Румен Радев разкова зеления октопод на форум в Дубай

5 16 849

Усилията за преход към климатична неутралност трябва да отидат отвъд постигане на целите за съкращаване на емисиите на вредни газове. Така президентът Румен Радев разкова „зеления октопод“ на Срещата на върха за климатичното действие в Дубай. Форумът, събрал над 130 държавни и правителствени ръководители на 1 и 2 декември, се провежда в рамките на КОП28.

Екотерористите, под давление на външни фактори, се опитват да убият българската енергетика и да ни превърнат от износители във вносители на електричество, с което да ни прикрепят трайно към икономическото дъно на света, припомня Narod.bg.

България като източноевропейска страна преживя значителен икономически растеж и трансформация през последните години. Емисиите парникови газове в страната намаляха с повече от 50 на сто в сравнение с базовата година (1988 г. – бел.ред. ) – една от най-високите стойности на намаление на емисиите в ЕС, каза държавният глава.

Реклама

Той добави, че основното предизвикателство е да се гарантира устойчивост на прехода към климатична неутралност, без да се излагат на риск стандартът и качеството на живот на гражданите и конкурентноспособността на икономиките. За преодоляване на това предизвикателство са нужни системни иновативни подходи и приложение на последните технологични постижения, каза Радев в речта си. Той добави, че примери на иновативни технологии и проекти за декарбонизация се представят в българския павилион на КОП28.

Радев допълни, че е нужно да се гарантира, че образователните, здравните, социални и икономически системи на страните са адаптирани, за да защитят най-уязвимите в прехода към климатична неутралност. В този контекст той изтъкна, че България е сред първите страни в Европа, присъединили се към Декларацията за децата, младежите и действията по климата.

Радев се спря и на споровете за избор на домакин на следващото, двадесет и девето издание на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. България е кандидат за домакин на КОП29. Той увери, че страната ни търси компромис и ще продължи усилията си за плавен преход към следващата конференция КОП29.

5 Коментара
  1. Schatz казва

    Този президент- предател само срами и позори България. Веднага трябва да се затворят въглищните централи, защото това е такава смрад, убиваща българите. Импийчмънт!

  2. Lucid & Ferrous казва

    БисЪ Шатци! Всеки се топли с каквото има, аз си резнах 10куб. дърва и ми е комфортно на корпуса и духа.
    Шатци, тъпо циганско говедо, пред прага на геокатастрофа сме, всъщност сме прекрачили. Това и добитъчетата го разбраха, 90% от сапиенса-уж, не. Какво ще правиш на 15-я етаж при геомагнитна буря G4, G5, G6 когато електропроводите се сриват и ти трябват 10-15г да ги възстановиш? Ъ?
    Без светло, без топло, без вода, без асансьор. Супермаркетите за два дена ще се опоскат. Колко ще издържиш? А дечурлигата ти?

  3. Lucid & Ferrous казва

    Шатци, тези частушки за човешката дейност която причинява глобално затопляне е за ретарди. Магнитното поле е отслабнало с 40%, а може би вече и пОвече. Ако имаш две молекули мозък в главата, ще се сетиш каква е причината за глобалното затопляне (и охлаждане).
    Освен това, на всеки 12 +/- К г. Слънцето минава в състояние на микро-нова, когато изхвърля отпадъчен материал като плазмени джетове. Ако един такъв джет „оближе“ Земята дори за секунди (температурата на плазмата е между 8 000° и 12 000° C), всичко по пътя се топи.
    Е, късметлиите сме ние, деца и внуци.

  4. ИСТИНАТА казва

    РАБОТАТА на ПРЕЗИДЕНТА е: ВДИГАНЕ на ЮМРУКА и НАЗОВАВАНЕ на МУТРИТЕ !!!

  5. Lucid & Ferrous казва

    Няма как истината. Нямаме армия – армията ни е няколко хергелета дърти полковници и генерали.
    Полицията, от друга страна, през и след работно време се трудят за мутрите. Офчото стадо върви накъдето го натирят медиите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.