ОТВРАТ: Депутатите оставиха далаверите с лекарства в частните болници

3 6 139

ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и ИТН решиха окончателно да оставят частните болници да не провеждат обществени поръчки за лекарства и медицински изделия, въпреки че за тях плаща Здравната каса с пари от здравни вноски.

При финалното гласуване на второ четене на Закона за обществените поръчки (ЗОП) в четвъртък единствено „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) подкрепи провеждането на поръчки от частните болници.

Останалите партии формираха единен фронт в интерес на частните болници, които от години се съпротивляват срещу поръчките за лекарства и медицински изделия, въпреки че срещу страната ни има образувана наказателна процедура от Европейската комисия заради това.

Депутатът от ПП-ДБ доц. Васил Пандов коментира, че гласуваното днес противоречи с правото на ЕС и припомни, че от години срещу България има наказателна процедура от Европейската комисия относно неравнопоставеното третиране на частните и държавните и общинските болници. 

Колегата му Александър Симидчиев (ПП-ДБ) обясни, че за финансирането на тези лекарства се използва обществен ресурс, а не малка част от частните болници имат собствени дистрибутори, които могат да си формират цената по собствени правила. В същото време държавните и общинските болници нямат този комфорт и са длъжни да правят обществени поръчки.

Реклама

Практиката през годините показва, че при поръчките на държавните и общинските болници, когато няколко фирми се явяват в конкуренция, се постигат по-ниски цени на лекарствата. Докато частните болници, които ползват собствени дистрибутори, отчитат пред Здравната каса лекарства по пределните цени от позитивния лекарствен списък, които са силно завишени.

Така неефективно се разходва обществен ресурс, с който биха могли да се осигурят повече лекарства за повече пациенти. Причината е, че за едно и също лекарство НЗОК понякога плаща с десетократна разлика в цената – например 100 лева на една болница и 1000 лева на друга.

Отложиха премахването на ножицата в цените на онколекарствата

На този фон в четвъртък парламентарната здравна комисия отложи новите правила за плащане на онколекарства от НЗОК на болниците. Те целяха именно да премахнат „ножицата“ в цените, по които НЗОК плаща лекарствата на отделните болници.

Срещу правилата обаче имаше силен отпор от страна на лечебни заведения и дистрибутори заради крайно рестриктивния текст, според който НЗОК трябваше да плаща на всички болници по най-ниската доставна цена, отчетена от която и да е болница.

Така, докато се намери по-балансиран вариант, НЗОК ще продължи да плаща онколекарствата на различни цени на болниците, което води до неефективното разходване на 100 млн. лева годишно.

3 Коментара
  1. !?!?!? казва

    Е,сега КЪДЕ ще бъдат БЛОКАДИТЕ ????Ще ИМА ли БЛОКАДИ ???? КАКВО ще КАЖАТ тези от „блокадите“ за ТОВА ????Българиоооооооооооооооооооооооооо!!! НАРОДЕ????

  2. Финч казва

    На никого не му пука. Умиращите и болните не могат да протестират и да блокират магистрали.

  3. многознайко казва

    Нямало бяла мафия а?Сладури.Тия в парламента са ОПГ.Я извадете частните болници от медицинския оборот да ги видя какво ще правят.Ама за това трябва воля,каквато уви в тези 240 измикяри НЯМА.Ако това не е национално предателство -кажете какво е.??!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.