Сглобката реши: Руски нефт за „Лукойл“, ето докога

2 6 091

Всяко съкращаване на сроковете на дерогацията за вноса на руски петрол преди 1 март 2024 г. създава огромни рискове за нарушаване на оперативната работа на рафинерията „Лукойл Нефтохим“ и за повишаване на цената на горивата на вътрешния пазар. Това заяви премиерът Николай Денков след заседанието на Съвета по сигурност, свикан извънредно от него заради искането за незабавно прекратяване на вноса на руски петрол.

Заседанието продължи повече от три часа, но противници и привърженици на незабавното премахване на дерогацията, не сближиха позициите си.

„Главните действащи лица“ – Делян Добрев и Делян Пеевски, го напуснаха доста преди края му. Те обявиха пред журналистите, че срещата е била безполезна и че единственото решение е парламентът още днес да гласува бързото прекратяване на дерогацията. Двамата депутати внесоха законопроект, според който в рамките на три дни, „Лукойл Нефтохим“ трябва да премине изцяло към преработка на неруски нефт.

Първи напуснаха срещата представителите на ГЕРБ – Десислава Атанасова и Делян Добрев.

„Днес за пореден път от докладите на службите стана ясно, че „Лукойл“ е имал готовност още вчера да премине на неруски петрол, но след енергийната комисия това рязко се променило. В момента рафинерията преработва огромен процент руски петрол. Стана ясно, че има възможност и за доставки извън Русия“, каза Десислава Атанасова. По думите й ГЕРБ са склонни да гласуват не тридневен, а едно месечен срок за прекратяване на дерогацията. „Ако тази дерогация приключи до края на годината, това ще е добър и възможен вариант“, каза Атанасова.

Делян Добрев обясни, че по време на съвета се потвърдило, че въпреки петролните санкции и условията на даденото за България изключение, 50% от горивата на „Лукойл“  се изнасяли из целия свят. Според дерогацията бургаската рафинерия може да продава горива само на вътрешния пазар и на Украйна. „Десетки танкери се претоварват в открито море и не се знае крайната им дестинация. Това е изключително скандално и е обект на разследване“, каза Добрев.

Реклама

Като „чудовищна далавера“ определи нарушенията на петролните санкции от „Лукойл“ Делян Пеевски. Заедно  с председателя на икономическата комисия Хамид Хамид и с шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев той също напусна съвета преди неговия край. И според Пеевски срещата е била безполезна.

„Не получихме доводи защо трябва дерогацията да продължи да действа до март. Видя се, че ще има гласуване в Народното събрание. Агенция Митници не си върши работата, не е контролирала къде отиват доставките на „Лукойл“.

Председателят на парламентарната група на ДПС за пореден път обясни, че се заформя нова коалиция от Възраждане, БСП и ПП в защита на руските интереси и че правителството се управлява от Москва.

„Опитват се да ни вкарат в политически капан“, отвърна по-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков след края на заседанието на Съвета по сигурност. Той обясни, че информацията от българските служби, министерства и от представителя на държавата в „Лукойл“, изнесена на заседанието, е за сериозни и необосновани рискове за повишение на цените на горивата на българския пазар, ако преди 1 март бъде прекратена дерогацията.

Припомняме, че изключението България да внася руски петрол бе дадено от ЕК със срок до края на 2024 г., но преди месец управляващите съкратиха срока на 30 септември 2024 г.

Ние сме готови да прецезираме срока на 1 март, но всичко по-рано носи огромни и необоснавани рискове. Едновременно с това сме за бързо прекратяване на паричните потоци към Руската федерация, но не и за сметка на българските граждани, каза Петков.

Днес в Народното събрание трябва да бъде гласувано на две четения промяна в закона за действието на дерогацията по настояване на ГЕРБ и ДПС.

2 Коментара
  1. Nepukist казва

    Debeloto momce stana mnogo smel sle kato amerikancite obestaha da ne go pitat za proizhoda na parite i kontrabandata kam bliizkiyat iztok.Za blagodarnost stana nai-golimiyat antirusnak.Samo edno obace ne mu e yasno-anglosaksoncite sa nai-golemite mrasnici na planeteta.

  2. Nepukist казва

    Debeloto momce stana mnogo smel sled kato amerikancite obestaha da ne go pitat za proizhoda na parite i kontrabandata kam bliizkiyat iztok.Za blagodarnost stana nai-golimiyat antirusnak.Samo edno obace ne mu e yasno-anglosaksoncite sa nai-golemite mrasnici na planeteta.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.