Кощунство в Narod.bg: Ректорът на Софийския университет е плагиат! Изхвърлете проф. Георги Вълчев от Алма Матер (ДОКУМЕНТИ)

2 75 037

Самозванецът Георги Вълчев, за когото Narod.bg разкри, че при съмнителни обстоятелства и в нарушение на закона получил научната степен „професор“ дни преди вота за избор на нов ректор на Софийския университет „Климент Охридски“, се оказа и плагиат!

Редакцията разполага с документи, които публикуваме, че новият ректор на Алма Матер е преписал дословно цели пасажи от управленската програма на досегашния ректор проф. Анастас Герджиков, писана през далечната вече 2015 г.!

Ето само един пример – вижте какво пише в увода на самозвания проф. Георги Вълчев:

1. Място на Университета в обществото

Всеки кандидат за ректорския пост за следващия мандат се изправя пред предизвикателството да ръководи изтощения от дългогодишната финансова криза Софийски университет. Като най-стария и авторитетен център на висшето образование в България той винаги е задавал и продължава да задава стандартите в образователната и научната сфера на страната, да предлага идеи и начини за повишаване на качеството на образованието и научните изследвания…(продължава)

А ето и увода в програмата на досегашния ректор проф. Анастас Герджиков, писана преди 8 години:

1. Място на Университета в обществото

Всеки кандидат за ректорския mост за следващия мандат се изправя пред предизвикателството да ръководи изтощения от кризата Софийски университет. Необходимо е да бъде приета цялостна Стратегия за развитието на СУ „Св. Климент Охридски“. Стратегията трябва да очертае дългосрочна визия и приоритетни области за развитието на Алма Матер в образователната и научната сфера и да предложи идеи и мерки за повишаване на качеството на образованието и научните изследвания…(продължава)

Намирате ли прилики? Според закона определението за плагиатство е „Откъси, части или мисли, образи, идеи, взети от чужда творба и представени като свои, без посочване на източника“.

Очевадното преписване от новия ректор Георги Вълчев е видно от целия текст на програмата му, брутално копирана от документа на проф. Герджиков, което е показателно и за нивото на научната експертиза на „професора“. Фрапиращо е, че дори страниците на двата документа съвпадат по брой – точно 14, само дето оригиналът е от 2015-а, а ментето носи дата 23 октомври 2023-а.

За да не попада под ударите на закона като плагиатство в текста на Георги Вълчев трябва ясно да е посочено какво точно е копирано и откъде точно е копирано, да се постави начало и край на цитата, името на автора, годината на публикуване, заглавието на публикацията и т.н.

Очевадно от документа, който няма да спестим, е че такива важни уточнения липсват в преписаната програма на новия ректор, които по този начин се превръща в плагиат. С цялото си нахалство палгиатът е преписал дори заглавията на главите от мандатната програма!

Ето какво казва Наказателният кодекс в Раздел VII „Престъпления против интелектуалната собственост“.

Чл. 173. (1) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 53 от 2022 г.) Който издава или използува под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание.

Т.е., новият ректор на Софийския университет Георги Вълчев, избран след балотаж срещу физика акад. Николай Витанов само преди два дни – на 22 ноември, е плагиат, който дори може да носи наказателна отговорност за безпардонното преписване на управленската програма на проф. Анастас Герджиков.

Властимащите трябва сериозно да се заемат с престъплението на самозвания професор-културолог и да се помисли в посока дали изборът му за ректор не трябва да бъде порязан и Алма Матер да получи достоен ректор, отговарящ на всички изисквания за високата позиция?

Реклама

Narod.bg публикува и двете програми, може спокойно да се „насладите“ на преписваческите умения на проф. Георги Вълчев, като съпоставите текста му с програмата на проф. Анастас Герджиков:

МАНДАТНА ПРОГРАМА НА ПРОФ. ГЕОРГИ АЛЕКСАНДРОВ ВЪЛЧЕВ:

Ето и оригинала на вече бившия ректор:

МАНДАТНА ПРОГРАМА на проф. Анастас Георгиев Герджиков:

2 Коментара
 1. Гоце казва

  Важното е, че е дрът комунист.
  В рецензия е писал:
  Не е вярно, че соц изкуството е самодостатъчно и изолирано, това е така, защото Чърчил размахваше пръст от Фултън…
  Без коментар

 2. Винету казва

  Брутално. Ако е вярно, това е позор за софийския.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.