БАЛОТАЖ: България гласува – екшън с купени избиратели, МВР реагира (ВСИЧКО ВАЖНО)

1 4 915

Днес, 5 ноември, се провежда вторият тур на местните избори в страната. Изборният ден започва в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта, като при чакащи избиратели пред секциите може да се удължи до 21 часа.

Балотажи ще се проведат в по-голямата част от страната – избираме на балотаж 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Избирателите трябва да проверят предварително дали и за какво се гласува в населеното място, където живеят. На първия тур навсякъде бяха избрани общинските съвети, така че сега остават кметовете на общини и кметовете на кметства, а в най-големите градове – и кметове на райони. Пълният списък с населените места, в които се провеждат балотажи, може да се види тук.

За разлика от първия тур, сега ще можем да изберем дали да гласуваме с машинни бюлетини или с хартиени. Устройства за гласуване ще има в около 5900 секции в страната, като списъкът с машинните секции може да се открие тук.

Остава да важи правилото, според което право да гласуват имат граждани с адресна регистрация в България по постоянен и по настоящ адрес – но поне 6 месеца преди изборния ден (на първия тур – тоест, 29 октомври). Това е изискването за уседналост. Поне единият от адресите трябва да бъде в съответната община или кметство, където гласува избирателят. По настоящ адрес може да се гласува, ако избирателят е поискал до 14 октомври да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

Гласуване

Най-напред секционната комисия трябва да провери дали избирателят е записан в избирателния списък като направи сверка с документа му за самоличност (само лична карта или зелен паспорт; не могат да се представят международен паспорт и шофьорска книжка). Ако в секцията има машина, той казва дали ще гласува с устройството или с хартия.

В случай, че избере машината, избирателят трябва да получи смарт карта, която да вкара в отвора на устройството. На екрана ще се появят видовете избори, в които той желае да гласува, и трябва да ги отбележи. Тогава му се позволява да избере предпочитаните от него кандидати.

След като гласува, машината отпечатва по една бюлетина за всеки вид избор. Бюлетините са свързани една с друга, така че избирателят трябва внимателно да ги раздели. Не бива да забравя да провери и дали отпечатаното на хартиите отговаря на избора, който е направил. След това ги сгъва – всяка поотделно, подава ги на секционната комисия, за да им сложат печат, пуска ги в кутията за машинни бюлетини, подписва се в избирателния списък и си получава обратно документа за самоличност.

За неуверените избиратели има симулатор на машинното гласува, който може да бъде изпробван тук.

Ако избере хартията, получава бюлетини за изборите, в които желае да гласува. Бюлетините трябва да се откъснат пред него от кочана, като им се сложи първи печат.

Избирателят отива зад паравана, където отбелязва избора си със знак „Х“ или „V“, като ползва синя химикалка. Ако сбърка, избирателят може да поиска нова бюлетина, но само веднъж.

Реклама

Бюлетините трябва да се сгънат така, че да не се вижда отбелязаният вот и да се подадат сгънати на член на секционната комисия, за да ги подпечата за втори път и да откъсне отрязъка на всяка от тях. Накрая избирателят пуска бюлетините в урната за хартиени бюлетини, подписва се в избирателния списък и си получава обратно документа за самоличност.

Забрани

Използването на други знаци, освен позволените, прави бюлетините невалидни. Същото се отнася и ако върху бюлетините се поставят букви, цифри, символи, думи и рисунки. Както и при липсата на два печата от секционната комисия.

Забранено е гласуването за кметове и общински съветници, ако избирателят няма право да ги избира. Бюлетините не могат да се разгъват, показват или снимат. Присъствието на друг човек зад паравана, освен избирателя, се разрешава само ако става въпрос за придружители на хора с увреждания.

Видеонаблюдение

Работата на секционните избирателни комисии по броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите ще може да се наблюдава на живо по интернет на платформата https://evideo.bg/. Излъчването ще започне след края на изборния ден.

Екшън

С напрежение и заплахи за блокиране на изборни секции тръгва изборният ден в горнооряховското село Връбница, съобщава Нова тв. Жители на селото недоволстват заради дописани имена в избирателните списъци, които местните не познават.

Близо 60 души са се събрали пред училището в селото. Хората настояват да няма купен вот и дописаните в списъка на принципа на уседналост да не бъдат допускани да гласуват. Това искане няма как да бъде изпълнено при гласоподавателите, които са вписани при спазване на изборните правила за минимум 6 месеца уседналост.

Подобни протести имаше и на първия тур на местните избори покрай включени в списъците гласоподаватели, които се оказаха непознати на местните.

От МВР отчетоха спокойно начало на изборния ден и обявиха телефон и имейл за подаване на сигнали за изборни нарушения – 02 90 112 98 и [email protected]. Специално отворени телефонни линии и електронни пощи има и по места в областните дирекции на МВР, съобщава БНР.

1 Коментар
 1. BASBAKAN BOYKO скоро ще цъфнe на „Козяк“ Str за политическо убежище! казва

  https://svobodnoslovo.eu/media/1/2022/09/22/73/960×540.jpg?timer=1670201829
  Мисирките питат Ристьо ще спечелят ли изборите, а това брадато недоразумение изплясква:
  „Ако не бяха махнали машините със сигурност, ма сега ще трябва да треперим допоследно.“
  Може ли да си толкова тъп, че в разгара на целия скандал от идиотизма им да плеснеш такова нещо? И като те вдигнат на балон да се обясняваш, че не си искал да кажеш баш това.
  Аааааа, жълтопаветниците определено са идиот до идиота!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.