Война! Джамбазки на нож с Каракачанов кой да яхне ВМРО – най-имотната партия в България

4 11 443

Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки са в открит конфликт за председателския пост във ВМРО, най-имотната партия в България. По ирония на съдбата Каракачанов е ментор и създател на Джамбазки от 20 години насам. Точно през 2004 година Джамбазки става председател на Националния младежки съвет на партията, пише „Филтър”. След още 10 години става неин заместник-председател, а впоследствие и съпредседател заедно с Александър Сиди и Искрен Веселинов. Джамбазки се уреди и изкара два мандата като евродепутат с гласовете на МВРО.

Млади и стари или Красимир Каракачанов срещу Ангел Джамбазки – това са двата лагера, които ще се борят за надмощие във ВМРО. Двамата лидери имат своите силни аргументи и ще се изправят в здрава битка с непредизвестен край за председателския пост в 130-годишната организация.

Конфликтът между поколенията досега беше скрит или полускрит, под повърхността клокочеше нещо, усещаше се, че наближава разместване на „тектоничните плочи“, но вече е и явен. Това стана ясно на провелата се на 20 януари градска конференция в София.

Столичната структура на ВМРО е най-силната в страната. От процесите, които се случват в нея, както и от сигналите, излъчвани от „Пиротска“ №5, става ясно какво ще се случи и на предстоящата национален конгрес на организацията. Датата за важното събитие е 17 февруари.

На сбирката в София се случи нещо знаменателно: лидерите Каракачанов и Джамбазки бяха на път да се сблъскат челно в директен двубой. Структурите в столицата номинираха двамата за председатели на ВМРО. Кандидатурите им ще бъдат издигнати на конгреса. Не се стигна до конфликтни ситуации, но в залата определено витаеше напрежение. Обособиха се явно двата лагера.

Ако грубо се тегли чертата, може да се каже, че сблъсъкът през февруари ще бъде между „Млади“ и „Стари“.

Първите като цяло подкрепят Ангел Джамбазки. Той е евродепутат втори мандат, най-активният български представител е в ЕП, както и един от най-дейните и популярни млади български политици през последните години. За него стискат палци общинският съветник Карлос Контрера, доскорошният му колега Михаил Петров, кандидатът за вицепрезидент на последните избори Мария Цветкова, голяма част от членовете на младежката организация на ВМРО…Те смятат, че трябва да се направят промени на всички нива, че, колкото и той самият да не го признава, времето на Каракачанов вече е отминало и е време за нов свеж полъх, време е да задуха „вятъра на промяната“…

КОНФЛИКТИ

Историкът бе начело на ВМРО в продължение на 25 г., преди да се оттегли сам през февруари 2022 г. и да остане само като почетен председател. Някои може би очакваха той да излезе в т.нар. „почетна пенсия“, но…

Зад гърба на вожда Красимир Каракачанов сега с пълни сили застава по-консервативното ядро на партията, начело с Огнян Кронев, ексдепутати като Султанка Петрова и др. Те нямат никакво намерение да отстъпят назад, да загубят позициите си.

На софийската конференция са били отправени взаимни обвинения за партийните решения от миналото, свидетелстват наши източници. Като основни грешки от двете страни са били посочени коалицията с партия ВОЛЯ на Веселин Марешки и влизането във властта под „шапката“ на ГЕРБ.

Както е известно, в третия кабинет на Бойко Борисов през 2017 г. беше създаден съюз между ГЕРБ и коалицията Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ, Атака). Това „сдушаване“ с гербаджиите беше наистина отчетено като голяма грешка от част от избиратели, които снеха политическото си доверие от „Патриотите“.

С тази теза обаче изобщо не е съгласен Каракачанов. Той станал и троснато казал: „Не смятам, и никога не съм смятал, че коалирането ни с ГЕРБ е било грешка. Кое е грешка? Че имахме хора на почти всички позиции във властта ли? Това ли наричате грешка? Айде, много ви моля…

Изминалите 2 г. бяха трудни години, но те бяха функция от изминалите 4 сложни и в същото време ползотворни за каузите ни години, в които ВМРО беше в законодателната и изпълнителната власт. Имахме 12 народни представители, имахме зам.-министри, имаме кметове на общини и кметства, общински съветници в цялата страна“, изтъква Каракачанов.

Не може да се отрече, че под негово ръководство ВМРО беше на върха. Той сам го казва в едно свое скорошно изявление:

„Това (2017-2021) бяха динамични години, в които се преборихме да премахнем фигурата на вечния длъжник, да въведем данъчните облекчения за семействата с деца, както и устойчивото повишаване на доходите в последните години, в това число и пенсиите. Направихме и първите стъпки за връщане на децата от цигански семейства в училище, за борбата със социалния паразитизъм, въведохме безвъзмездния труд в полза на обществото за административни нарушения с глоби, които маргиналите никога не плащат, премахнахме правната възможност за убийците да се възползват от съкратено съдебно следствие и да се измъкват с по-леки присъди, започнахме непримирима битка с циганската престъпност.

Реклама

Спряхме Истанбулската конвенция и още редица опити да бъде въведена ЛГБТИ+ идеологията в детските градини и училищата. Спряхме ратификацията на СЕТА в парламента и подписването на Пакта за миграция. И едно от най-важните неща – заострихме вниманието на обществото към една болна за България тема – Македония. Тема, по която години наред държавата умишлено мълчеше. Нека да си го кажем директно – благодарение на ВМРО в правителството и парламента бяха поставени ясни и категорични условия за членството на Македония в ЕС и не бяха изпълнени чуждите поръчки. Така направихме възможна една обща твърда позиция, с която, както виждате, се съобразяват и днешните управляващи.

