ВЛАСТТА на ТРЪНИ: Миньори и енергетици блокираха Стара Загора и Прохода на републиката

3 5 743

Миньори и енергетици от енергийния комплекс „Марица-изток“ блокираха в петък сутринта движението в различни точки на област Стара Загора, за което вчера предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества заради предвидените от сглобката близо 2 милиарда евро от ЕС за фирми от обръча на ПП…

В 7 часа протестиращите работници, както и подкрепящи ги граждани, блокираха Прохода на републиката в района на град Гурково, както и пътя от Стара Загора към магистрала „Тракия“ при отбивката за село Загоре. Движението е спряно и в по пътя Гълъбово-Обручище.

Блокирано е и движението по пътя Стара Загора – Хасково по посока към село Бъдеще.

Протестиращите заявяват, че искат справедлив енергиен преход, който да им гарантира работни места.

Те са против териториалните планове за справедлив преход, които според тях обричат въгледобивната енергетика и по специално комплекса „Марица-изток“ в сегашния им вариант, който според тях предвижда средства само за соларни и вятърни паркове и батерии, но не и за производства, които ще осигурят работни места за близо 20 000 работници, пряко заети в комплекса.

Категорични са, че ако плановете се приемат в този вид, протестите ще продължат и ще блокират цялата страна.

Блокиран е изходът към Прохода на републиката при Гурково. Образува се опашка от автомобили ТИР-ове.

Реклама

Междувременно порочната сглобка в Министерския съвет обсъди териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Перник, Кюстендил и Стара Загора, които до утре страната ни трябва да представи на Европейската комисия, за да получи съответните средства.

Очаква се преди това премиерът Николай Денков да се срещне със синдикатите, които настояват приемането на плановете да се отложи поне с месец.

От ГЕРБ – СДС първо обвиниха партньорите си в управлението за нарушения, но после смекчиха тона.

Прецизирането на текстовете трябва да се случи днес, преди правителството да ги изпрати в Брюксел. Окончателното решение ще бъде взето на следобедно заседание, най вероятно след среща със синдикатите. Иначе – политическата реакция:

„Виждаме, че преходът ще бъде справедлив само за някои неясно как подбрани отбрани хора. А оттам нататък за хората, за регионите, ще бъде ще бъде погром няма да бъде преход“, заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ, но след това тонът на разговорът бе укротен.

Първата реакция на премиера Николай Денков бе за „волна или неволна лъжа“, но след разговора с Бойко Борисов казусът беше определен като недоразумение.

„Тези текстове могат да бъдат прецизирани до края на месец декември, но вече хода на дискусиите с европейската комисия. Като ние ще продължим диалога със синдикатите и с местните общности. Така че да отчетем, ако още техни съображения, и разбира се, вече в рамките на това, което поставя Европейската комисия като изисквания“, коментира премиерът.

„Само България не е предала своите териториални планове. Всички останали държави да са го направили още миналата година. И вследствие на това бяха изгубени вече почти 100 милиона евро. Други 800 милиона евро са под въпрос, ако това не бъде направено в съвсем кратки срокове“, припомни новият български еврокомисар Илиана Иванова.

3 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  КЪДЕ бяха ТЕЗИ „миньори и енергетици“ през 12-т ГОДИШНИЯТ ПЕРИОД на „Другарят“Борисов -БЕЗ ИМУНИТЕТ ???? КЪДЕ????

 2. Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист казва

  Така наречените синдиката винаги обслужват и мутрите, и шарлатаните ,и фесовете във властта!

 3. Пенчо Доктора от Черни Осъм казва

  Проф. Нако Стефанов за поредния „Поход за мир…“ на 1.10.2023 г., неделя, 15.00 ч., пред НДК
  https://www.youtube.com/watch?v=bLEuAeX7668

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.