ЧЕСТИТО: Шефът на НС Росен Желязков взима 132 000 лв. заплата, Румен Радев – 243 бона

6 9 247

Най-богатият държавен глава на Балканите е Румен Радев. Българският президент, който лъсна през лятото като най-заможен сред колегите си от Македония, Румъния и Сърбия, и тази година ще финишира с преднина пред тях в банковата сметка, установи проверка на „Уикенд”.

Вместо оповестените 79 000 евро заплата, които получавал Радев като президент годишно, настоящата сума се оказва 243 540 лева. НСИ обяви преди броени дни за поредния скок на средната работна заплата, от който според мнозина най-вече се облагодетелстват първите мъже в държавата.

С увеличението вече депутатската заплата става 6765 лева, ала също като всички работещи, народните слуги получават още една трета от сумата в кеш за секретарки и сътрудници, бонуси за участия в комисии, бонуси за трудов стаж и така реално масово избраниците ще се разписват на повече от 10 бона месечно, проучи „Уикенд“.

Въпреки че председателят на парламента Росен Желязков се разписва на 55% върху основните пари на колегите си в събранието, според мнозина той е най-ощетен, тъй като няма право да участва в нито една комисия.

Това право на останалите депутати носи 15% върху месечното възнаграждение, а за председателите на комисии – 35%. Така Желязков „тъне в немотия“ с едва около 11 хилядарки в джоба всеки месец, т.е., 132 000 лева на година.

Президентът по закон получава две депутатски заплати, което прави „скромните“ 13 530 лева месечно. Сметката обаче далеч не е тази, тъй като Радев получава и добавка от 1,6% за всяка година трудов стаж, а държавният глава има зад гърба си три десетилетия и половина изработени извън „Дондуков” 2.

Само от стажа годишно държавният глава прибавя към заплатата си 81 180 лева, а без да се брои трудовият му делник в миналото, би прибирал 162 360 лв. годишно. Сумата може да замае главата на всеки редови данъкоплатец, но далеч по-фрапантно е числото, което действително получава на година Радев заради стажа си – 243 540 лева.

Реклама

Или месечно реално президентът получава за работата си точно 20 295 лева. На практика, той може да си спестява цялата сума, тъй като всичките му разходи са поети от бюджета на Президентството – храна, обяди и вечери в ресторанти, костюми, самолетни билети, бензин за държавната лимузина и пр.

Действително, по Конституция държавният глава няма право дори на годишен отпуск, но враговете на президента продължават да размахват изчисленията за заплатата му, които могат да разплачат всеки пенсионер и не само.

Първата дама смени прическата

Десислава Радева провокира последователите си в социалните мрежи с изненадваща смяна на визията. Първата дама е променила радикално прическата си, като явно минава в лагера на блондинките. 

За новия си стил, Радева съобщи сама, като публикува снимка, на която позира в гръб, като на преден план изпъква новият цвят на косата й с модерни руси и червеникави кичури и актуални къдрици, а на стената срещу нея е закачен портрет на секс символа на 30-те Грета Гарбо. 

На старта си като публична личност, Радева се появяваше с огненочервен цвят на косата, а впоследствие, явно под вещите съвети на коафьори и стилисти, омекоти гамата и мина към топлите кестеняви цветове, почти към русо. Сега Радева се разкраси в последни модни тонове, като в косите й проблясват и руси, и любимите й червени кичури.

Естествено промяната на Първата дама предизвика куп предположения – заради кого е променила прическата.

6 Коментара
 1. ПатрУШЕВ казва

  Тва са ТРОХИ
  По време на 16год си ГЕРБ кметуване КМЕТА на БУРГАС Митко СОЛНЦЕТО крадеше от българската държава през Обществени Поръчки и ремонти на ремонтите по толкова на “ДЕН “

 2. Д-р Менгеле казва

  На фона на най-бедното и измиращо население в Европа, където 60% от хората не могат да покриват месечните си сметки, а 30% не могат да отидат на лекар, заплатата на този сельо звучи зловещо.

  Бай дъ уей, КОГА ще ми дадете компенсацията по лихвоточките от жилищния влог?

  Като съм българин нямам ли право да имам дом в територията българия!?

 3. Гилотин Бесилков казва

  Защо комунистическият номенклатурен „коефициент за прослужено време“ все още съществува и върху него допълнително се начисляват други противоконституционни свръх-привикегии и облаги за държавните / обюинкси служители, министри, депутати, кметове, съветници, президенти, съдии, прокурори, следователи, стражари, милиционери, фатмаци, фуражки и ченгета всякакви ?! Депутатите и министрите получавт ли при пенсиониране по 20 брутни заплати накуп, вкл. и когато са били на длъжност 10-тина години преди пенсионирането си?! А ранно-пенсионираните военни, милиционери, ченгета, …., които заемата държавни назначаеми и избираеми длъжности, получават ли си заедно със заплатата и максималните пенсии?! Защо при пенсиониране съдии, прокурори, следоатели, стражари, милиционери, фатмаци, фуражки и ченгета всякакви полуават и по 20 брутни заплати (включая коеф. за прослужено време) накуп + максималните пенсии, при положение,че обществото и държавата им е плащала пенсионните и здравни вноски?!

 4. А.Д.Ч. казва

  Много граждани се надяват да им осребрят лихвоточките, които буквално бяха конфискувани .
  Дано поне паричният еквивалент да изплатят, при все че, е силно сеналвирал.

 5. ymjcarvja казва

  Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виагра), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук––> http://gg.gg/blumag

 6. Чекист казва

  По конституция у нас първа дама НЯМА. А тя нито му е първа, нито е дама, защото в Грудово благородници не е имало… 😉

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.