Паника в БСП: Корнелия остава лидер с хитра врътка?

0 6 211

Поне петима социалисти кроят планове да продължат политическата си кариера като лидери на БСП, разкриват източници на „Уикенд” от „Позитано” 20. Най-големи шансове в тази група обаче имали зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин и депутатът Борислав Гуцанов – Медузата, които са особено приближени до бетониралата се на поста Корнелия Нинова.

Според правилата на досега действащия устав председателят на БСП трябва да се избере чрез пряк избор от членовете на цялата партия през есента на следващата година. Междувременно през пролетта предстои свикването на редовен отчетно-изборен конгрес. Отсега обаче е ясно, че пет-шест човека вече се подготвят за надпреварата.

„Поне няколко души загряват на тъч линията. Един от тях е Борислав Гуцанов, който като организационен секретар обикаля структурите на БСП по страната и си постила почвата за новата роля, в която иска да влезе. Той със сигурност има амбиции да смени Корнелия Нинова на поста”, обясни негов колега в парламента.

Най-големи шансове обаче имал Кристиан Вигенин, когото можела да посочи като наследник и самата Корнелия Нинова. Вигенин е сред най-приближените до нея в последните 3 години. Освен това той открай време има славата на умерен и дипломатичен политик. „Вигенин може да върне диалога в БСП, може да върне доверието в партията”, коментираха социалисти.

Реклама

След последните местни избори у лидера на софийската организация на БСП Иван Таков също се събудили амбиции да поведе партията. Той обаче имал един сериозен проблем – разпознаваем е само в София, а в страната не се радвал на популярност сред социалистите. Освен това пренебрегвал факта, че на местните избори кандидатът на БСП Ваня Григорова получи добър резултат, но листата на БСП – не. На всичкото отгоре Таков е в открита война с Корнелия Нинова и приближените й.

Крум Зарков бил другият, който не изключвал възможността да се върне на водеща позиция в БСП. Той дълго време беше фаворит на Корнелия Нинова, но според масата социалисти изгубил шансове да стане председател на столетницата, след като напусна Националния съвет на партията. „Отиде съветник при Румен Радев и много трудно ще се върне в голямата игра. Част от партийната маса му се ядоса, че постъпи така, въпреки че хората много го харесваха”, припомниха от „Позитано” 20.

Всички кандидати обаче имали едно наум по отношения на Корнелия Нинова, която със сигурност щяла да се опита да остане на поста за трети мандат. Сайтът Lupa.bg съобщи, че соцлидерката щяла да се позове на особено тълкуване на устава, което да постанови, че настоящият й мандат е първи подред от влизането в сила на новия устав.

„Ако все пак тя се реши да отлети за Брюксел като евродепутат, тогава можа да посочи за лидер на БСП своя пионка – Георги Свиленски. Той ѝ е най-верен и ще се съгласи, ако го накара”, разкри червен депутат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.