Заплаха за България: Уникалната ПАВЕЦ „Чаира“ разбита умишлено! 2 млрд. е ремонтът

2 17 383

Докато продължаваме да се занимаваме предимно с резултатите от местните избори, обичайните словесни нападки между този и онзи политик, както и с откровени жълтини, властта дума не обелва за тежката ситуация с една от ключовите енергийни мощности на България, а именно помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“, предаде „Труд“. На най-голямата централа от този вид в цяла Югоизточна Европа се възлагаха големи надежди, тя е стратегическа за страната ни и не на последно място, спаси страната ни и от режим на тока през зимата на 2017 г. ПАВЕЦ „Чаира“ е от съществено значение за електроенергийната ни система.

Съоръжението, което служи за съхраняване на енергия, е уникално за България и региона и е построено от японската компания „Тошиба“, като подобни други централи има само две в световен мащаб – в Япония.

Параметрите на централата наистина са впечатляващи, а в зависимост от капацитета на язовира, от който се захранва – „Чаира“, може непрекъснато да работи от 8.5 часа в генераторен режим и 11 часа в помпен режим. Беше планирано и разширяване с изграждането на язовир „Яденица“ в съседната долина, като така възможностите на централата ще се увеличат три пъти и ще може да работи от 22 до 24 часа при пълна мощност.

Разбира се, по стар български обичай, всичко към момента е в начален етап и по-скоро пожелателно, отколкото реално. Причината е несъответствие на проекта със законодателството на Европейския съюз (ЕС), а вследствие на отрицателно становище на Главна дирекция „Околна среда“ (ГДОС) на Европейската комисия (ЕК) от 2021 г. разговорите за финансиране на проекта с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са преустановени, като даже проектът не бил включен в петия списък на проекти от общ интерес и от взаимен интерес, не бил и съобразен с изискванията на ЕС за околната среда.

За да е още по-родна картинката, през пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ претърпя тежка авария и оттогава е затворена. Какво точно се е случило не е напълно ясно, подозира се дори саботаж.

Освен огромните суми, които ще са необходими за възстановянето – над 2 млрд. лева, преди няколко дни се разбра, че вероятно част от повредите са неотстраними – един от четирите хидроагрегата е неспасяем и ще се наложи подмяната на турбинната му част.

Съответно сроковете за повторното заработване се удължават – до края на година трябва да бъде обявена тръжна процедура, а ремонтите работи на новите компоненти ще отнемат доста време и според шефа на НЕК четвърти агрегат ще заработи след 2025 г., говори се дори и за 2028 г.

Реклама

Година и половина след аварията всъщност не знам почти нищо. Бойко Рашков щеше да разследва, Кирил Петков разправяше наляво и надясно как МВР и ДАНС разследват и и всичко ще се установи, политиците взаимно си прехвърляха топката.

Най-малкият проблем е финансовият, най-малката драма е, че за пореден път няма виновен. Става въпрос за престъпна небрежност и застрашена национална сигурност дори.

По този начин електроенергийна ни система става уязвима, защото ПАВЕЦ „Чаира“ трябваше и можеше да ни подсигури, ако се случи инцидент с някой от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“.

Малко вероятно е тази безпрецедентна авария да е напълно случайна – достатъчно е само да видим последствията за страната ни. И защото няма как да ни натиснат да затворим ПАВЕЦ „Чаира“, за разлика от ТЕЦ-овете – уникалното съоръжение не произвежда вредни емисии, се случи единственото възможно, което можеше да я изкара от строя – саботаж.

Без да преувеличаваме, можем спокойно да го наречем и пряка заплаха за националната ни сигурност.

И сред хаосите на служебните кабинета, сред безумното управление на правителството на Кирил Петков, по чието време се случи тази авария, сред постоянните избори, обвинения, сглобки, коалиции, към момента сме загубили една от ключовите енергийни мощности за страната ни, уникална за Европа, за света дори.

Това не е популярна тема, но е изключително важна. ПАВЕЦ „Чаира“, за разлика от гигантските паркове за батерии и „зелените“ оферти, които ни пробутват, е буквално най-голямата и уникална енергийна батерия. Или беше…

Още не е ясно какво е причинило аварията на ПАВЕЦ „Чаира“ през 2022 г. Докато не бъде изяснено, няма как централата да заработи, съобщи по-рано днес и министърът на енергетиката Румен Радев на изслушване пред Народното събрание. 

2 Коментара
 1. Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист казва

  ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог!
  Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!
  Заема водещо място между действащите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.
  – Производството на водни турбини и генератори.
  До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW.
  В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбиностроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.

  След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:
  – Разруши мозъчния й център “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление – закриване на първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй”.
  – Спря строителството на АЕЦ “Белене”.
  – Разпродаде електроразпределителната система.
  – Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
  БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ИЗГУБИХМЕ Разправата с българския индустриален интелект Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ
  https://archive.septemvri23.com/Bulgaria_koyato_izgubihme.htm

 2. Wolf казва

  А може би Киро тъпото да е взел некой лев за да няма чаира и да си вземе после пак некой лев като смени чаира с батерии… ехаааа

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.