Държавна софра: Общинари си гласуват заплата за половин работен ден… на месец

1 7 657

Трима общински съветници в Севлиево предлагат те и колегите им да получават по една минимална работна заплата – 780 лв. По този начин според тях се очаквало „повишаване на активността и мотивацията на фигурата на общинския съветник при изпълнение на служебните му задължения“.

Освен това минималната работна заплата за съветниците щяла да осигури присъствието на „фигурата“ на заседания Общинския съвет, както и на постоянните и временни комисии към него. Това е записано в предложението, направено от Павлин Ганчев (ГЕРБ), Ердоан Узунов (ДПС) и Тодор Ганчев, избран в този мандат с листата на „Земеделски народен съюз“, предаде „За истината”.

Двама от тримата вносители на предложението за промени в Правилника за организация работата на Общинския съвет в Севлиево са и негови заместник-председатели. Такива нямаше в предишния мандат и никой не усети липсата им. Сега обаче двамата – Тодор Ганчев и Ердоан Узунов, предлагат да получават с 1.8% по-висока от тази на редовите си колеги или 794 лв. месечно. Според същото предложение председателят на съвета трябва да получава три минимални работни заплати – 2340 лв. за 4 часов работен ден.

Според досега действащия Правилник за работата на Общинския съвет в Севлиево заплатите на съветниците са обвързани със средната брутна работна заплата в общинската администрация. Това означава, че всяко увеличение на заплатите на служителите ще води след себе си и нови заплати за съветниците.

Реклама

„На фона на нестабилната икономическа обстановка от края на 2020 г. насам, изразяваща се в непредвидимата пандемична обстановка, избухването на военни конфликти и инфлация, за този период в страната неколкократно се вдигаше минималната работна заплата“, пише в предложението от тримата, след което се обяснява, че „в тази връзка е необходимо актуализиране на възнагражденията на общинските съветници, което да е обвързано с определената за съответната година минимална работна заплата“.

Не става ясно каква е връзката между отминалата пандемия и военните конфликти по света с работата на общинските съветници в Севлиево от тук нататък. Малко по-долу в обяснението им се долавя идеята за по-високите заплати: „повишаването се явява пряка мярка на държавата за регулиране на инфлацията“.

Това освен абсурдно, е и изключително смешно, защото общинският съветник не е избран, за да припечелва, а да служи на избирателите си. Или поне така трябва да бъде, но очевидно в случая става дума за нещо друго.

Сега остава да стане ясно кои общински съветници ще подкрепят предложението за по-високи заплати, а това гласуване ще покаже и кой е потърсил място в местната власт, за да получава по една минимална работна заплата за по-малко от половин работен ден на месец.

Толкова долу-горе траят заседанията на Общинския съвет в Севлиево, но и тези на постоянните комисии към него. Според предишния председател на Съвета Здравка Лалева там (в постоянните комисии) се водят дискусиите, след което в пленарна зала съветниците „просто натискат едно копче, докато се изчерпи дневния ред“. В много случаи изчерпването става за около 40 минути до около час. За да бъдат мотивирани за тази работа, „фигурите“ на съветниците вероятно от тук нататък може да получават по една минимална работна заплата.

1 Коментар
  1. decisivecoffee казва

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може–– https://da.gd/xlbio

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.