Narod.bg беше пръв: SOCAR посяга към „Лукойл”

1 19 027

Азербайджан е отворен да обмисли придобиването на петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ в България, ако бъде представена конкретна оферта, каквато до момента не е направена, каза посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов в интервю за „Евронюз България“. Narod.bg съобщи новината още на 5 декември.

В последните два дни изказването му е цитирано в редица азербайджански, руски и украински медии.

В края на април в София беше открит офис на държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR – изцяло държавна национална нефтена и газова компания със седалище в Баку.

Реклама

„Ако бъде изпратено предложение за придобиване на бургаската рафинерия, СОКАР и държавата ще разгледат това предложение. СОКАР има възможности, но няма конкретно предложение, което може да се разглежда. Трябва да има конкретно предложение от София с условия, да ги разгледаме, за да може и ние да направим предложение“, каза в интервюто за „Евронюз България“ посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенно спиране на вноса на руски петрол. Въпреки че България и няколко други страни от ЕС получиха дерогация от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха да се ограничи използването на суровини от Русия в рафинерията на „Лукойл“ до 80% до края на 2023 г., преди напълно да бъде спряно през октомври 2024 г.

България въведе 60% данък върху печалбите за бургаската рафинерия, като ставката ще бъде намалена на 15% едва след продажбата на актива. В средата на октомври Асен Василев разкри, че „Лукойл Нефтохим“ е в процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа – тази в Бургас.

Заводът изисква инвестиция от 500 милиона евро в модернизация, за да преработва по-леки неруски сортове.

1 Коментар
  1. Митко казва

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може–– https://da.gd/xlbio

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.