Кой кой е в земеделието – това са бизнесмените, прибрали 16 милиарда! (ГРАФИКИ)

4 81 085

Ръст с 38% до близо 16 млрд. лв. Това показват резултатите на 100-те най-големи компании в сектора на земеделието, в който традиционно най-силно присъствие имат търговците на зърно. Войната в ключов производител като Украйна, която Русия започна в началото на миналата година, изстреля цените в небето заради опасения от недостиг. А това напомпа оборотите на играчите в сектора, предаде „Капитал”.

Още по-впечатляващ ръст бележи печалбата, която скача със 70%. Това подобрява рентабилността до 6.2% в сравнение с 4.8% предходната година. Всичко това обаче слабо се отразява на заетите, които се увеличават с по-малко от 550 души общо за всичките 100 компании.

Реколтата в страната като цяло е по-слаба през миналата година. По данни на Министерството на земеделието в страната са добити 6.2 млн. тона пшеница, което е с 12% по-малко от 2021 г. Царевицата за зърно е с 26% надолу до 2.5 млн. тона, а добитият слънчоглед се увеличава с 6% до 2.1 млн. тона. Високите цени обаче компенсират оборотите на търговците.

Очакванията изобилието да продължи накараха много компании да задържат количества в складовете с надеждата за големи печалби. Успокояването на пазара обаче видимо понижи цените, а това ще се отрази на резултатите им през тази година.

Традиционните първенци

С една позиция нагоре до лидер в сектора се изкачва най-големият местен търговец – бургаската „Севан“, която е на пазара вече близо 30 години. Компанията е собственост на Артур Акопян и семейството му и е част от група, която освен с търговия със зърно се занимава и с обработка на земя (120 хил. дка собствени и под аренда), има огромни зърнобази и камиони. С над 25% ръст през миналата година оборотът на компанията вече наближава 1 млрд. лв.

Миналогодишният лидер „Агро борд“ обаче рязко свива резултатите си и от над 1 млрд. лв. приходи пада до 285 млн. лв., с което заема 13-а позиция. Това не е изненада, като се има предвид, че компанията, собственост на Цанко Коловски, търгува основно с украинско зърно, което транспортира през Черно море.

Топ три се допълва от две компании, които са част от големи международни търговци. „Каргил България“ е собственост на американската Cargill и търгува със зърно и маслодайни култури, а през 2022 г. оборотът й надхвърля 900 млн. лв. Компанията е и най-големият работодател в сектора – заетите нарастват с повече от 10% и вече надвишават 1500 души. Основната причина за това е, че местното дружество има център за споделени услуги, които предоставя на групата и клиентите й.

„Кофко интернешънъл България“ пък е част от китайската Cofco, която влезе в страната през 2019 г. и бързо се изкачи до челните позиции в сектора. През миналата година продажбите на компанията остават практически непроменени (-1%).

Следващата компания – „Ойроконсулт“, е сред малко известните в сектора и има само един човек персонал. Според отчета й в Търговския регистър се занимава с преработка на черен маслодаен слънчоглед чрез външни подизпълнители от страната. Това не й пречи през 2022 г. оборотът й да нараства с близо 40%. Компанията е собственост на Васил Михайлов Василев, който има и преработвателна компания – „Ойропак“, в Попово, където заетите са близо 280 души по данни към юли тази година.

На пета позиция се нарежда „Билдком“, която търгува основно с пшеница. Компанията достига над 635 млн. лв. продажби с впечатляващ ръст – 68%. Групата на Ангел Георгиев е по-позната с производителя на слънчогледово олио „Олива“, а консолидираните й приходи надвишават 3 млрд. лв. По-рано тази година компанията обяви, че чрез дъщерното „Логистичен център – Варна“ ще строи пристанище за зърно във Варна за 100 млн. евро, половината от които са заем от Европейската инвестиционна банка. Терминалът трябва да е готов през 2026 г.

Реклама

Невидим в класацията остава един от големите производители и търговци – „Агрия груп холдинг“, който включва над 20 компании. Присъстват обаче дъщерните му „Кристера“ (8-о място), „Корн трейд“ (15-о място), „Кехлибар“ (39-о място) и „Кристера-агро“ (94-то място). Групата обработва над 150 хил. дка земя в Североизточна България и също планира изграждане на пристанище – на Белославското езеро, за 45 млн. евро.

Динамичните лидери

По-разнообразен е бизнесът на най-динамичните компании, като общо 9 отчитат трицифрен ръст на приходите през миналата година. Начело отново е зърнопроизводител – ЕТ „Светослав Илчовски“, който стана известен с публичните си разкрития за корупция в сектора. Компанията работи в Северозападна България и се занимава с производство, съхранение и търговия със земеделска продукция. През 2022 г. едноличният търговец практически учетворява приходите си, които надвишават 155 млн. лв., с което се нарежда на 25-о място в секторната класация.

На второ място по ръст на приходите е производителят на зеленчуци „Грийнс“ от Първомай, който увеличава оборота си с 264%. Компанията е собственост на Йордан Балабанов и Николай Вълчев и по информация на сайта й има 630 дка собствена земя, на която са разположени 240 дка оранжерии – изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес по холандска технология. Отглежда основно домати, краставици и чушки.

С 262% ръст на приходите до над 100 млн. лв. третата позиция се заема от „КАМ 78 – агро“, която търгува със зърно, семена и фуражи. Компанията е базирана в Монтана и е собственост на Десислава Дамянова Младенова. В общата секторна подредба дружеството е на 50-о място.

