КУРИОЗ: БНТ е извън закона!

1 8 917

Всички шефове на БНТ вече са с изтекъл мандат, но продължават да ръководят обществената медия, което е прецедент в историята на първата българска телевизия. Наред с този на генералния директор Емил Кошлуков, оказва се, че в края на септември тази година е изтекъл и 3-годишният мандат на настоящия управителен съвет на медията.

В момента в управата на телевизията са дългогодишният спортен журналист Василена Матакиева, телевизионният сценарист и редактор Антон Андонов, юристът и бивш член на Комисията за регулиране на съобщенията Десислава Преображенска и адвокатът Христо Томов. Парадоксът е, че Законът за радио и телевизия има противоречиви норми, които поставят СЕМ в своеобразен законов пъзел за изход от ситуацията.

Един закон, много възможности

3-годишният мандат на членовете на УС на БНТ е изтекъл на 28 септември. Точно преди 3 години, на тази дата, те бяха утвърдени за ръководители от тогавашния СЕМ. За първи път обаче се случва мандатът на управата да изтече, когато преди това мандатът на генералния директор, в случая Емил Кошлуков, е изтекъл още преди близо година и половина.

Логично горещият въпрос е има ли легалното право Кошлуков да излъчи нова управа и има ли законово право настоящият УС да продължи да получава държавна заплата, като запази постовете си в управата на обществената медия. Законът за радио и телевизия (ЗРТ) казва, че заплатата на УС на медията е „в размер на три четвърти от месечното възнаграждение на членовете на Съвета за електронни медии“. А заплатата на член на СЕМ е равна на депутатската заплата.

И докато има яснота за възнаграждението на УС, ЗРТ предлага много възможности за решаване на парадоксалната ситуацията с изтеклите мандати и на генералния директор, и на УС. От една страна в него има изричен текст (чл. 60, ал. 4), който казва, че, ако мандатът на генералния директор вече е изтекъл, но избор на УС не е осъществен, то членовете на УС продължават да изпълняват своите правомощия до утвърждаване на новите управителни съвети от СЕМ.

В същото време същият закон не забранява на Кошлуков да излъчи нов УС на телевизията независимо че е с изтекъл мандат. В чл. 68, ал 1, т. 3 се казва, че генералният директор „предлага на Съвета за електронни медии за утвърждаване членовете на управителния съвет и прави предложение до Съвета за електронни медии за предсрочното прекратяване на мандата им“. Нормата не третира ситуация, в която мандатът може да е изтекъл.

Реклама

Наред с всичко това самият ЗРТ в момента третира Кошлуков като легален генерален директор, независимо че мандатът му е изтекъл преди повече от година. Чл. 66, алинея 4 казва, че „в случай че при изтичане на мандата на генералния директор на БНР, съответно на БНТ изборът по ал. 1 (на нов генерален директор – б.а. ) не е осъществен, те продължават да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите генерални директори“.

Това, което е сигурно, е че от настоящия УС на медията единствено Василена Матакиева и Антон Андонов не могат да бъдат предложени за нов мандат, защото  вече имат два последователни мандата на този пост, какъвто е максимумът, разписан в ЗРТ.

Кошлуков: „Въпросът е решен в Закона за радио и телевизия“

Mediapool потърси за коментар по спорната ситуация генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Благодаря, не давам интервюта“, отговори той след като изслуша въпроса. По-късно Кошлуков сам се обади и добави – „този въпрос е решен в Закона за радиото и телевизията, не знам дали сте видели“, а след това прекъсна връзката.

Членът на СЕМ Пролет Велкова коментира, че законът ясно позволява настоящият УС да продължи да упражнява задълженията си до избор на нов.

Такова било и мнението на юристи, до които тя се е допитала. Велкова предположи, че най-вероятно такова тълкуване прави и генералният директор на БНТ и затова до 28 септември тази година, когато е изтекъл мандатът на настоящата управа, той не е предложил за одобрение нов УС.

Тя обаче се съгласи, че други текстове в ЗРТ позволяват на Кошлуков да излъчи нов УС и изрази личното си мнение, че това не е работещо за телевизията, защото всеки нов генерален директор трябва да има правото да излъчи екипа си.

1 Коментар
  1. Финч казва

    Този правов лабиринт е създаден, за да може в мъглата да се лови риба. А бихте ли ни светнали какво точно работи уважаемият УС с почти депутатските заплати?! И какви отговорности носят конкретните членове???

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.