Пак „наши фирми“: ЕС дава €100 млн. за иновации, две БГ компании в списъка

0 13 645

В програмата „Хоризонт Европа“ са предвидени 100 милиона евро за развитие на регионални иновационни долини. Процедурата е конкурентна, а не на кохезионен принцип. Това каза пред журналисти в Пловдив еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова.

Предвижда се тези долини в Европа да бъдат сто. По думите ѝ в България има две добри кандидатури – едната от тях в Пловдив, другата в София.

Очаквано, обаче, и двете са свързани със сглобката на ПП-ДБ, научи Narod.bg от източник в правителството. Неслучайно еврокомисарката Иванова не влезе в детайли кои точно са дружества и какво смятат да правят с парите от ЕС…

Илиана Иванова бе гост на кръгла маса по въпроси, свързани с иновационната екосистема в област Пловдив, организирана от Аграрния университет. Еврокомисарят отбеляза, че за нея са изключително важни подобни срещи на регионално ниво.

Регионалните иновационни долини предвиждат взаимодействие между бизнес, образование и научноизследователски организации, като целта е да бъде наваксан процесът на изоставане на някои региони.

Реклама

„Опитваме се по всякакъв начин да стимулираме и подпомагаме сближаването на регионите не само чрез кохезионната политика, но и с програми като тази“, каза Иванова. Според нея това е една прекрасна възможност, а в Пловдив има изключително добри научноизследователски общности, университети и бизнес.

„Иска ми се да разпространяваме тази възможност и да насърчаваме други добри примери като Стара Загора, Североизточния регион и други региони в страната“, каза тя.

Иванова изрази мнение, че развитието на регионалните иновационни долини е бъдещето, защото дори силните иноватори не могат да бъдат конкурентни на международната сцена самостоятелно, а трябва да работят заедно.

„Реално се очаква да се съберат силите и възможностите на региона с тези на други региони и да си сътрудничат, да обменят добри практики и идеи, да правят заедно проекти и да се търсят възможности за финансиране. Тук има освен „Хоризонт Европа“ и много други програми от ЕС, структурни фондове, национално и местно финансиране, а целта на тези Регионални иновационни долини е да поставят платформата, чрез която може да се осъществи този обмен и да се търсят тези допълнителни възможности за финансиране“, обясни еврокомисарят.

Според нея хроничният дефицит от 100 милиарда евро е много важно да бъде запълнен, но това не може да стане само с местно, публично, държавно финансиране, а има нужда и от частен капитал, каквато е и идеята на регионалните иновационни долини.

В Европейската комисия се работи по опростяване на процедурите с цел те да станат по-достъпни, каза Иванова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.