Животновъдна е фирмата, заемаща четвърто място по най-голямо увеличение на оборота – „Бони ферма Никола Козлево“ с 236%. Компанията е част от групата „Бони холдинг“ – собственик на „Свинекомплекс Брестак“ (41-ва позиция), който също расте бурно през миналата година, и на „Бони ферма Зимен“ (87-о място). Холдингът притежава също и месокомбинати в Ловеч, Карлово и Русе.

Челната петица се допълва от търговеца на зърно „Агро лайф – А“ от Карнобат, който увеличава приходите си с над 220% до 117.6 млн. лв. (38-о място в секторната класация). Компанията е създадена през 2016 г. и е собственост на Атанас Пламенов Костадинов.

Най-печеливши

С най-голяма печалба в сектора на селското стопанство през миналата година е „Билдком“. Компанията увеличава крайния си резултат с впечатляващите 4606%, но основната причина за това е полученият дивидент от „Олива“.

След нея се нарежда ЕТ „Светослав Илчовски“, който наскоро коментира за „Капитал“, че това се дължи на факта, че не е вдигал рентите. Едноличният търговец е и с най-висока рентабилност в сектора (близо 46%).

Миналогодишният победител по печалба „Златия агро“ сега е трети, като крайният резултат леко се понижава (-6%). Компанията обаче запазва висока рентабилност от над 22%, което я прави пета по този показател в сектора. Зърнопроизводителят работи в Северозападна България и е собственост на Кирил Иванов, който държи и търговеца на семена и препарати АСМ (11-и по приходи в общата подредба).

Много висока рентабилност (почти 39%) отчита производителят на гъши дроб и патешки продукти „Елит – 2095“. Компанията на Никола Ангелов е една от малкото в животновъдството, които не се занимават с отглеждане на свине и пилета. Приходите й също нарастват със 120%, което я нарежда на 52-ро място в агросектора.

С около 25% рентабилност са русенският „Свинекомплекс Бръшлен“ и „Сортови семена – Вардим“ на Светослав Дичевски – собственик също на „Октопод инвест холдинг“ и най-големият получател на субсидии на групово ниво.

4 Коментара
 1. българин казва

  На всички стана ясно,че така забогателите измамници,за да се вкарат в ред,трябва да усетят нов девети септември.Повечето от тях не могат едно смислено изречение да кажат,а имат акъл да въртят милиони.Да бе,да,ама не.То,всичко ще си дойде на мястото.Не може повече извращения.

 2. Мanfred Weber казва

  НАЙ-големите износители на БГ ЗЪРНО -2милиона тона са 2КГБейци Армен и Артур Агопян
  През1993-1994 никому НЕизвестните 2та АРМЕНЦИ от Ереван Артур и Армен идват във България по времето когато мутренските групировки създадени от ДС вилнеят и щавят ВСИКИ с рекет
  Оказва се че Армен и Артур НЕ са слуайни хора а висши офицери от КГБ МОСКВА
  И докато мутрите от ВИС2 ,СИК,Аполо и Болкан,ПЧМ щавят с рекет ВСИЧКИ то Арменците СТРАННО НИКОЙ НЕ пипа
  никой НЕ рекетира и никой НЕ взима и стотинка
  В съшото време на власт в Бургаската Полиция коли/беси арменеца ОНИК КАЛУСТЯН ДСофицер и човек на КГБ Москва
  ДС полк.КАЛУСТЯН е спонсор и ментор на ПЧМ-Първа Частна Милиция с 3 служители от НСБОП
  ДС полк.КАЛУСТЯН е човека който фалира “ДЗУ Ст,Загора“ продава техниката и с ПАРИТЕ финансира създава “ТРЕЙС“ груп фирма за ПЪТНО СТРОИТЕЛСТВО свързана с много далавери и кражби на стотици милиони и поръчки в строителство на менте магистрали и ремонти
  ДС Полковник Оник Калустян уволнен от Полиция за връзки с ТУРСКИ служби МИТ /Калустян въртял канал от Турция през порт Бургас/
  Така НАД КГБ арменците от “СЕВАН“ е разпънат ЧАДЪР и арменските тарикати ИЗНАСЯТ БГ ЗЪРНО печелейки на ГЪРБА на БЕДНИЯ БГ НАРОД м-у 140/250 МИЛИОНА лева всяка година
  Така БЕДНА България ХРАНИ крадливите КГБейци от МОСКВА и Ереван давайки им контрол и чадър над златни бизнеси какъвто е износа на ЗЪРНО

 3. Lucid & Ferrous казва

  Прав сте, хер Weber. Така става когато една държава се управлява от безимотни селяни от Пенджаб.
  За разлика от руските селяни, които не са притежавали земята си, нито дома си защото са били крепостни, българинът никога не е бил крепостен – нито през Византийско, нито през Османско владичество. За него дом и земя са светиня.
  Чандала национализираха, приватизираха и разпродадоха земята на българите и сега си живеят в шикарните имения по света и у нас.

 4. Илия казва

  Спешно трябва да се възстанови,спряният закон ЗА ВРЪЩАНЕТО НА БАЩИНИ ЗЕМИ И ГОРИ,малко след 2 000 година.И СЕГА НА ХОРАТА ЗЕМИТЕ ,СА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ ПО МЕСТА И СЕ РАЗДАВАТ НА МАФИЯТА.И ТРУПАТ МИЛИАРДИ ОТ НЕВЪРНАТИТЕ ЗЕМИ НА ХОРАТА.ТАКА Е И ПРИ ГОРИТЕ.ВМЕСТО НА ХОРАТА,СТАНАХА СОБСТВЕНОСТ НА МЕСТНИТЕ ГОРСКИ СТОПАНСТВА И ГИ ПРОДАВАТ НА ФИРМИ БАНДИТИ И СЕ ИЗВЪРШВА ПОГОЛОВНА СЕЧ НА БАЩИНИ ГОРИ.МАФИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.