Рекорд на вота! Гласът удари 300 лева, ето къде

0 11 989

На този тур имахме няколко сигнала за неподготвени секционни комисии, които не слагали печати върху машинната бюлетина. По наше мнение това не е голям проблем. Ако наистина се окаже, че е голям проблем, тези бюлетини ще бъдат сметнати за валидни заради високия обществен интерес. Така Никола Тулечки, наблюдател от организацията „Обединение за честни избори“ (ОЧИ), коментира по БНР проблемите при втория тур на местните избори.

Проблемните машини са малко, а темата се преекспонира по-скоро по информационни причини, отколкото да е реалност. Наблюдава се ниска активност в зоните с по-голяма концентрация на рискови секции. По-голяма активност очаквахме в Сливен и Самоков.

МВР показа по-голяма активност спрямо минали избори. Арестуваха се крайните търговци и нямаше кой знае какви последствия.

Реклама

Но цената на вота поскъпна доста: Имахме сигнали за числа от типа на 200 лв. в Родопите, за 300 лв. се говореше в един момент. Доста е поскъпнало.

Когато излязат данните на ЦИК, ние ще направим анализ. Има отделни места, които наблюдаваме като по-интересни. Ще излезем с анализ на аномалиите.

Има основания за критики към организацията на тези избори заради цирка и активното мероприятие, което се случи миналия петък и компрометира вота на първия тур, който е най-важен за местните избори. Има общини, където невалидните бюлетини са повече от 10 пъти общинската избирателна квота. Това беше предотвратимо. ЦИК беше съучастник в това активно мероприятие, смята Тулечки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.