Ето ги сглобките за балотажа в неделя – битките са в 19 града

0 7 147

Размяната на подкрепа (и официална, и неофициална) продължава до последните часове преди балотажа в неделя, 5 ноември. Родиха се и коалиции по места извън сблъсъците на национално ниво. В 19 областни градове ще има балотажи, като в големите градове те са най-много между партньорите в управляващата коалиция – ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Затова вторите очакват подкрепа от БСП и други местни формации, които са срещу досегашното управление на партията. „Левицата!“, която на места се яви самостоятелно, призова за гласуване срещу номинациите на бившите управляващи.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ на места също е по-склонна да подкрепи кандидатите на БСП, отколкото тези на управляващите партньори от ГЕРБ. Това предизвика неколкократни коментари на Борисов и обвинения, че коалицията „мърсувала с всякакви партии и коалиции“ срещу ГЕРБ.

С по-отчетлива позиция се включи „Има такъв народ“, чиито лидер публично даде подкрепа за двама кандидати – Ваня Григорова за кмет на София и Георг Спартански – за кмет на Плевен.

Другите две парламентарно представени сили – ДПС и „Възраждане“ или запазиха мълчание, или се разграничиха от претенденти, стигнали до балотаж.

Кой каква подкрепа дава към последния час

Реклама

В София кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Спаси София“ Васил Терзиев получи в последния момент подкрепа от партньорите от управляващото мнозинство без такава да е търсена от него и след като Борисов вече индиректно беше заявил да се гласува за опонента му, а след това обяснил, че се шегува.

В петък първо с публикация в профила си във фейсбук неуспелият кандидат за кмет Антон Хекимян намекна, че ще подкрепи Терзиев на балотажа. С думите, че ще гласува с разум, а не с емоция и че „Крим не е руски и посоката е Европа, не Евразия“, Хекимян отправи към интервю от 2 ноември (четвъртък) на Ваня Григорова, в което тя заяви, че не знае чий е Крим. Малко след него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова софиянци да дадат глас за кандидата на правителството.

В София ГЕРБ се явява на балотажи за районни кметова и затова мотивира привържениците си да излязат да гласуват.

Другият кандидат Ваня Григорова получи още в началото на седмицата партийна подкрепа. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифинов обяви, че застава зад кандидата на БСП. „След като „Продължаваме промяната“ имат голямо представителство в общинския съвет, кметът, за нищо на света, не трябва да е пак от партията, за да има взаимен контрол“, написа Трифонов в профила си във „Фейсбук“ .

От ДПС (които официално нямат гласоподаватели в столицата, на първия тур за листа са получили малко над 500 гласа) не декларираха подкрепа за някои в столицата, а лидерът на „Възраждане“ Костя Копейкин чрез публикация във фейсбук намекна, че няма да гласува за нито един от двамата, защото „и от едната, и от другата страна е едно и също“.

Графика: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.