1,4 млрд. „причини“: Сглобката скърца застрашително – ето какво ще бутне властта

3 9 037

Напрежението в порочната сглобка достигна своята кулминация. Вече сме свидетели на големи разногласия по ключови управленски проблеми – дали вътрешният министър Калин Стоянов да остане на поста, откога “Лукойл-Нефтохим Бургас” да премине изцяло на неруски петрол, както и за бюджета, който ГЕРБ поискаха Асен Василев да преработи.

Кой и как е издигнал Стоянов, имало ли е натиск върху него за назначения – все въпроси, които провокираха остри реплики между Кирил Петков и Бойко Борисов. А когато в сглобката няма съгласие и достатъчна подкрепа за вътрешния министър, който трябва да осигурява стабилност и ред в държавата, нещата тръгват към “разглобяване”.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” едва ли са щастливи, че им се наложи да се съобразят с ГЕРБ и ДПС и да оставят Стоянов на поста. Със сигурност не са особено доволни и от факта, че Василев ще прекроява сметките в държавата. Това е основният закон на един кабинет и скандалите са симптом за пробойни и оценка за работата му.

Единственото, което постигнаха харвардците, е за отстъпката да не бъде спрян руският петрол още от утре, както искаха хората на Бойко Борисов. Този скандал обаче е повече адресиран към чуждестранните партньори за позицията на всяка партия “за” или “против” Русия.

Това при евентуални предсрочни избори ще е основен въпрос за дебат. Но ако цената на бензина се вдигне драстично, независимо по каква причина, може да избухнат масови бунтове, които да свалят кабинета.

Като антимонополните протести в началото на 2013 г., при които си тръгна първото правителство “Борисов”. Така че колко ще струва горивото в идните месеци, е голямо предизвикателства пред властта.

По въпроса за “Лукойл” има още един факт, който не е без значение. Назначеният от ГЕРБ представител на държавата в надзорния съвет на дружеството наскоро бе сменен с човек на “Промяната”. Преди два месеца Красимир Първанов, бивш шеф на Националната електрическа компания и заместник-министър на енергетиката в третото правителство на Борисов, сдаде поста на Бойко Ницов, асоцииран старши сътрудник по програма “Енергетика и климат” на Центъра за изследване на демокрацията, работил във Вашингтон и Брюксел.

И докато назначението на държавен представител не е трудно за ПП, защото е в ресора на техен министър, то изглежда невъзможно да постигнат победа в една от важните си битки – за смяната на шефовете на службите. Или поне като програма минимум да свалят Пламен Тончев, който оглавява Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Първият опит чрез специален закон, който преди около 3 месеца предложи съпредседателят на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов, претърпя неуспех.

Напрежение между ПП-ДБ и ДАНС се натрупа и покрай местните избори. Писмо на заместник-председател на агенцията стана причина за отмяна на машинното гласуване на първия тур. Денков поиска оставката му, но президентът Румен Радев не видя достатъчно мотиви да го направи. Премиерът неведнъж е подчертавал, че не може да работи с човек, на когото няма доверие, но така или иначе, неговата политическа сила нищо не може да направи по въпроса. А от ГЕРБ само наблюдават престрелките между “Дондуков” 1 и 2 по темата.

Засега с най-голям шанс (но с неясен финал) да се реализира е друг от приоритетите на “Промяната” – за промените в конституцията. И Борисов, и Пеевски обявиха, че влиза в пленарната зала на 8 декември. За ремонта са необходими не само гласовете на ГЕРБ, но и на ДПС, което защити зам.-директора на ДАНС, а също и вътрешния министър.

ПП-ДБ трудно ще склонят партньорите си и на важен за тях въпрос – за смяната на парламентарната квота на членовете на Висшия съдебен съвет. ГЕРБ не са изразили становище по него. Нито ДПС.

Реклама

Има още един казус, за който на ПП-ДБ ще им е необходимо и одобрението на депутатите от движението – за наследника на Сотир Цацаров в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Оставката му бе гласувана още в началото на 2022 г., но няма нова кандидатура за председател. Функциите му изпълнява заместникът Антон Славчев, бивш служител на ДАНС.

Всички тези въпроси са от голямо значение за “Промяната” и “Демократична България”, обещани в предизборната кампания, залог за влизането им в съюз с тези, които чегъртаха.

За да ги изпълнят, в замяна ще им се наложи да отстъпят по неприоритетни теми. На какво са готови?

Един от големите им козове е бюджетът, тъй като негов автор е Асен Василев. Той вече бе сериозно редактиран от другите две партии, по отделните пера ще текат до последно още договорки. За ПП-ДБ най-важното е да започне плащането по Плана за възстановяване и устойчивост и да не се стигне до сътресения, които ни отдалечават от еврозоната.

Вторият транш от 1,4 милиарда евро обаче се бави от Брюксел.

Първостепенен приоритет за ГЕРБ е общините, в които спечелиха кметове и мнозинство в съветите, да получат финансиране. Така техните хора – лицето на партията по места, ще могат спокойно да работят и да подобряват живота в градовете си, а жителите им ще бъдат мотивирани да подкрепят ГЕРБ на парламентарните избори, когато и да са те.

Ултимативно от партията на Борисов говорят и за инфраструктурата – довършване на автомагистрала „Хемус“ и пътя Русе – Велико Търново. Това вече бе потвърдено като приоритет от ресорния министър Андрей Цеков, но вероятно по линия на общинските проекти, чието финансиране ще се разпише в бюджета, все ще се намерят линии на напрежение.

