Съдът реши: ТЕЦ-ът на Ахмед Доган плаща 37 млн. лв. на „Булгаргаз“

2 16 453

Окръжният съд във Варна е разпоредил да се издаде изпълнителен лист в полза на „Булгаргаз“ ЕАД, с който държавното дружество да си събере 35 540 900 лв. от „ТЕЦ Варна“ ЕАД. Това става ясно от акт на съда, качен в деловодните му регистри, с който и „Сега“ се запозна. За него първо съобщи разследващият сайт „Бърд“ във Фейсбук. А Лена Бориславова коментира, че „лека-полека българската енергетика работи и започва да се води от интересите на българските потребители“

Топлоцентралата длъжник, която е под контрола на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и дълги години бе обгрижвана от всички правителства, трябва да плати и над 1,5 млн. лв. разноски по делото, т.е., общо над 37 милиона лева.

Решението на съда във Варна беше постановено лятото и не беше обжалвано от теца. Така решението е вече в сила и на 19 октомври съдия Десислава Жекова разпорежда издаването на изпълнителния лист.

Реклама

„Булгаргаз“ търсеше 36 526 308 лв. и още 986 615 лв., но съдът отхвърли претенцията над 35,5 млн. лв., както и искането за неустойки.

В средата на януари, броени дни след изтичането на договора на теца с „Булгаргаз“, ПП-тата подадоха в ДАНС сигнал и поискаха да се разследва „възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България“. Тогава се разбра, че през 2022 г. „ТЕЦ Варна“ цели месеци не е плащала на „Булгаргаз“ и е натрупала многомилионен дълг.

В сигнала си ПП-тата посочват, че „Булгаргаз“ е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ „Варна“ дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като „студен резерв“ или на производство на електроенергия за балансиране на системата.

На 5 март служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че ТЕЦ „Варна“ не работи заради задължения. Освен това съобщи, че се готвело извънсъдебно споразумение за вземанията на „Булгаргаз“.

2 Коментара
 1. BASBAKAN BOYKO скоро ще цъфнe на „Козяк“ Str за политическо убежище! казва

  Съвместно разследване на BIRD и Биволъ.
  Къщата в Барселона купена с европари от Банкя
  Фирмата на Валентин Златев “Тера Тур Сервиз” е дала парите за къщата в Барселона където през 2013 г. се настанява манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си. Тя е в сърцето на корупционния скандал #Барселонагейт, тъй като има съмнения, че детето на Йовчева е от тогавашния премиер Бойко Борисов. В същия период, когато към Испания са преведени 3,13 милиона евро за къщата и нотариалните такси, дъщерна фирма на “Тера Тур Сервиз” ЕООД е спечелила и усвоила европроекти в България за 3,18 милиона евро – показа съвместно проучване на BIRD и Биволъ.
  https://bird.bg/barcelonagate-eu-funds-money/

 2. Ружа Райчева казва

  „В МС тече някакъв абсурд. Който и да го видите не може да му повярвате. След преговори на правителството с парламентарните групи, в които участваха Николай Денков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Кирил Петков. Кой държа брифинг след това – Делян Пеевски. А зад него кой – Делян Добрев и Йордан Цонев. А Пеевски даде брифинг от името на цялото правителство. Той “увери”, че премиерът го е “уверил”, че Лукойл са го “уверили”, че ще си плащат данъците. Чувствате ли се уверени, чувствате ли я промяната? Има една промяна и тя е безспорна – Пеевски ни стана премиер. И то не в сянка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.