МИСТЕРИЯТА разплетена: Защо Мустафа Карадайъ излетя от ДПС?

0 23 071

Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като лидер на ДПС, е решил да сложи край на политическата си кариера, потвърдиха новината на Narod.bg източници на „Уикенд”. Очаква се до дни Карадайъ да напусне и парламента с молба до администрацията на Народното събрание. Вестта за оставката му, която е в джоба на новия-стар лидер Ахмед Доган, бе доста изненадваща, въпреки че за това се говори упорито от няколко месеца в партията, а недоволството срещу самозабравилия се лидер нараствало. Каква обаче е първопричината той да си тръгне.

Отстраняването на Мустафа Карадайъ е своеобразен жест към турския президент Реджеп Ердоган, категорични са хора от ръководството на ДПС. Източниците ни от партията разкриват, че решението за оставката е взето още преди половин година от почетния председател Ахмед Доган, който изчаквал удобния момент да го приведе в действие.

Прегрешението на Мустафа Карадайъ е негова учудваща политическа недалновидност. Става въпрос за неговата среща с кандидатът на опозицията в Турция за президент Кемал Кълъчдароглу. През пролетта, докато в южната ни съседка течеше кампанията, а Кълъчдароглу се сочеше като възможен победител, опонентът на Реджеп Ердоган пристигна на изненадваща визита у нас. Целта на посещението му бе да агитира в своя полза живеещите тук български турци с двойно гражданство.

Самата визита до последно е държана в тайна, а високият гост е посрещнат в Кърджали лично от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и кмета на града Хасан Азис. За няколкото дни в България Кемал Кълъчдароглу успя да обиколи повечето от бастионите на ДПС, а представители на движението открито агитираха в негова полза, подкокоросвани от Карадайъ.

Реклама

Усилията им дадоха резултат. След преброяване на пуснатите в България бюлетини Кълъчдароглу събра почти 70% от вота. Е, това не му бе достатъчно, за да катурне Реджеп Ердоган, който макар и след балотаж си осигури втори мандат с чувствителна разлика от 2 млн. гласа.

Твърди се, че помощта на ДПС за Кемал Кълъчдароглу е приета доста лично от Ердоган, който трудно прощава подобни предателства и бил доста разочарован. След даден знак от него почетният председател на ДПС е нямало как да не отреже главата на прегрешилия Мустафа Карадайъ.

Впрочем, по тази причина и кмета на Кърдажли Хасан Азис не бе номиниран за нов мандат. А че съдбата на Карадайъ е предрешена стана ясно и от честитката за рождения му ден на 8 май, която му отправи Ахмед Доган. Поздравлението си почетния председател гласеше дословно: „Здравей, драги! Пожелавам ти да намериш Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве. Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите!”

В ДПС определено са доволни от отстраняването на Мустафа Карадайъ. В партията напоследък се трупало сериозно напрежение срещу него, а знакови хора от Движението били прокудени. До провеждането на нов конгрес оперативното управление на ДПС се поема отново от почетния председател Ахмед Доган, след това се очаква лидер да стане най-активният депутат в този парламент Делян Пеевски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.