200 бона за Руди Гела: Яки пачки през дарения „усвоиха“ кандидатите за местна власт

0 4 219

Сериозни суми като дарения са „усвоили“ кандидатите за власт на местните избори в неделя. 1 647 068,64 лв. е сумата, която претеднедтите и членове на инициативни комитети са предоставили като дарения за участието си в предизборната кампания за местния вот. Отделно те са се включили и с активи за над 367 хиляди лева.

Външни за кампанията дарители допълват парите, дадени за изборите, с около 1,8 млн. лв. Така общата сметка за даренията към партии и кандидати за местната власт надхвърля 3,6 млн. лв.

1466 са даренията, като някои кандидати са се разписали с повече от едно.

Най-голямата сума, дадена накуп, е от 50 хил. лв. – от Венцислав Петков, който е част от инициативния комитет на бившия спортен министър и настоящ кандидат за кмет на София Радостин Василев.

Два пъти по 30 хиляди е дал кандидатът за кмет на Варна от коалиция “Алтернатива за гражданите” Христо Димитров. Отново за кампанията във Варна, този път за ПП-ДБ, е друго от големите дарения – на шеф-готвача и кандидат за съветник Филип Спасов, който е заделил 20 хил. лв.

Депутатът на “Промяната” Михал Камбарев, който се е прицелил в кметското място в Смолян, също е в топдарителите – дал е 15 хил. лв. за своята кампания. Друг депутат от ПП-ДБ – Димитър Найденов, който е независим кандидат в Бургас, пък е отделил малко над 6 хиляди. Но се е отчел и с нематериални активи за над 11 хил. лв.

ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” нямат свои кадри, отчели се с големи суми. По принцип в първите две партии не се събират дарения за изборите, разчита се на средствата от партийната субсидия. Явно същия почин прилага в партията си и Костадин Костадинов.

Местни коалиции, в които ГЕРБ попада, обаче са декларирали малки дарения. Подобен е примерът в Монтана, където ГЕРБ-СДС е в коалиция с БНД, ВМРО-БНД и ЗНС. Там има 15 почти еднакви дарения – едно 980 лв., всички останали са по 900.

Интересна е битката за община Етрополе, в която според последното национално преброяване живеят 10 651 души. За кметското място там се надпреварват петима, а двама от тях попадат в челото по лични дарения. Настоящият кмет Димитър Димитров е дал 13 хиляди за коалиция “Левицата”, която го издига за нов мандат, а основният му опонент от БСП – инж. Владимир Александров, се включва на 2 пъти с по 10 хил. лв.

Станислав Богдански, номиниран от ИТН за кмет на Благоевград, е извадил от джоба си малко над 15 хил. лв. на два транша.

Конкурентът му за поста Венелин Торошанов е подкрепен от Пролет Петкова с 15 хиляди – тя е част от инициативния му комитет. Същата сума е дал Юрий Алкалай, който е кандидат за общински съветник от “Справедлива България обединени родолюбци” (СБОР) в София.

Сред кандидатите на партия СБОР явно има тренд – пред Сметната палата са отчели 12 трансакции от по 9500 лева, с което също са в топ 20 на най-щедро плащащите за кампанията си.

Реклама

Бизнесменът Ангел Василев, който иска да управлява Пазарджик от името на “Пряка демокрация”, е заделил за кампанията си 14 хил. лв.

10 867,20 лв. пък е сумата, дарена от Георги Кузманов. След като бе кандидат за депутат от “Български възход”, сега той иска да я представлява в общинския съвет на Бургас.

Вили Лилков е подпомогнал кметската си кампания в столицата с 10 хил. лв.

Общо 15 от даренията, обявени пред Сметната палата от различни политически кандидати и техни сподвижници, са именно на тази стойност.

18 кандидати на “Български гласъ” пък са решили да дарят точно по 700 лв.

Всички, дарили суми над минималната работна заплата, т.е. над 780 лв., по закон са задължени да подадат пред палатата и декларация за произход на средствата. Някои от нужните документи обаче липсват от сайта.

Щедри са и “външните” дарители. И най-печеливш от това е Радостин Василев, за чиято кампания в София Светослав Ставрев е дал 200 хил. лв.

Постъпленията към ПП-ДБ, които по традиция събират най-големите суми като дарения, отново са значителни

За местния вот в София те са получили почти 180 хил. лв. от Богомил Балкански, както и около 65 хил. от Пламен Моновски. Балкански е бивш вицепрезидент на “Гугъл” и шеф на една от големите IT компании. Отново за кампанията на Васил Терзийски в София Любен Белов е дал общо 50 хил. лв, но на два транша.

Бизнесменът Филип Ромбаут вече публично декларира, че е подпомогнал коалиция “Алтернатива за гражданите” във Варна. Дарил е 50 хил.

Трима поддръжници на ПП-ДБ – Ангел Ставрев, Атанас Рогачев и Кирил Василев, делят следващото място в класацията за най-щедри дарители – по 30 хил. лв. от всеки. 16 от първите 25 най-големи дарения са отишли за кандидати на формациите на Кирил Петков и Христо Иванов.

На парламентарните избори на 2 април ПП-ДБ събраха 885 500 лв. само от 9-има души, което се равняваше на 68,4% от всички дарения за вота.

Нито един от председателите на парламентарни сили не се е отчел с дарение, пресметна 24 часа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.