиев да бъде отстранен“.

Той разказа, че част от хората, които са опитвали да изнудват него и управителя на „Данаос“, са им внушавали, че прокурорът Георгиев е имал хазартна зависимост – затова са поискали от тях рекет, с който да му платят да прекрати разследването.

„Ако това е така или не – не е лошо да се провери. Но ако е така, този човек не бива да е там (в СРП)“, каза Каламарис.

Той призова и за „сериозно пречистване“ в Апелативна прокуратура – София, защото е имало опит за намеса и от страна на ръководителя ѝ Радослав Димов.

„Срещу холдинга имаше 12-13 дела, които са загубени. Просто холдингът реши да не отвърне, но е време и това да се случи. Слава Богу, направихме жалба на по-високо ниво – Софийска градска прокуратура, и тя отмени всички (мерки)“, каза той.

Според Йоаким Каламарис – единственият човек в правителството, който е обърнал внимание на казуса, е бил тогавашният служебен вътрешен министър Бойко Рашков (от интервюто стана ясно, че срещата им е станала през лятото на 2021 г., когато и Ивайла Бакалова е сигнализирала за групировката на Нотариуса).

От страна на Министерството на финансите е последвало „не само пълно мълчание, а само проверки“.

По думите му, в дъното на скандала стои търговец на горива, в чието съседство е трябвало да се построи проектът за нов жилищен комплекс.

„Вие виждате как съмнителният бизнес в България може да се смеси със здравия бизнес. Тези хора нямат граници“, каза той.

Каламарис се учуди как е възможно две седмици след убийството МВР още да не е открило всички криминални регистрации и евентуални връзки на Божанов със службите за сигурност.

5 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  Цигански нужник бг. Ако германците бяха забрали поне малко от мангалите ни в трудовите лагери, сега щяхме да бъдем друга държава.

 2. Долу БгКлептоП казва

  КЕНЕФЪТ на БКП-мешере комунизма не е променян от 1945 до днес! И системно, и организационно, и кадрово, и агентурно, и клепто-криминално, и материално (привилегии, облаги, ….), и в безотговорността, ненаказуемостта, несменяемостта, ……

 3. Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист казва

  „Долу БгКлептоП Казва“ е скромен и невеж гледач на трибуквените кабеларки.

 4. Филанкишията казва

  Кмета на Надежда също има ОПГ с общинската съветничка Татяна Георгиева. Колко общински имота усвоиха.

 5. AcaciyTrendafilov казва

  Конституцията брани правата ни, а кой ще ни брани от защитниците й? 🙂

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.