ПОГРОМ: Русе отровен от канадска фирма!

0 10 861

Мръсният въздух в Русе става обект на проверка от прокуратурата. Това стана ясно днес, след като регионалната екоинспекция в Русе подаде сигнал до прокуратурата за зачестилите замърсявания на въздуха в града, предаде БНР.

От няколко дни насам гражданите на Русе се оплакват от изключително мръсен въздух. „Смрад и задух – децата и възрастните го дишат всяка сутрин. Очите ни смъдят“, пише Теодора Найденова в страницата „Русе диша“ във фейсбук.

Рано тази сутрин градът отново бе обвит в миризми. Хората твърдят, че от години няколко предприятия в Русе изпускат коктейл от химикали, и най-вече – канадска фирма за автомобилни части. Според тях обгазяването е ежедневно и това е довело до бум на респираторните заболявания.

Реклама

Проверка на Narod.bg показа, че става дума за канадското дружество „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД, което трови по цял свят със своите 62 завода.

От екоинспекцията в Русе признават, че сигналите от граждани за неприятни миризми са зачестили и тази година, като обясняват това с „промяната във въздушните потоци и атмосферното налягане през септември“. През миналия месец обажданията на зеления телефон са били над 600, а само днес те са надвишили 60. Като основен замърсител на въздуха РИОСВ са посочили канадската фирма за производство на части за автомобилната индустрия, където в цеховете се отливат алуминиеви глави за двигатели.

На предприятието са налагани десетки глоби и санкции, като най-големите са за 500 и за 300 хил. лв. за това, че през нощта се отварят помещенията за проветряване, а не се използват инсталациите за пречистване. Всички тези вредни емисии се пренасят към жилищната част на Русе, а до този момент нито инспекцията по труда, нито здравната инспекция са се произнесли за условията на труд на самите работници в цеховете.

Затова русенци се оплакват от мълчанието на местната власт по темата. Те настояват за оставки в РИОСВ в града, твърдейки, че инспекторите не отчитат замърсяване на въздуха, макар за всички да е ясно, че такова е налице, особено късно вечер.

След тазсутрешното поредно обгазяване еколозите се обърнаха към прокуратурата. „Това нещо не може да се случва само в тъмните часове. Трябва да се срещнат с хората от предприятията – защо, кой го прави това нещо. Дали началникът се е разпоредил, дали е работникът по собствена инициатива. Това нещо трябва да се разбере. Ние нямаме инструментите за това нещо“, коментира пред БНР началникът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова. Тя призова гражданите, които подават сигнали, да подкрепят еколозите и в последващи съдебни процеси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.