РЕКОРД! ВКС присъди 800 000 лв. обезщетение на пострадала в ПТП

2 7 741

Върховният касационен съд (ВКС) присъди рекордното обезщетение от 800 000 лв. на жена с изключително тежки увреждания след катастрофа. Сумата ще трябва да бъде платена от застрахователя по „Гражданска отговорност“, съобщава правният сайт lex.bg.

Катастрофата става на 29 ноември 2015 година. Жената се е качила в автомобил, управляван от шофьор без книжка. Малко по-късно той се врязва с колата в крайпътно дърво, а тя получава изключително тежки увреждания.

Шофьорът получава тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок след споразумение с прокуратурата.

Жената тогава е на 21 години и след инцидента получава съчетана травма – тежка черепно-мозъчна травма и много други наранявания по цялото тяло. Тя е в кома осем дни, а след това е претърпяла две операции. За около година е била на легло и е имала непрекъсната нужда от чужда помощ.

Жената не може да се справя сама и до ден днешен, тъй като здравословното ѝ състояние не позволява да се придвижва самостоятелно и да се обслужва сама. Прогнозите за развитието на процеса за в бъдеще са много неблагоприятни.

Реклама

Последиците обаче не са само физически, а и психически и те не подлежат на обратно развитие. Тя не е в състояние да се грижи за малкото си дете. За нея и за детето се грижи майка ѝ.

След инцидента тя предявява частичен иск за обезщетение, в който претендира 400 000 лв. от общо 800 000 лв., който е уважен съдилищата. Така жената предявява претенцията си до пълния размер на иска – до 800 000 лева, който също е уважен.

В решението си първоинстанционният съд пише, че животът на жената след катастрофата е коренно променен.

“От жизнена и млада 21-годишна жена, активна – работоспособна и работеща, самотен родител, отглеждащ самостоятелно детето си, водеща социален живот – излизала с приятели, общувала с хора, ищцата се е превърнала в трудноподвижна и обезобразена (заради парализата на лицето) жена с наднормено тегло,

неспособна да се движи самостоятелно, да излиза навън, да работи, да взема самостоятелни решения за себе си и за детето си, да се грижи самостоятелно за себе си и за детето си, да го възпитава и полага нормалните майчински грижи, да му показва обич и да го подкрепя в развитието му, да прекарва време с него и го подпомага в игрите и обучението му, да води нормален и смислен разговор, да прави самостоятелни планове и да ги осъществява“, се казва в решението на съда, което е потвърдено и от върховните магистрати.

2 Коментара
  1. многознайко казва

    Даже е малко….Какъв живот ще е това с такива увреждания?Какви грижи трябват за нея?При тези цени на болниците,като не включвам операции и процедури…..Добре че съдиите са се усетили,че това за една застрахователна компания са жълти стотинки.

  2. dasknqlomij казва

    Най-продаваният продукт за отслабване в света! Килограмите наистина изчезват без диета и спорт, резултатите са видими след седмица. Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, взех го с отстъпка тук:––> https://paply.org/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.