И ако министър Цеков е сред фигурите в кабинета, които по личната оценка на Борисов си вършат работата, то списъкът му с такива, които определено не се справят, е дълъг. Неизменно сред споменаваните от лидера на ГЕРБ е спортният Димитър Илиев. Още преди местните избори Кирил Петков реагира остро на яростните критики от Борисов.

А те със сигурност ще зачестят с наближаването на февруари, когато ще се договаря ротацията в кабинета и евентуална смяна на министрите на следващия премиер – Мария Габриел.

ГЕРБ реално нямат интерес да включат свои хора като титуляри във ведомствата, защото така ще се „сглобят“ още повече с ПП-ДБ, а те искат да стоят с един крак извън властта. Но имат интерес да сочат колко зле се справят другите. И за трети път да се случи същото – да се задържат като сериозна сила на политическата сцена, а сривът да е за партньорите.

Така беше във второто и третото им правителство, където съответно Реформаторският блок и Обединените патриоти се оказаха единствените наказани от народа и не влязоха в следващите парламенти.

От самото начало на сглобката се опитват хем да са във властта, хем да се разграничават от ПП-ДБ. Последното Бойко Борисов прави почти ежедневно, подавайки сигнал към своите привърженици да го подкрепят отново на бъдещите избори. И направи почти немислимото – от желанието на всички да сменят „модела ГЕРБ“ се стигна до желанието на мнозинството (според последното проучване на агенция „Тренд“) партията отново да е първа политическа сила. И засега изглежда невъзможно пречупване на този тренд до следващите избори – европейските и парламентарните, когато и да са те, пише 24 часа.

3 Коментара
 1. МВР КАЛИН СТОЯНОВ е сложен от БОКО и дргурите му кражби ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ ,АСЕН ЧАУШЕВ,ИВАН САЗДОВ,ДИМИТЪР НИКОЛОВ
  КАЛИН е бил шеф на РПУто в ПРИМОРСКО там успешно е прикривал далаверите и ПРАНЕТО на РУСКИ ЛУКойлски капитали в изкупване на ЗЕМИ ,строителство на ИМОТИ,апартаменти и ХОТЕЛИ
  ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ -КГБрезидент Мосовски возпитаник ,бивш служител в ЛУКойл Бургас,шеф на ГЕПИ груп-фирма която ПЕЧЕЛИ всички обществени поръчки в ГЕРБ общини
  АСЕН ЧАУШЕВ-бивш шеф в ЛУКойл Бургас,съгражданин на ЗЛАТЕВ от Ботевград,На името на АСЕН ЧАУШЕВ се води ИМОТА във БАРСЕЛОНА на мис БИКИНИ и НЕзаконото БОЙКОво чаве ЕМА
  ИВАН САЗДОВ- бивщ УБО теляк масажист на БЙПлидера бай ТОШО /заедно с БОЙКО разтривали телесата и ушите на 1-вия/ САЗДОВ 1 пръв бизнес съдружник на БОЙКО държи най-големите БЕТОНОВИ възела в СОФИЯ и като ЗЛАТЕВ ГЕПИ груп ПЕЧЕЛИ РЕДОВНО от баницата в София с ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪКИ за милиони.САЗДОВ е собственик на много земи в ПРИМОРСКО ,хотели ,къщи и АКВА парка в центъра на курорта
  ГЕРБ кмета на Бургас ДИМИТЪР НИКОЛОВ състудент на Вальо ЗЛАТЕВ от МОСКВА и 2та руски КГБ агенти вербовани в 2курс от следването си в МОСКВА
  Към групичката от кръга“ПРАВЕЦ“ на която стои водача каган ЗЛАТЕВ можем да причислим и 2ма РУСКИ КГБполоковници Александер Викторович ВОЛКОДАЕВ и Дмитрий ФИЛИПОВ от руския град ЯРОСЛАВЬ съдружници с кръга “ПРАВЕЦ“ ГЕПИ груп в пране на РУСКИ КГБ пари в строителство на ИМОТИ за руски граждани в ПРИМОРСКО през фирма “БИЛДНИКС“ в която главни съдружници са КГБейците ВОЛКОДАЕВ/ФИЛИПОВ

  За да ПЕРЕШ огромни суми в строителство на имоти трябва да ИМАШ ЧАДЪР от ДОВЕРЕНИ лица ;
  Местния Полицейски ШЕФ/шериф/ КАЛИН СТОЯНОВ
  СЪДии и Прокурори от БОС-Бургаски Окръжен СЪД и Бургаска Прокуратура
  ДАНС и НСБОП/КАЛИН е служител на НСБОП/

  Така МВР ШЕФа вместо да се БОРИ с ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ,МАФИЯТА и Руското ВЛИЯНИЕ на чуждите крадливи КГБ служби в-у БГ Икономика напротив ТОЙ се оказва основно оръдие инструмент в РЪЦЕТЕ на МАФИЯТА представлявана от баш мафиота капо ди тути капи или на руски ВОР В ЗАКОН-ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ

 2. ИСТИНАТА казва

  Време беше да се РАЗСКЪРЦА !!! ЗАЩОТО е и ВРЕМЕ за ИСТИНАТА,ЦЯЛАТА ИСТИНА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,“БарселонаГейт-ИстамбулГейт“,ХАЗАРТА,“ДЖУДЖЕТАТА“,“Белене“,“Лукойл“,“Росенец“,“Камчия“,Капитан Андреево,ПАНАИРА,……………………………………,за МИЛИОНИТЕ ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ“герб“и ЯТАЦИ !!!????

 3. Ninnas казва

  Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.–– https://tyny.to/shemoro

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.