Депутатите изтрещяха: Куцо и сакато става охранител, вече и с основно образование

4 6 049

Законопроект на Министерството на вътрешните работи планира рязко занижаване на критериите за извършване на частна охранителна дейност. Промените в закона са публикувани за обществено обсъждане в портала на Министерския съвет.

Отпада изискването служителите на частните охранителни фирми да имат завършено поне средно образование. „Наличието на свободен трудов ресурс с определеното от закона образование – „средно“, е силно ограничен, поради което се променят изискванията към изпълнителите на частна охранителна дейност“, пише в мотивите.

Освен това се премахва изискването трудовото възнаграждение на частните охранители да е основно. „При охраната на заведения и дискотеки често заведенията работят само през определени дни и охранителите имат и други основни правоотношения, това им се явява като допълнително трудово правоотношение. Същото се отнася и за сезонните обекти или временни такива, както и при охраната на мероприятия. Там служителите работят временно и обикновено имат и друг трудов договор“, твърдят авторите на законопроекта.

Реклама

Друга знакова промяна е, че възложителите по договор за лична охрана ще могат да бъдат не само физически, но и юридически лица. На практика, това ще даде възможност частна фирма да наеме и плати охраната на физическо лице, без това да бъде известно. От МВР мотивират промяната с това, че заплашеният човек може да няма финансовата възможност да плаща за гардове.

Промените дават право на частните охранителни фирми да използват подизпълнители при осъществяване на дейността си по договорите за охрана. Подобни изменения опитаха да прокарат депутатите още през 2021 г. „Сега“ тогава писа, че вече има практика да се ползват подизпълнители, въпреки че това не е позволено от закона.

В края на 2019 г. фирмата „Боду“ ООД печели договор с НЕК за денонощна въоръжена охрана на стените на язовирите „Розов кладенец“, „Овчи кладенец“, „Ковачево“, „Скалица“, както и на дюкер „Ковачево“. Той е на стойност 4 678 524 лв. без ДДС и е за срок от 4 години. При тази обществена поръчка отново има деклариран подизпълнител за охранителните дейности – дружеството „Голдън секоюрити“ ЕООД. 

4 Коментара
 1. Да де казва

  Зад всяка охранителна фирма стоят пенсионирани полицаи-бивши шефове и се облажват с милиони от държавни и частни обекти. Простите герберски депутати-полицаи прокарват тези законови промени. Прости герберски депутати и прости и необразовани охранители!

 2. Со керез казва

  А вие какво очаквате от просташката сбирщина на Герб – от Барото до гъзото простаци и простофили!

 3. Тони казва

  Ако институциите спазваха закона, отдавна трябваше да са разследвали дейността на БОДУ СОД, както и на останалите частни охранителни фирми. Във фирма БОДУ СОД охранителите са без никакви права и се третират като роби. Къде са Инспекцията за безопасни и здравословни условия на труд и останалите държавни институции, които трябва да следят спазването на закона от тази и останалите фирми?! Къде са?!

 4. Гневен казва

  След толкова години монопол на едни същи фирми на „наши“ хора, печелещи обществените поръчки за охрана, това вече е супер мутренско-властова наглост! Промените са част от масовите причини за обжалване на обществените поръчки по ЗОП и декласирането на некоректните фирми, които досега се пробутваха, с които даже сключваха доп. споразумения!
  Всички в бранша го знаят!
  Най-добре е жалката мазна сглобка от Магнитски да приеме да няма никакви изисквания, даже и лиценз!
  И после Шенген през крив макарон!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.