Що се отнася до отбраната – за 4 г. направих толкова неща, колкото не бяха правени за последните 30 г. Като се започне от повишаването на доходите на военнослужещите, превъоръжаването и въвеждането на доброволната служба и се стигне до трайно повишения авторитет и доверие към Българската армия. Така че, уважаеми съмишленици, ние няма от какво да се срамуваме от нашето присъствие в изпълнителната и законодателната власт.“

Дипломираният историк не пропуска да жегне и своите наследници и вътрешнопартийни противници:

„ВМРО допусна от партия във властта да се превърне в една маргинална организация. Стигнахме до дъното на последните парламентарни избори. Така вече не може да продължава! Това трябва да е ясно! За пораженията сами сме си виновни. Но трябва да си кажем истината в очите. Някои от нас не си мръднаха пръста през това време. Да, беше много сладко, когато бяха депутати и се ползваха с какви ли ни привилегии. Даже някои колеги, да не им казвам имената, ползваха държавни коли, охрана и т.н. – нещо, което аз никога не си позволих дори в битността си на вицепремиер. Разхождам се и досега без страх по улиците.“

Каракачанов е бил много ядосан и от това, че е бил спрян достъпа му до официалния сайт на ВМРО. До преди месеци той можеше да публикува там свои мнения, позиции и анализи. Но това му е било отказано в последно време. Той можеше да пише свободно само в личния си профил във Фейсбук. Достъп до сайта обаче нямаше. Вина за това имал съпредседателят Искрен Веселинов. Между двамата явно отдавна тлее остър конфликт, който чака удобен момент да избухне.

Чак наскоро в сайта се появи негов материал и то препечатан от Фейсбук под заглавие „Правителството на сглобката взе страната на картелите срещу хората“.

На 25 януари пък беше маркирано тв участие на Красимир в партийната телевизия. Което обаче не показва дори малко затопляне на отношенията между Веселинов и стария лидер. Този остракизъм, проявен към лидера, тази едва ли не насилствена изолация, която му налагат, го е накарало да реагира така остро. Иначе, по свидетелствата на нашия източник, другото крило в организацията е очаквало Красимир сам лека-полека да се оттегли от властта и да се посвети на книгите и науката. Едва ли не сам да излезе в „политическа пенсия“. Слуховете обаче, че това ще стане, явно са били преувеличени.

„Затворихте ме в една стая с пожеланието, че вече мога да пиша на спокойствие книгите си. Е, аз приех добронамерено всичко, затворих се и книгата от 600 страници беше готова за няколко месеца. Добре, а вие какво свършихте през това време?“,  обърнал се към опозицията Каракачанов.

„Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ излезе от печат и беше представена на 13 декември в Централния военен клуб. Красимир Каракачанов е автор още и на книгите „ВМРО – История на една борба”, „Тодор Александров”, „Забравените апостоли на Македония”.

На критиките, отправени от вожда, опозицията не е намерила аргументи да отговори.

Другото, което е изкарало извън нерви Красимир, е това, че различните водачи ни организацията дават различни мнения по актуални теми на деня. Излъчването на разнопосочни твърдения и то по щекотливи и важни теми обърква избирателите ни, логично е посочил Каракачанов. Случвало се е в един и същи ден дори даден човек от ръководството да интерпретира по един начин актуална новина (например Шенген, бежанците, затварянето на топлоцентралите, войната в Украйна), а в същото време друг функционер да е изразил различно мнение от това на колегата си. Досега това поне не беше се случвало.

РЪКОВОДСТВОТО

Как досега беше структурирано ръководството?

Действаше своеобразен триумвират, съставен от трима съпредседатели: Ангел Джамбазки, Александър Сиди и Искрен Веселинов.

Имаше и един почетен председател в лицето на Красимир Каракачанов, както и главен секретар – Юлиан Ангелов.

До тази промяна се стигна след изборните резултати на ВМРО на изборите 2 в 1 през ноември 2021 г. Тогава партията взе малко над 1 процента и ръководството подаде оставка.

На парламентарните избори през октомври 2022 г. резултатът беше трагичен – 0.81 процента.

За да се стигне до безпрецедентното решение ВМРО да не участва във вота през април 2023 г.

4 Коментара
 1. Отврат казва

  ТЪПКАЧИ!

 2. Илхан КючукЧекмедже казва

  Как може в ВМРО да има на висак паст ЕВРЕЙН от Ст.Загора Александър СИДИ .Това е подигравка с рометя на 17.000 старо-новозагорци избити от евруйна Сюлеман Паша(Соломан Леви Явиш) коляча на Ст.Загара
  СИДИ-на иврит ЛОВЕЦ,(hunter),ловуващ
  ВМРО си приличат с еврейчето СИДИ допада им да „ловуват“ шаранина патриотична въдица докато ЛАРАТ и ТРУПАТ пачки и милиони ат продяжба на имоти ,менте паспорти и стари аръжия износ за ЙЕМЕН

 3. Илхан КючукЧекмедже казва

  Как може в ВМРО да има на висок пост ЕВРЕЙН от Ст.Загора Александър СИДИ .Това е подигравка с памета на 17.000 старо-новозагорци избити от еврейна Сюлеман Паша(Соломан Леви Явиш) коляча на Ст.Загара
  СИДИ-на иврит ЛОВЕЦ,(hunter),ловуващ
  ВМРО си приличат с еврейчето СИДИ допада им да „ловуват“ шаранина патриотична въдица докато ЛАПАТ и ТРУПАТ пачки и милиони от продажба на имоти ,менте паспорти и стари аръжия износ за ЙЕМЕН

 4. batshev казва

  Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим–> https://do.my/azalfa

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.