Протеже на Дядо Николай – Ролекса разпределя милиони в Пловдив (СНИМКИ)

2 9 547

Митрополит Николай, станал за резил с прякора Ролекса заради любовта към едноименната супер скъпа марка часовници,  вече има свой човек в ръководството на Медицинския университет в Пловдив, гласи горещата мълва в града. Духовникът, казват, лансирал пред шефа на университета проф. Ангел Учиков бившия шеф на полицията в Пазарджик и Пловдив Йордан Рогачев, който вече е назначен за помощник-ректор на учебното заведение. Сега от висотата на тази позиция ще разпределя милиони по обществени поръчки, понеже поема дирекция „Административно-стопанския комплекс” в университета.

Аудито на отеца с влечение към лукса е снабдено с мутренски номер и полицейска лампа…

В Пловдив отдавна е известно, че Рогачев и митрополита са много близки, пише „Уикенд”.

Митрополит Николай има преки интереси в здравеопазването. Преди 2-3 години той става шеф на настоятелство „Вяра, Надежда, Любов”, или с други думи – на директорския борд на веригата болници „Булфарма”. По този повод тогава е направено официално съобщение, че митрополитът поел този ангажимент по решение на Светия Синод.

Само че не е ясно кога точно е било взето въпросното решение, понеже синодалните старци не се били събирали на заседание поне половин година по онова време. Така или иначе Николай става важна клечка в настоятелство на здравния холдинг, който е собственост на пазарджишкия бизнесмен Михаил Тиков. Сега покрай назначението на бившият полицай и владиката Николай, и бизнесменът Таков, намекват запознати, ще имат поглед и информация от първа ръка ред към доставки и проекти, свързани с Медицинския университет в Пловдив и навързани с него държавни болници.

„Административно-стопанският комплекс”, който вече се ръководи от Рогачев, разпределя обществени поръчки за десетки милиони левове и те не са само за строителство, ремонти и поддържане на базата, но и за най-различни доставки.

Самият Йордан Рогачев преди изборите е оглеждан като потенциален кандидат за кмет на Велинград, обясняват източниците ни. За него активно лобирал собственик на голям хотел в града, но било преценено, че е по-подходящ за зам.-кмет. В крайна сметка и това не станало и самият Рогачев избрал друго професионално направление.

Реклама

Да припомним, че той още води дело срещу уволнението си от МВР и се чака окончателната дума на Върховния административен съд. Какъвто и да е резултатът обаче това няма да навреди на кариерата му в Медицинския университет. Висшите учебни заведения имат по-различни правила и няма пречка дори дисциплинарно уволнен държавен служител да стане помощник-ректор.

Рогачев е завършил Академията на МВР и досега е работил само във вътрешното министерство. Той е дисциплинарно уволнен  през август 2021 година от тогавашния министър Бойко Рашков. Конкретната причина е, че ползвал неправомерно три служебни автомобили за лични цели, например за да си набавя зеленчуци от селата.

Махат го само няколко месеца, след като е арестуван шефът на Трето управление в Пловдив Самуил Хаджиев, с когото са не само колеги, но и приятели. Веднага след това Йордан Рогачев излиза в майчинство, за да се грижи за малкото си дете, а съпругата му се връща на работа. След това е в болнични, но накрая все пак е принуден да напусне МВР. Да припомни, че акцията срещу Самуил Хаджиев и още дузина полицай беше обявена като борба с корупцията и търговията с наркотици, говореше се и за длъжностни престъпления.

Рогачев обаче печели делото за дисциплинарното си уволнение в Административния съд в Пазарджик и то е обявено за незаконно.

Според съда той не е имал възможност да даде обяснения и възражения и е било нарушено правото му на защита. Разследването също не намерило доказателства, че е злоупотребявал със служебното си положение.

Кариерата на Рогачев в МВР е възходяща – започва като катаджия в Пазарджик, а по време на Тройната коалиция става началник на РПУ-то във Велинград. През 2013 г. е вече шеф на МВР в Пазарджик. В един момент обаче като премиер Бойко Борисов го беше заплашил с уволнение заради ширещата се контрабанда на цигари.

Тогава възмутеният Йордан Рогачев прекъсва най-демонстративно отпуската си и веднага провежда операция срещу контрабандистите, припомнят източниците ни. През 2019 г. той е вече директор на полицейската дирекция в Пловдив, откъдето е уволнен след две години заради „използване на служебното положение за лична облага”.

2 Коментара
  1. Schatz казва

    Какъв владика може да е ролексът? Това е един бандит, който се домогва до патриаршеския престол. Бандит е и търновският владика, който дори не ремонтира катедралния храм, покривът му тече, вътре е неугледно, да не говорим за църквата „Света Марина“. А паметникът, построен от Кольо Фичето – църквата Св Св Константин и Елена, също стои затворена.

  2. uioqfnahd казва

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:––> https://tyny.to/sunex

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.