Световен резил: Визитата в САЩ е дипломатически гаф

0 12 001

Посещението на българската делегация в САЩ, за съжаление, може да се третира като дипломатически гаф пред очите на целия свят. Така коментира визитата на българска делегация отвъд Океана дипломатът Валентин Радомирски, посланик и участник в официалната делегация, приета от президента Джордж Буш-младши през 2008 г.

„Първо, очевидно не бяха дадени срещи на подходящо ниво за предвидените в първоначален вариант участници в делегацията. Не се разбра какви въпроси ще обсъждат на тази визита. Подчертавам, че визитата не е официална – защото нивото е различно – „президентът на САЩ се среща с българския президент“, това са официалните, другите са работни посещения. Този гаф предполага липса на координация на българските институции“, коментира Радомирски.

Той припомни, че по онова време подготовката е продължила 6-8 месеца и „се събираха съветници на 4 ведомства – президентство, МС, МВнР и парламента“.

„Всичко се съгласуваше в съответствие за националните цели за следващия период – кой къде ще отиде, кой откъде има покана. През 2008 г. се подготвя визитата около 8 месеца. Отсрещната страна дава дати, на които ще ни приеме. Това, което липсва в сегашната визита е, че нямаше никакви споразумения за подписване. Не се прави така още при обявяване на програмата пролича, че няма документи за подписване и не е съгласувано с МВнР. При  нас външен министър бе Ивайло Калфин и тогава подписа споразумение с министъра на вътрешната сигурност на САЩ за безвизово пътуване“, разказа дипломатът, участник във визитата през 2008 г.

Реклама

Радомирски коментира, че комплексният подход на това правителство липсва и това проличало още при подготовката на посещението. „Предложението, започвайки с договора на ПП с лобистката фирма, е че се преследват не национални цели, а лични, котерийни и в най-добрия случай партийни цели“.

„Аз съм първото поколение български мъже, което не е воювало и ние забравихме да се борим за мир. Първото, което трябва да прави България, е да се бори за мир. Това не означава, че трябва да се подчиняваме на идеологеми на едната или на другата страна. Първо, защото не се знае в каква ситуация ще бъде Европа“, препоръча Радомирски.

И допълни: „Говори се за реформа на ЕС, тя добра ли ще е за малките или средните страни, каквато е България, или за по-слабите икономически, каквато е България.“

„Нашата външна политика трябва да бъде насочена към предотвратяване на опасности при най-лошия вариант на развитие на международната обстановка за съществуване на нашата държава. Не знам какво прави нашата външна политика, но не виждам резултати“, заяви Валентин Радомирски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.