КОИ СА? Четирима ВИП българи взимат 4317,82 лв. пенсия

2 17 875

4317,82 лв. е средната пенсия на малцината привилегировани, за които не важи таванът на пенсиите. Това показва информация в онлайн статистическите справки на Националния осигурителен институт. Според статистиката към момента има само четирима души в държавата, чиято пенсия надхвърля тавана от 3400 лв. (тук става дума за основен размер на пенсията, а не за общата сума с различните добавки).

По Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не важи за президент и вицепрезидент на България, председател на Народното събрание, министър-председател или съдия в Конституционния съд. И четирите пенсии без таван са в София – логично, като се има предвид за кого се отнасят.

Тези, за които ограничението е в сила, са 2084 – толкова пенсионери получават точно 3400 лв. пенсия, като тук може да има и хора, чийто реален размер на пенсията е точно толкова по съвпадение.

Реклама

Средната пенсия общо за всички пенсионери е, разбира се, в пъти по-ниска – 749,91 за януари. Разликите по области обаче са огромни – в София средният основен размер на пенсията е 930,87 лв. В Перник е 811,53 лв. В Кърджали обаче не може да достигне и 600 лв. – за януари средното ниво е 592 лв.

Броят на пенсионерите е 2 040 922 души от началото на тази година – с 1884 души повече в сравнение с 2023 г. Това може да изглежда незначителна разлика, а и годината е съвсем в началото си, но е тревожен симптом, тъй като се случва за пръв път от много време насам.

След като всяка година получаващите пенсия намаляваха и заради обичайните демографски процеси, и заради плавното увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране, миналата година е първата от 2016 г. насам с увеличение, при това около 7000 души в повече. За сравнение, през 2022 спрямо 2021 г. имаше над 26 000 пенсионери намаление.

2 Коментара
  1. Гелюндра казва

    Колко броя мешере конституционни ПАНСИОНЕРИ получават такава пенсия?! Питам за един Б3НС-номенклатурчик от Бургас с мургав произход от Сливен, назначен от ДС-катъра „Виктор“ шантонин шамаро Селянски?! Тоя същия за 7 години имаше само 2 броя конституционни дела, едното от които беше за това, че ВиК-дружествата „не били монополисти защото имало множество ВиК-дружества в Б-ия“?!

  2. Илья казва

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:–– https://do.my/xbio

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.