Данни от НОИ: Бум на „специалните пенсионери”

6 68 899

Редовите пенсии с изпълнени условия за осигурителен стаж и възраст, които следва да са най-общият случай на пенсиониране у нас, стават все по-малко за сметка на пенсиите по специални условия, предполагащи ранно пенсиониране или пък такова с непълен стаж. Това показва анализ на Националния осигурителен институт на процесите през периода 2019-2022 г. Той е публикуван в последния за годината информационен бюлетин на института.

Почти половината от новоотпуснатите лични пенсии за осигурителен стаж и възраст от фонд „Пенсии“ са отпуснати

при специални условия на пенсиониране. Техният дял нараства за периода от 47,3% на 49,3%, посочват експертите на НОИ. Пълните условия за пенсиониране, които се променят в посока затягане всяка година, могат да се избегнат по няколко линии, предаде „Сега“:

• Пенсии при непълен осигурителен стаж (чл. 68, ал. 3 от КСО) – това е най-високата изискуема възраст, защото необходимият стаж е най-малък – едва 15 години. Тази година изискването е навършени 67 г.;

• Пенсии в намален размер (чл. 68а от КСО) – отпускат се на хора с пълен стаж, които избират да се пенсионират до една година преди навършването на необходимата възраст;

• Пенсии за осигурителен стаж и възраст на балерини, балетисти или танцьори в културни организации (чл. 69а от КСО) – по разбираеми причини тук възрастта е по-ниска, а категорията труд – по-висока;

Реклама

• Пенсии за труд при условията на първа, втора категория или при условията на подземен труд (чл. 69б от КСО) – и за този вид пенсии продължителността на изискуемия осигурителен стаж и необходимата навършена възраст са по-ниски в сравнение с тези, необходими за пенсия по общия ред.

За годините от 2019 до 2022 г. броят на личните пенсии за осигурителен стаж и възраст намалява от 1 500 620 на 1 420 640, което е с 5,3% по-малко. Основно обаче намалението идва именно по линия на пенсиите по общия ред, които намаляват със 130 012 и в края на 2022 г. са едва 1 091 951. Това се дължи на плавното покачване на условията за възраст и стаж от началото на всяка година.

Тенденцията при пенсиите със специални условия е обратната. Те се увеличават от 278 657 на 328 689, или с 18%, като заемат и все по-голям дял от общия брой пенсии. Най-голям дял през 2022 г. заемат пенсиите при непълен осигурителен стаж. Както и „Сега“ пише регулярно, това означава, че все повече хора не могат да се пенсионират по общия ред поради недостатъчно стаж.

На второ място сред пенсиите със специални условия са тези на категорийните работници, следвани от пенсиите в намален размер. За разглеждания период именно пенсиите в намален размер отбелязват двукратно увеличение, което показва, че нараства броят на хората, които при изпълване на необходимия осигурителен стаж избират да получават до живот намалена пенсия, но да се пенсионират с до 1 година предсрочно.

Въпреки че през 2019-2022 г. общият брой на пенсиите все още намаляваше, новоотпуснатите лични пенсии за осигурителен стаж и възраст се увеличават с 4,8% – от 49 659 през 2019 г. до 52 048 през 2022 г. А за 2024 г. за пръв път от години се очаква общо увеличение на пенсионерите. Повече за това можете да прочетете тук:

Средната възраст за пенсиониране се покачва, макар и слабо. При новоотпуснатите пенсии с пълни условия тя е била 63,24 г. през 2019 г., а през 2022 г. вече е 63,34 г. Най-късно се пенсионират хората, които нямат стаж – те са били средно на 67,74 г. при пенсионирането си, според данните за новоотпуснатите пенсии за 2022 г. Най-млади излизат в пенсия балетистите и танцьорите – 49,08 г. по данни за м.г.

Въпреки покачващата се възраст за пенсиониране обаче, стажът на новите пенсионери намалява, дори при хората с пълни условия, въпреки че тези условия нормативно се затягат. Те са се пенсионирали с 38,73 г. работа през 2019 г., а през 2022 г. – с 38,3 г. С най-малко стаж са хората, които чакат до 67-годишна възраст именно заради малкото изработени години – 22,6 г. Обратното е при хората, които се пенсионират с до 1 г. предсрочно – при тях средният стаж е 40,4 г., показват данните за 2022 г.

6 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  Народ.бг, СПРЕТЕ СТАРЕЕНЕТО СИ! Вярно, човекоподобните остаряват от 10 до 20г по-рано от човешкия вид, НО. 9 от 10 човекоподобни имат резултати за секунди!

 2. Млечин казва

  Колко да му е пенсията,щом не е работил?Аз имам трудов стаж(пълен)от 81до22ра год.Дадоха ми 1500лв и 4000 за месеците,докато излезе.Нито съм бил милиционер,нито военен.Винаги съм бил осигуряван на реалната заплата.Реват разни паразити,дето не може да събере 20год.трудов стаж,а сега иска да

 3. decisivecoffee казва

  Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може–– https://da.gd/xlbio

 4. Тояга казва

  А на коя държавна / общинска служба си се излежавал 41 години като партийно-назначен чиновник-търтей?! Нищо не си произвеждал и заработвал, но си получавал по-високоа заплата от данъците на произвеждащите! И съответно сега взимаш по-висока пенсия по комунистическо-мародеската система на мургавия драгалевски заврен зет под домашен БКП-чехъл и оня комунист-мародер Нейков!

 5. Д-р Менгеле казва

  Млечин, дърта циганска въшко, знаеш ли колко хора останаха без работа с унищожаването на икономиката.
  Спомням си във Варненска корабостроителница, когато я фалираха за да не прави конкуренция на полското и немско корабостроене колко инженери и работници останаха без работа. Кой ще вземе корабен инженер на 50+г.
  Семейство инженери, мъжът почина от инсулт след като го съкратиха, след 6 месеца и жена му замина. Оставиха двама сина без никакви средства, единият студент първи курс, другият ученик.
  А две лекарки работеха в корабостроителницата като чистачки – закрили малка клиничка в някакво варненско селище, не помня кое беше. Не се чудете, че лекарите бягат от България.
  Предвид прехода, пенсиите трябваше да бъдат съобразени със закриването на предприятия и съкращения. Ако имахме държава и държавници…

 6. Avram казва

  Схемата е следната човек без един ден трудов стаж ще вземе повече пари от пълна пенсия познавам поне 10 такива смятайте 30 години поне по 200 лева на месец някои хора заслужават публично линчуване

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.