Ами сега? АЕЦ „Козлодуй“ се срина, печалбата падна с 60%

4 76 609

Приходите на АЕЦ „Козлодуй“ са се сринали с 60% за първите 9 месеца на годината на годишна база – от над 5 млрд. лв. до под 2 млрд. Печалбата също е намаляла драстично – от 1.37 млрд. лв. на 519 млн., което обаче пак е внушителна сума. Нетният паричен поток се свива от 1.75 млрд. лв. до едва 525 млн.

Това развитие на финансите на ядрената централа не е изненада – продажните цени на електроенергията се понижиха в пъти спрямо 2022 г., а освен това самото дружество не функционира на 100%, след като месеци наред блоковете работеха с намалени мощности по различни причини. Фактор е и увеличеният дял на АЕЦ-а в осигуряването на енергия за регулирания пазар, където цените са по-ниски (количествата са увеличени с 30%), което води до по-малко възможности за борсови сделки, предаде „Капитал“.

Заради продължаващите плащания към държавата с близо 350 млн. лв. са по-малко наличните парични средства в АЕЦ „Козлодуй“ към края на периода спрямо същия момент на 2022 г. Неразпределената печалба е 435 млн. лв. и реално намалява с 365 млн. лв. от началото на годината, след като централата изплати въпросната сума като дивидент към държавата.

Реално и разходите на дружеството се свиват значително – към края на септември те са 1.38 млрд. лв. и бележат намаление спрямо 2.14 млрд. лв. през същия период на 2022 г. Това се дължи на по-ниските вноски във фондовете за радиоактивни отпадъци, за ядрена сигурност и най-вече за „Сигурност на енергийната система“, които са с дял от 31% или 426.6 млн. лв. С тези средства се покриват компенсациите, които държавата изплаща на бизнеса за разходите за електроенергия, когато борсовата цена на тока е над 200 лв./мВтч.

Реклама

Спад в производството и потреблението на ток в страната през октомври

За да могат да се събират такива средства от АЕЦ „Козлодуй“, централата работи с таван на приходите, който до средата на годината беше 180 лв./мВтч, а от 1 юли до 31 декември е 150 лв./мВтч. Всички постъпления над тези граници се внасят във Фонда за „Сигурност на електроенергийната система“. За третото тримесечие на 2023 г. по този ред са отчислени 133 млн. лв.

Все още няма яснота дали държавата ще продължи и през 2024 г. схемата за компенсиране на бизнеса над определена ценова граница. Предвид сложната политическа обстановка обаче това е много вероятно да се случи, макар да не е най-доброто решение за пазара – от една страна, се отнемат приходи от производителите, а от друга, не се стимулират потребителите да търсят алтернативни решения при доставките на ток или за въвеждане на енергийно ефективни мерки. Гарантираната от държавата цена на тока за бизнеса (не по-скъпа от 200 лв./мВтч) ограничава и инвестициите във ВЕИ за собствени нужди, тъй като компаниите не виждат икономически стимул в това.

Ако обаче наистина се върви към реализирането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с американския реактор AP-1000 на „Уестингхаус“ (Westinghouse), на централата ще има нужда от доста средства дори само за подготовката на проекта и строителната площадка. Но ако сегашният тренд на намаляващи приходи се запази и държавата продължи да иззема печалбата на дружеството, такива може и да няма налични. Което пък предполага търсенето на заеми.

4 Коментара
 1. Uncle SAM казва

  “WESTINGHOUSE ФАЛИРА ПРЕЗ 2017 тогава я КУПУВА САУДИТСКИЯ КРАЛ през регистрираната в Канада офшорка “BROOKFIELD Partnesrs“ в която съдружници на Саудитския крал са американския бизнесмен ДЖЕРАД КУШНЕР ЗЕТна ДОНАЛД ТРЪМП и Доналд ТРЪМП които въртят /перат РУСКИ ФСБ капитал даден им проПутинските юдеохазарски олигарси Виктор ВЕКСЕЛБЕРГ Миша ФРИЙДМАН /
  Излиза че САУДИТСКИЯ крал и ФСБ олигарсите на ПУТИН Векселберг/Фрийдман са ИСТИНСКИТЕ собственици на УЕСТИНГХАУС
  Хедофиса на УЕСТИНГХАУС се намира в “ТОРОНТО Таурс“ собственост на ДЖЕРАД КУШНЕР/ЗЕТ на ТРЪМП/
  ;;ТОРОНТО Таурс“ построена с РУСКИ ФСБ даден на КУШНЕР кеш

 2. J.English MI6 казва

  БЪДЕЩЕТО е на МАЛКИ МОДУЛНИ РЕАКТОРИ на БЪРЗИ НЕУТРОНИ със СОДИУМНО ОХЛАЖДАНЕ
  С подобни малки модулни АТОМНИ реактори са оборудвани НАЙ-МОДЕРНИТЕ US подводници клас“Ohaio“ и US Navy САМОЛЕТОНОСАЧИ
  РАЗМЕРИТЕ на подобни МАЛКИ авангардни смарт реактори е колкото 2 стаен-3стаен АПАРТАМЕНТ 67м2-90м2 или с размер на МАЛКА по US стандартите къщичка
  Един МАЛЪК МОДУЛЕН АТОМЕН РЕАКТОР с 70 м2 размер може да захранва безпроблемно целогодишно един град като Бургас-ВАРНА с 220-300.000 души
  НИКОЙ НЯМА да ИМА НУЖДА от ОСКЪПЕНИ ОСТАРЕЛИ РУСКИ реактори хранилка за КРАДЛИВИ руски политици и техните проРуски слуги /като Богомил Манев ,ОВЧАРОВ,БОКО,Вальо Златев и ДОГАН/-носители на МРАК,РЕТРОГАДНОСТ ,задкулисие и ЗАСТОЙ

 3. Асен Петков казва

  До този с неутронните реактори.
  Само да попитам защото чета едно много компетентно мнение, имате ли идея колко опасно може да е едно такова съоръжение без подходящо ниво на защита, обучен персонал прочие фактори? А забравих да спомена, че май персонал такъв нямаме. Ще ми е интересен отговора. Бъдете живи и здрави хубав и успешен ден от мен.

 4. Джанго без Окови казва

  Некомпетентно и некадърно управление на власт имащите!!!
  Боклуци!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.