Край на агонията? Вторият вот на недоверие е в НС, ще разглобят ли порочната сглобка?

0 5 215

В сряда Народното събрание започна с дебатите по втория вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков и Мария Габриел, внесен от БСП, „Възраждане“, ИТН и независимият депутат Радостин Василев с цел „край на агонията“ на това несъстоятелно правителство, по думите на Кристиан Вигенин.

Опозицията е избрала темата за националната сигурност. Те твърдят, че правителството е неспособно да я осигури и затова трябва да си подаде оставката.

При внасяне в деловодството на парламента на вота депутатът от БСП Атанас Зафиров заяви, че в условията на кризи кабинетът не осигурява стабилност, а способства страната да бъде засегната пряко. За да илюстрира твърденията си той показа снимка на срутен участък от граничната ограда с Турция.

Другата причина за исканата оставка е предоставянето на военна помощ за Украйна, което опозицията твърди, че е направено без анализ.

Реклама

В началото на дебата депутатът от “Възраждане“ Николай Дренчев дръпна дълга реч за това, че българската бойна авиация е на “прага на загиването“, защото няма изтребители. Той не обясни каква вина носи за това сегашното правителство.

Мотивите на вносителите представи зам.-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин. Той изчете написаното в проекторешението, в което основната теза, е че българското правителство е лишило страната от боеспособност в името на политически удобни, но военно вредни интереси и с това е направило страната тежко уязвима.

„Това не са просто мотиви, а хладна и безпристрастна оценка на пълната несъстоятелност на правителството в сферата на отбраната. Провалите следват един след друг. Няма невинни сред вас, които станахте негови съучастници като го подкрепихте при избора му, след това и при първия вот на недоверие. Призоваваме ви утре да сложим заедно край на агонията и да дадете шанс на ново управление. Става болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо не ако правителството си отиде, а ако то остане“, заключи Вигенин.

Според представители на „Възраждане“ унищожението на българската армия е започнало отдавна. Похарчени са много пари за техника, но не и за бойната способност на армията. „Вярната формула за отбраната е въоръжен народ, обичащ родната си и готов да я защитава с оръжие в ръка“, смятат от прокремълската партия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.