Изборният ден започна! Само в три града избираме 35 кметове

1 1 585

Без нарушения на изборния ден започнаха изборите в страната, съобщиха от МВР. До момента не са постъпили сигнали за тежки престъпления, които да възпрепятстват отваряне на секциите.

България избира кметове и общински съветници в неделя. Гласуването ще е само с хартиена бюлетина, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) не преразгледа решението си за отмяна на машинното гласуване от петък.

Изборният ден започна в 7 и се очаква да приключи в 20 часа.

Отворени са над 12.3 хиляди секции, включително за подвижните хора с увреждания и за тези в специализираните социални институции, болниците и арестите.

Реклама

Право на глас имат над 6 милиона души – всеки, навършил 18 години, не поставен под запрещение, не изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ и с адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, където възнамерява да гласува.

Ще бъдат избрани 265 кметове на общини, като желаещите да бъдат такива са 5 пъти повече.

В трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна, избираме 35 кметове на райони от около 440 кандидати. Кмет на кметство пък ще трябва да бъде назначен и във всички населени места с население над 100 души.

От вота още днес ще се излъчат съставите на общинските съвети, а на втори тур ще отидат онези от кандидатите за кметове, които не съберат повече от 50% от гласовете.

1 Коментар
  1. Арни казва

    Нямате ли българи да ви пишат заглавията. Какво значи 35 кметОВЕ? Значи аз вчера си купих три столОВЕ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.