Дерогацията остава: „Лукойл“ ще продължава да внася руски нефт

3 4 657

Енергийната парламентарна комисия не подкрепи отмяна на изключението (дерогацията – бел.ред.) за внос на руски нефт от „Лукойл Нефтохим“. Предложението бе на депутата от ГЕРБ и бивш ресорен министър Делян Добрев, като следва да влезе в сила три дни след евентуално приемане на закона в зала. Това обаче изглежда малко вероятно, тъй като идеята подкрепиха само от ГЕРБ. Представителите на „Възраждане“ и БСП гласуваха „против“, а от „Продължаваме промяната – Демократична България“ се въздържаха.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ и БСП се обединиха, че бързането е ненужно, а трябва да се изчака и провеждането на заседанието на съвета по сигурността, свикан от премиера Николай Денков, припомни „Дневник“.

Понастоящем дерогацията важи до октомври 2024 г., а срокът вече беше съкратен от депутатите през тази година. Депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заявиха днес, че са склонни да предложат тя да отпадне след 3 месеца.

Ивайло Мирчев се позова на доклад на ДАНС, според който бърза забрана на вноса е рискова, като по думите му някой би могъл да се възползва от нея и да създаде криза на пазара на горива в страната. Същият доклад е причината премиерът Денков да е против бърза отмяна на дерогацията.

Днес Делян Добрев обаче съобщи, че има и друг доклад – на Държавна агенция „Разузнаване“, който бил „професионално направен с посочени маршрути за алтернативни доставки“ и казвал, че няма проблем да бъде спрян вносът на руски нефт. По думите на бившия министър той е изпратен до 9 човека и въпросът бил кой от тях се е обадил на ДАНС, за да поиска да бъде направен доклад, който твърди обратното.

Предисторията

Реклама

През март 2022 г. Европейската комисия определи ембарго за внос на руски суров петрол в опит да ограничи приходите на Кремъл, с които финансира войната срещу съседката си Украйна. България обаче поиска изключение до края на 2024 г., а мотивът на кабинета „Петков“ бе невъзможността на „Лукойл Нефтохим“ да работи с неруски петрол.

В края на юли тази година със законопроект ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС предложиха дерогацията да бъде отнета на „Лукойл“, като това стане 30 дни след приемането му. Между четенията в комисии и гласуванията в пленарната зала решението се промени и в крайна сметка дерогацията остана до октомври 2024 г. Делян Добрев заяви, че за това е настоявал премиерът Николай Денков. Той от своя страна заяви, че на рафинерията е нужно време, за да замести руския нефт, а рисковете от бърза промяна са посочени в доклади на службите.

На 9 ноември брюкселското издание „Политико“ публикува разследване, според което „Лукойл“ е използвал вратички в нормативната уредба, за да нарушава европейското ембарго, използвайки България, а Кремъл е използвал парите за финансиране на войната. На следващия ден Добрев внесе отхвърления днес законопроект.

Сигнал до прокуратурата и ДАНС заради несъбрани такси от „Лукойл“

Добрев се обедини с представителите на „Възраждане“ по друга тема, свързана с „Лукойл“ – неплащането на таксите във фонда за енергийна сигурност, което според тях било заради несправяне на властите.

Според приет през януари закон 70 на сто от разликата между цената на руския нефт от сорта „Уралс“ и сорта „Брент“ трябва да влиза във фонда и да се връща на потребителите под формата на компенсации. Според сметките на Добрев невнесените от компанията над 1 млрд. лева са щели да стигнат за 73 стотинки на литър отстъпка за всеки литър бензин или дизел от януари. Министърът на икономиката Богдан Богданов обаче заяви, че дължимите пари от компанията не могат да бъдат събрани, тъй като се чакало разрешение и становище от Европейската комисия. Законът пък бил направен така, че санкцията при неплащане е едва 10 хиляди лева.

Днес Добрев заяви, че министерството на икономиката е трябвало да изпрати писмо до Европейската комисия до 21 февруари, за да влезе в сила законът, а писмото било изпратено на 26 септември.

По този повод Добрев днес е пуснал сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на ДАНС Пламен Тончев, с който иска разследване защо законът не работи, защо са ощетявани гражданите, защо не е прилаган контрол. От 3 февруари до 6 юни служебен министър на икономиката бе Никола Стоянов.

3 Коментара
 1. ЕАО ''Рубльовка '' казва

  Курица НЕ птица
  а Болгария НЕ граница
  Няма нафта
  няма ГАЗ
  бай СТАВРИ маже Денков и Корнелиа с МАС
  Димитър НИНОВ мъжа на БСПлидерката митнически агент горивата в ЛУКойл много ясно че БСП ШЕ гласува в полза а другарите Джигит бАНДИТ АЛЕКПЕРОВ и Шарафутадинов от ЛУКойл МОСКВА
  Става каквото КАЖЕ КГБ Валентин Златев /истинския ПРЕМИЕР на Болгария/.
  Товориш ЗЛАТЕВ вьй БОЛШОЙ ДРУГАР
  Товориш ЗЛАТЕВ вьй БОЛШОЙ УЧЬОН
  Товириш ЗЛАТЕВ най- добрий КГБ ЩПИОН
  Товориш ЗЛАТЕВ самьй БОГАТЬЙ ЧЕЛОВЕК в Болгарии
  ДУМА ТОВОРИШ ЗЛАТЕВ ЕТО ЗАКОН
  Товариш ЗЛАТЕВ ВОР в ЗАКОН
  За товарищ ЗЛАТЕВ МАГНИТСКИ НЕТ
  Товариш ЗЛАТЕВ ГОСПОДАР на всеки болгорский КМЕТ
  Товариш ЗЛАТЕВ ето ХЕЛИОС Болгар
  Товариш ЗЛАТЕВ ето господар на Сопола от ДРЪНДАР

 2. cxrehycittndhol казва

  Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук:–– https://mub.me/medik

 3. ARHEA ORG казва

  Невъзможното – Ново мислене, Нова държава, нова България

  Освен, всички заедно да направят малките си къщички и нечистото в нас, да приключи за един миг заедно с агонията.

  arhea.org/EG

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.