Първо в Narod.bg: Почина ген. Лилко Йоцов

4 14 749

Тъжна новина – о.з. генерал Лилко Йоцов почина на 79 години. Бившият военен прокурор №1 е издъхнал в къщата си в Бобошево, съобщи пред Narod.bg негов близък.

Лилко Йоцов е роден във Видин на 22 февруари 1944 г. Завършва специалност „Право“ в СУ „Климент Охридски“ през 1968 г.

През същата година става стажант-съдия в Софийския окръжен съд. В периода 1970–1971 г. е районен съдия в Бяла, област Русе. От края на 1971 до 1976 г. е военен следовател в гр. Варна към Варненска военна прокуратура, а от 1976 до 1980 г. е военен прокурор във Варненска военна прокуратура.

От 1980 до 1986 г. е последователно заместник военноокръжен прокурор и военноокръжен прокурор в Плевенската военна прокуратура, а от 1986 г. – военен прокурор в Главна прокуратура на Република България в София. От 1990 до 1994 г. е заместник главен прокурор на Република България и главен военен прокурор.

Реклама

От май 1995 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия. В периода от 1990 до 4 март 1997 г. е член на 3 Висши съдебни съвета и на Висшия военен съвет.

На 3 февруари 1997 г. колата му е взривена, но той оцелява. При атаката ексмагистратът с пагони и член на Висшия съдебен съвет по чудо се размина без непоправими телесни наранявания. Той беше хвърлен във въздуха заедно със съпругата му Елена на 3 февруари сутринта, когато се опитал да подкара семейния автомобил. Двамата получиха сериозни травми по долните крайници, но оцеляха.

Експлозивната драма се разигра в пред бл. 208 в столичния квартал „Борово“, където се намира жилището на пострадалия. Към 8.15 часа Йоцов и жена му се качили в колата си – „Хонда Сивик“. Бившият прокурор седял зад волана.

Оглушителен взрив разтресъл квартала няколко секунди след като автомобилът потеглил, 40-50 метра MIIC-то се влачило по инерция, бълвайки гъсти кълба дим. „Всичко наоколо изглеждаше така, сякаш е паднала мъгла“, сподели очевидец на атентата.

Съпругата се измъкнала от колата сама, цялата в кръв. Йоцов бил измъкнат от съсед, който изпращал дъщеря си на училище. Друг съкооператор откарал двамата ранени в болница.

4 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  Бог да го прости, ама защо се е казвал Лилко = Циганчо?

 2. Памет казва

  По ирония на съдбата в денят, в който евентоално ще бъде избран за кмет на София внукът на гланото ДС-ВКР Терзиев, бил починал бившия комунистически главен военен прокурор Йоцов?! Във Видинско името Лилко (Йоцов), Лилков (Вили), Лилов, …. е често срещано! Може да е свързано с Влашко?!
  За да си бил преди 1990 военен прокурор и то окръжен и главен военен прокурор означава: 1.) Бил си член на БКП! 2.) Бил си назначен с изричната благословия от Москва! 3.) Тъй като в юристдикцията на воените прокурори са военните, милицията, пожарната, всички спец-служби, гранични войски, вътрешни войски, Транспортни войски, Б.Д.Ж., БГА-Балкан, БТК, …. , то лицето трябва да е изключително вярно на БКПартията, КПСС, СССР, …..! За това говори и местожителството му в кв. Борово (Белите Брези) в генералско-ченгесарски блок!
  След пенсионирането му, Йоцов заедно с Татарчев, други пенсионирани военни прокурори, ранно-пенсионирани военни летци, …. беха направили някаква политическа партия, която участва и в някакви избори без успех!
  За да го взрият значи е попаднал и се е замесил в някакви крупни фатмашко-ченгесарски комунистически далавери, кражби и закононарушения! Тогава се съдиха и вкарваха в затвора генерали от ДС, Тато от Правец, и прочие стражари от комунистическите репресивни служби и се въртеше огромна ембаргова контрабанда с горива, оръжия, муниции, цигари, алкохол, (Брендо-) медикаменти, …. за сръбската армия и служби, за Близкия Изток, Северна Африка, ….! Дано да е оставил писмени спомени!

 3. Д-р Менгеле казва

  По-вероятно е във ( и около) Видин да е имало стара циганска общност. Лило/Лало/Лоло/Лулчо/Люли още се използват в Централна Азия като наименование за „циганин“. В Испания, Франция, Англия има младежки банди Lil.
  По моя край няма лиловци, но за сметка на това – много пенчовци, кальовци, пейовци, начовци т.е. от мароканските цигани, в селото на капанската ми баба пък е пълно с ломи и бошковци, арменски цигани.
  Влашките са били роби на банове/боляри, на манастирите и на държавата. Те не са имали фамилни имена. Влашките са по-бели защото собствениците сами си заплождали стоката за да увеличат бройката на робите.

 4. 1111 казва

  Само глупав и некомпетентен човек може да се изказва като вас!Познавам цялото му семейство,чисти българи са и много читави хора!А вие така наречен Менгеле какъв сте щом си избивате комплексите пишейки абсолютни тъпизми?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.