ЕКШЪН: Кметицата с купените гласове Милена Рангелова крие роднински назначения

0 5 203

Общинският съветник от Симеоновград Илия Пашов съди кмета на общината Милена Рангелов за това, че не му е отговорила на въпроси за роднински назначения, поискани по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

По време на заседание на ОбС-Симеоновград Пашов поиска в качеството си на общински съветник в мандата 2019-2023 справка от кметицата Милена Рангелова за всички граждански договори, сключени от Община Симеоновград за 2022-ра година.

След като не получил отговор, Илия Пашов решил да поиска тази информация по ЗДОИ.

През месец август общинарят написал писмо до самозабравилата се кметица. В него настоява да се изброят поименно назначените на граждански договор, на каква позиция са поставени и на каква стойност са договорите.

След като в законоустановения срок Илия Пашов, който е от ромски произход, отново не получил отговор, завел дело в Административен съд – Хасково.

Реклама

На 3 ноември е насрочено заседание, на което съдът ще реши дали мълчаливият отказ на изплашената кметица не противоречи на ЗДОИ.

Според нормативната уредба кметът на общината е част от органите на местното самоуправление, които са задължени субекти по ЗДОИ.

Кметицата на Симеоновград се забърка в срамен скандал с купуване на гласове, след като съпругът ѝ Пенко Александров, който е ромски лидер и служител в Областната администрация, и синът ѝ Александър Пенков бяха обвинени в пазаруване на избиратели.

Обвинението срещу двамата бе повдигнато от Районна прокуратура – Хасково през декември 2021 г. заради търговия с гласове по време на местните избори през октомври 2019 г. и на парламентарните през април и юли 2021 г.

Тогава у кметската фамилия бе открита голяма сума пари – около 25 000 лева, 3000 евро и британски паунди, както и списъци на хора с личните им данни, подготвени за изборна търговия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.