БЕЗ ПРЕЦЕДЕНТ: Румен Радев ли е „Мистър Кеш”?

3 13 423

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски нарече президента Румен Радев „Мистър Кеш“ и поиска оставката му. Реакцията идва след коментар на държавния глава, който, вместо по име, се обърна към депутата с „г-н Магнистки“ заради санкциите по глобалния закон за корупция срещу Пеевски.

Попитан дали ще инициира импийчмънт на президента Радев, Пеевски отклони въпроса. Призова обаче държавния глава да представи свой политически проект и да участва в надпреварата за гласове на изборите за Европейски парламент. Датата им не е обявена официално, но се очаква да бъдат на 9 юни.

Неодобрение към прокуратурата

Днес (29 януари) в 07.30 ч. пресслужбата на ДПС съобщи, че Пеевски е изпратил до прокуратурата, МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и антикорупционната комисия въпроси за корупционни схеми на свързани с президента Румен Радев хора.

Следобед (около 15.30 ч.) Пеевски обаче заяви, че още не е изпратил питанията си към органите и показа неодобрение към прокуратурата, че „толкова бързо отговориха, че нямат абсолютно нищо за съветниците на президента“.

По обяд прокуратурата, през градският прокурор на София Илияна Кирилова, обяви, че се проверява какво има като информация за Николай Копринков (секретар на президента по вътрешна политика) и Сотир Ушев (бивш управител на Националния осигурителен институт). Българското национално радио (БНР) обаче цитира Кирилова да казва, че при започнали проверки в масивите с данни от петък (26 януари) досега прокуратурата не е намерила нищо срещу Копринков, а за Ушев – един сигнал от 2010 г. Пеевски поиска прокуратурата „да погледне медиите“, но не уточни нито кои издания, нито кои публикации визира.

Реклама

Попитан защо тъкмо сега се активизира, Пеевски каза: „Наблюдавам, че никой не прави нищо по темата. Сега започнахме да виждаме много данни по темата. Има много неща в медиите, никой не реагира от органите“. На въпрос какви са допълнителните данни, откъде разполага с тях, председателят на парламентарната група на ДПС продължи да е неясен: „Вие виждате ли някакви разследвани данни до момента? Надявам се от „Дневник“ да обърнете внимание. Вие обичате да правите разследвания, но само в някои посоки“.

Активизацията на Пеевски срещу Радев започна през миналата седмица, като за повод беше използвано противопоставянето на президента срещу избирането на Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Борислав Белазелков („Продължаваме промяната – Демократична България“) за конституционни съдии. Ако обаче е имало корупционни практики в служебното правителство, то последно такова работеше допреди седем месеца, а досега ДПС не е повдигала този проблем.

За т. нар. „пътя на копринката“ говори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов през 2021 г., но и тогава темата не е била широко използвана политически.

Пеевски нарече президента Румен Радев „Мистър Кеш“ в отговор на държавния глава, който по-рано каза на депутата „г-н Магнитски“.

Още когато поде атаките си през миналата седмица Пеевски нарече президентството „тъмна институция с много кеш“. От изказванията на Пеевски се разбра, че използва израза, защото държавният глава според него е натрупал средства през корупционни практики на назначените от него служебни правителства, които да използва за финансиране на свой политически проект.

„Диктатурата му свърши. Няма да се повтори. Единственото, което е чудесно: изкаран е от комфорта на уютния си кабинет. Излезе, каза, че ще прави партия, чакам го на терена“, закани се Пеевски.

3 Коментара
  1. ВЕЖДЮ РАДИШЕВ казва

    бе я му ебете маата на това тлъсто прасе ,малко са го били руснаците ,следваия път да наблегнат на ебането този тлъст гъз много хуйове ще поеме ,тлъстия не си е виждал маломеркато от десетилетия

  2. обикновен Човек казва

    “ Чаталджагейт “ е пълен с конфликти на интереси. А това е ПРОТИВОЗАКОННО И НАКАЗУЕМО. Касае МИНИСТЪРА, който управлява парите на НАШАТА МИЛА РОДИНА. Държавата обаче си бърка в носа и нехае….. Изведнъж Пеевски пристига с гръм и всички “ ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА “ почват да вият в един глас с него. Доказано, недоказано, в Президентството било пълно с КЕШ /какво ли означава това?/. Много бързо се забрави какво беше Пеевски преди и какво е сега. И в единия и в другия случай е нелицеприятна гледка. Не е ли? – както обичаше да пише МНОГОУВАЖАВАНИЯТ от мен ТОНИ ФИЛИПОВ… НАРОДЕ ???? Какво ли е искал да каже с това ВАСИЛ ЛЕВСКИ.

  3. Христов казва

    Каквото и да правят от американо-чифутската сглобка,умират.Партия подкрепяна от Радев с ярко изразен чист лидел,ще заличи и изпепели американските памперси загнездили се в Парламента и правителството Настроената змия хапе лудо,ама по гумен ботуш.Мрете рептили и кравари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.