Голям скандал! Нагласен избор на общинар №1, губернатор призна за криминални практики

0 8 797

Голям скандал тече във Видин с избирането на председател на Общинския съвет. Има избран човек на поста, но областният управител върна решението, последва обжалване. Но най-любопитното е, че в мотивите на областния управител публично са посочени практики, за които отдавна се знае под сурдинка при доста от уж тайните вотове в общинските съвети у нас – че гласоподаването се бележи, за да може да се контролира.

Избраният човек е Светослав Славчев от местната коалиция на СДС и НДСВ, зад която стои преизбраният за нов мандат кмет Цветан Ценков. Вотът в съвета мина трудно, при голяма конкуренция. Последва шумно недоволство, основно от ГЕРБ, а стигайки до областна управа, решението бе върнато. „Налице е основателно съмнение по отношение наличието на изискуемият се брой легитимни гласове…

Един от членовете на комисията е подписал протокола с особено мнение, като е посочено, че друг от избраните трима членове на комисията не е присъствал при броенето на гласовете, както и че са налице белязани бюлетини, които следва да се обявят за недействителни“, гласят мотивите на областния управител Иво Атанасов. Освен това той се мотивира и със сигнали на съветници, че „два броя от пликовете, в които се съдържат бюлетини на единият от кандидатите, са маркирани от вътрешната страна, като по този начин се нарушава тайната на вота“. Споменава и за „отправени заплахи срещу общинския съветник, като по този начин е нарушена волята на право на свободен избор“, пише „Сега“.

Съответно Славчев обжалва, а днес от местния административен съд дойде съобщение, че има нередности по жалбата. Но след отстраняването им, производството по делото ще бъде продължено.

Реклама

Пак днес кметът Ценков определи като грубо вмешателство в ущърб на гражданите действията на областния управител Иво Атанасов. Той, Славчев и други близки до тях общинари  дадоха пресконференция след провалена заради неяснотите сесия. „Община Видин е една от двете общини в България, които остават без бюджет. Нещо по-лошо – трябваше да бъде гледана и точка за удължаване на сроковете на кредитите по ФЛАГ за довършаване на европейски проекти, което реално заплашва общината да влезе в просрочие“, коментира кметът. А Славчев добави: „С чиновнически подход се пречи очевидно на община Видин да функционира нормално –  не въз основа на релевантни правни аргументи“.

Така в крайна сметка казусът виси. ГЕРБ настоява за нов избор на председател. Партията декларира още, че съветниците й нямат да влизат на сесия, докато се вършат нарушения.

НЕЯСНОТИ И В СЛИВЕН

Сливен и друг областен град (освен София, разбира се) без председател на общинския съвет все още. Причината е фрагментацията. ГЕРБ и преизбраният кмет Стефан Радев този път не могат да формират мнозинство. Но се действа хитро – следващата сесия е насрочена чак за 14 декември, за да може да се даде време за преговори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.