СВЕТОВЕН СКАНДАЛ: „Лукойл“ прибра €1 млрд. заради кабинета на Кирил Петков

6 9 451

Руската петролна компания „Лукойл“ е нарушавала дерогацията, която й издейства правителството на Кирил Петков, като са изнасяли горива към страни от Европейския съюз и САЩ и така е генерирала допълнително 1 милиард евро приходи.

Това е показало съвместно мащабно разследване между Центъра за изследване на демокрацията, международната организация „Глобал Уитнес“ и финландския център за енергийни проучвания „Креа“, което малко по-късно днес ще бъде публикувано в „Политико“. В статията, която тази сутрин бе публикувана най-напред в платена версия на изданието, се посочва, че с помощта на България Кремъл е набрал допълнителни 1 милиард евро за военните си действия през тази година, благодарение „вратички“ в правилата за санкциите на ЕС.

„Дерогацията не е понижила цените на горивата у нас. Със сигурност не са над 20% по-ниски, както трябва да бъдат, ако се вземат предвид производствените разходи на рафинерията в Бургас, която произвежда горива при цена на суровия нефт на 60 долара, при средни цени около 90 долара. Защо? Защото редица правителства, откакто дерогацията е влязла в сила, помагат на това „Лукойл“ да генерира свръхпечалба, която се изчислява на общо около 3 млрд. долара.

От март до юли „Лукойл“ е генерирала допълнително 1 милиард евро, както заради потреблението у нас на руски суров нефт, така и заради износа на горива към страни от целия свят. Това противоречи на духа на дерогацията, която не позволява износ на горива, ако те не са към Украйна, или не се застрашава екологичната сигурност у нас“, заяви пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

Той изрично посочи, че дерогацията не е дадена на „Луклой“, за да прави свръхпечалба, а за да гарантира сигурността на доставките само на българските потребители.

„Това, което нашият анализ показва е, че напротив – „Лукойл“ се е възползвала от дерогацията и изнася за целия свят. Включително сме установили един износ, една сделка – на 8 август, танкер от Росенец пристига на пристанище Ротердам и пренася 265 хил. барела нафта за Холандия, което може да се класифицира като нарушение на санкционния режим“, заяви още Владимиров.

По време на разследването е бил установен и друг случай. На база на сателитни данни е било засечено движението на няколко различни кораба. Експертите установяват, че край бреговете на Малта се е извършило прехвърляне на товар от кораби на „Лукойл“ на други кораби, които в последствие доставят товара във Флорида.

„Чисто правно това не нарушава буквата на закона, но със сигурност нарушава духа на санкционния режим. В него има изключения – вкл., че ако прехвърлиш гориво от един кораб на друг, може да се третира като неруски петрол, въпреки че горивата вътре в танкера са предимно от руски петрол“, поясни Владимиров.

Реклама

Преди две седмици депутатът от ГЕРБ и Делян Добрев предупреди за бомбата със закъснител, която всеки момент ще гръмне. Още тогава председателят на Енергийната комисия в парламента сподели своите притеснения от получена от няколко източника информация, че дерогацията се нарушава от „Лукойл“. Тя бе издействана от правителството „Петков“ през пролетта на миналата година или по-точно в средата на 2022 г., когато Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г.

Възможно ли е сега, след скандалните разкрития за нарушаване на дерогацията, страната ни да пострада?

„Дерогацията не е дадена, за да позволи на „Лукойл“ да изнася горива за чужбина. Както казах, трябва да има сериозни рискове за екологичната сигурност. Такива няма. Българската държава през последните 6 месеца не си е вършила работата да наблюдава тези потоци към целия свят. Включително Агенция „Митници“, финансовото министерство, министерството на транспорта – които трябва да следят какъв е произходът на горивата, изнасяни от България към чужбина. Последиците съответно зависят от действията на българското правителство, действията на Европейския съюз. Той е информиран за нашия анализ, както и властите в САЩ. Те наблюдават дават казуса, информирали са българското правителство.

Анализът ще излезе в „Политико“ като ексклузивна статия. Там са цитирани и дипломати от ЕС, и представители на Европейската комисия, които ясно заявяват, че това което се е случвало, не е добре. Те са обединени около твърдението, че това противоречи на духа на дерогацията и санкционния режим. Те казват, че не са знаели, че това се случва“, заяви още Мартин Владимиров.

Той не се нае да коментира дали този скандал ще доведе до някакви санкции за „Лукойл“.

„Българското правителство обаче може най-накрая да прояви солидарност към евроатлантическата общност и да спре огромната пробойна в санкционния режим, която на практика представлява дерогацията. България е четвъртият най-голям вносител на руски петрол в света и няма такава дупка в санкционния режим никъде. България се опитва да забавя процеса на премахването на тази пробойна, тъй като според мен се обслужват интересите на руската държава. 1 милиард евро е чиста печалба за руския бюджет. Всъщност – това са думи на Владимир Путин, който казва, че толкова струва издръжката на „Вагнер“ за 1 година. Тоест България през последните шест месеца е издържала „Вагнер“, отсече Владимиров.

Дни преди местните избори ГЕРБ, подкрепени от ДПС, решиха да направят трети опит дерогацията за преработка на руски петрол да бъде прекратена в седемдневен срок. След лидерска среща обаче бе решено, че на този етап няма да се иска отнемане на дерогацията, тъй като компанията е обещала да си плати 500 млн. лв. данъци.

Изключението за „Лукойл“ бе дадено от Европейската комисия по настояване на Асен Василев след началото на войната в Украйна. Дерогацията е със срок 5 декември догодина. Но в края на септември след настояване от страна на кабинета „Денков“ депутатите гласуваха изключението за внасяне на руски петрол да остане още година – до 30 септември 2024 г.

6 Коментара
 1. многознайко казва

  Интересен анализ.Обаче все си мисля,че този анализ ,попаднал в прокуратурате,където някой дреме-се налага въпроса -защо никой не е вече в затвора….барабар и с дремещия.Някой в тази територия наречена България работи ли за защита на интереса и и правоприлагането а?
  Всички до един са имитатори,че уж всичко е в името на народа-разбирай племето.

 2. ИСТИНАТА казва

  Добре де,а КОЛКО МИЛИАРДА е ЗАГУБИЛА България от ДВАНАДЕСЕТ ГОДИШНОТО ЦАРУВАНЕ на ШАЙКАТА ОПГ“герб“ ????

 3. Uncle SAM казва

  ЗА 12 ГОД ЦАРУВАНЕ НА МАФИТА боко ТИКВАТА
  САМО от ЛУКойл схеми с горива ДДСизмами ,НЕплащане на данъци и такси БГ ДЪРЖАВА е ИЗГУБИЛА почти 10 МИЛИАРДА ЛЕВА които кражби са трансформирани в едни огромни ол инклузив хотели собственост на крадеца КГБеец Вальо ЗЛАТЕВ и азерския КГБеец Вагит-БАНДИТ Алекперов собственик на МОЛ България София/струваш 120 милиона / яхти,ЯХТпорта във БАРСЕЛОНА,луксозни ресторанти и хотели във БАРСЕЛОНА и Гърция

 4. vauqaz казва

  Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба:–– https://mub.me/medik

 5. Шансяо казва

  Руската петролна компания „Лукойл“ е акционерно дружество с основен акционер еврейската династия Ротшилд.

 6. xicllqgjzkqftz казва

  Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами–– https://min.lc/diabexin

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.