НОВИНА: ДПС и БСП бутнаха кмета-убиец Ешреф Реджеп

0 9 181

„Никола Козлево падна“! Този възторжен възглас се чува от снощи в малката Делиорманска община, известна с феодалните си порядки и управлявана с желязна ръка в продължение на два мандата от семейството на досегашния кмет Ешреф Реджеб. Както Narod.bg разкри, падналият градоначалник е съден за убийство и е лежал в турски затвор.

Изненадващо за всички мощната и богата фамилия се оказа победена от 29-годишен местен земеделски производител и предприемач, който беше номиниран за кандидат – кмет от също толкова изненадващата местна коалиция ДПС – „БСП за България“.

На принципа „всички срещу Ешрефоглу“ дългогодишните политически противници ДПС и БСП се обединиха с надеждата да победят клана Ешреф. Двете политически сили издигнаха кметската кандидатура на 29-годишния Исмаил Ибрям и започнаха битка „на живот и смърт“ за малката община, предаде „За истината“.

Тя изглеждаше почти обречена на фона на досегашните политически победи на кмета Ешреф Реджеб, който печелеше изборите с огромна преднина в Никола Козлево. На парламентарните избори преди година кметската партия спечели в общината 60% от подадените гласове, като взе 1 503 бюлетини от общо 2 504 подадени. Втората политическа сила ДПС изоставаше на голямо разстояние с 538 гласа, а БСП беше с трети резултат с едва 120 гласа.

Реклама

Местните хора обаче явно са били твърдо решени да се освободят от контрола на „управляващата фамилия“, а това напълно съвпадна с желанието на ДПС да си върне „старата община“. Казват, че лично лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ наблюдавал непрекъснато подготовката за изборите и „само дето не спял в Козлево“.

В деня на вота в центъра на Никола Козлево беше настъпила подозрителна тишина. Не се виждаше стълпотворение на хора, не кръстосваха затъмнени коли и дори офисът на Ешреф на малкия селски площад беше затворен, а около него не се мяркаше жив човек.

„От вчера е така, не знаем какво става, ама от снощи никой от фамилията не се е виждал, странна е тази тишина“, коментираха от предизборния щаб на Исмаил Ибрям, разположен само на 20-ина метра от офиса на Ешрефоглу. Поддръжниците на Ибрям дори притеснено се питаха каква ли изненада им готви „управляващата фамилия“ в това затишие.

Оказа се, че изненадата е с обратен знак. Малко след 22 ч. на 29 октомври долетя: Козлево падна! Исмаил Ибрям спечели още на първи тур кметските избори в общината. За него са гласували 1 832 избиратели от Козлево /50.73%/, срещу 1 708 гласа за опонента му Реджеб Вели, показват данните на ЦИК.

Местната коалиция ДПС – БСП за България е успяла да разбие и монолитното мнозинство на бившия кмет в общинския съвет. ДПС-БСП получават 1 689 гласа за общински съветници срещу 1 570 за НДПС, откъдето се кандидатираха сега синовете на Ешреф Реджеб. На изборите за съветници в Никола Козлево са подадени и 21 гласа за Възраждане.

Третият кандидат за общински кмет на Никола Козлево – Неджмедин Адем от „Продължаваме промяната – Демократична България“, е получил 31 гласа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.