ДРАМИ: Сръдни и скандали за вота – вижте уникални мераклии за власт

3 12 073

Най-мащабните според количеството на участниците избори – местните, и този път предлагат чутовни имена. Те опитват да станат общински съветници и мнозина ще успеят без въобще електората да разбере за тях – понеже листите никой не чете, а и да се опита, не познава кандидатите. Ето няколко много интересни фигури, плюс няколко по-малко интересни, а и кратки характерни черти на някои от партийните подреждания:

В София, вероятно и въобще в страната, най-любопитното име е третият в листата на ГЕРБ Любомир Минчев – собственик на „Телелинк“ и мощен ИТ предприемач. Той е „герберският отговор“ на Васил Терзиев, с когото всъщност участват в доста общи инициативи, пише „Сега“.

Спряган бе за кандидат-кмет. „Телелинк“ е основана от митичния Спас Русев, а Минчев е считан за негов човек, имат и други допирателни. Но това нямаше да е проблем, ако биографията на кандидата не съдържаше още подробности. Той бе един от хората на прочутата снимка, запечатани на яхта в Монако през 2001 г. (скандалът след взривяването на Иван Тодоров, наричан Доктора – на яхтата бяха Доктора, Милен Велчев, Мирослав Севлиевски и др.).

Освен това „Телелинк“ е мощен консуматор на обществени средства, като според „Дневник“ от идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. „Телелинк бизнес сървисис“ е спечелила общо 222 обществени поръчки – на стойност от над 10 хил. лв. до 25 млн. лв. Знае се също, че съпругата на Минчев – Мария Опренова, бе дългогодишен официален собственик на „Канал 3“.

Съседи на Минчев в листата са досегашният председател на общинския съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по културата при Йорданка Фандъкова Мирослав Боршош (леко изненадващо с доста предното място за компрометирано име).

Силно в избираемата зона е и бившият зам.-министър на образованието и съветник до момента Диян Стаматов (13-и). Водач, както при повечето листи, е кандидат-кметът Антон Хекимян.

Като контрапункт листата на ПП-ДБ и „Спаси София“ не предлага специалисти в областта на културата и образованието в предни позиции. Малко изключение е бившата депутатка от ПП Цветелина Симеонова-Заркин (четвърта), която е университетски преподавател.

Втори в листата е адвокатът Димитър Шалъфов (ПП), а назад личат имената на Грети Стефанова (21), срещу която има доста брожения в ДСБ, но пък е близка на Атанас Атанасов. 30-и е Иво Божков, разчитащ обикновено на преференции. Квотата на Борис Бонев е силна – Андрей Зографски, Гергин Борисов, Емилия Ангелова и Росица Николова са на избираеми места.

В Пловдив най-забележително е… отсъствието. Дани Каназирева и нейният „Съюз за Пловдив“ се отказаха от участие въобще във вота. Причината – обида на Каназирева, че е пренебрегната като кандидат-кмет на ГЕРБ. Не на шега, отсъствието на съветниците й ще преразпредели силите в града, защото досега те бяха важен фактор в общинския съвет.

Под тепетата е интересен и новият силен управленски мерак на голяма част от екипа на досегашния кмет Здравко Димитров. Заместник-кметовете Тодор Чонов и Величко Родопски са се приютили в листата на партия „Свобода“. В местната коалиция зад Славчо Атанасов пък на второ място е Георги Титюков. Там са още важните фигури Георги Колев и Владимир Кисьов.

Реклама

В ГЕРБ нещата са скучни, като само името на бившия футболен рефер и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов носи разнообразие (на избираемо място, кандидат за пореден път). Всъщност, при ГЕРБ има и трансфер – независимият този мандат Слави Георгиев, който често вземаше думата по различни въпроси, е припознал партията на Бойко Борисов.

При ПП-ДБ очаквано на последното място е Манол Пейков. Неочаквано преди него – Владимир Дончев, известен депутат от времето на НДСВ. Кандидат за кмет на район „Централен“ е бизнесменът и приятел на Пейков Чило Попов (заедно организираха помощ за Украйна).

Във Варна изненадата в листата на ГЕРБ е избираемото място за Биляна Раева, бивш царски евродепутат, шеф на организацията на града за Европейска младежка столица (2017 г.) и на представителството на Варна в Брюксел. Най-важното в сегашен контекст е, че е доста близка до кмета и местен лидер на ГЕРБ Иван Портних. Раева е и кандидат за кмет на район „Приморски“. Има и второ любопитно име в листата на ГЕРБ – Николай Бранимиров Балачев – интересният факт се състои в това, че Бранимир Балачев е депутат от партията.

Роднинството е на почит и във формация, носеща име „Алтернативата на гражданите“. В челните й места е Владислав Златко Бакалов, син на бизнесмена от корабния бизнес Златко Бакалов. Назад трупа опит Борислав Ралчев, внук на някогашния царски депутат.

Но формацията е по-интересна с това, че изобилства с предприемачи от строителния бизнес – съсобственикът на „Планекс“ Христо Димитров, Георги Кулински и др. Вчера на пресконференция Портних се зачуди каква алтернатива са те, след като са застроили града (а публиката се зачуди още повече – кметът няма ли общо с тия процеси?!).

Топлите приятелски отношения са на почит и в ПП-ДБ. Доста близък до кандидата за кмет Благомир Коцев е вторият в  листата Николай Стефанов. При драмата с „Царевна“ като шеф на фирмата, наела екипажа, пред медиите се яви именно Стефанов. А за истински собственик се смята Коцев. На избираемото седмо място изгря Стелиян Севастиянов – бивш председател на общинския съвет от СДС, кадър на злополучния областен управител Добрин Митев (1999 г.), жертва на побой през 2001 г.

Ако на някой му е липсвал Веселин Марешки, може да почерпи – води листата на своята „Воля“. Последен при „Възраждане“ е Стефан Курдов, популярен някога репортер от шоу програми. От доста време е сподвижник на партията на Костадин Костадинов, а преди месеци нашумя с клип, в който дразни активистката на ДБ от социалните мрежи Татяна Кристи.

В Бургас на линия е Бенчо Бенчев, известен като приятел на Димитър Желязков – Очите, а и като зърнопроизводител социалист с „Бентли“ (имаше скандали преди години покрай возилото). Сегашната му формация е „Граждани за общината“, той води листата.

Южният морски град предлага и други спомени от старите ленти. В листата на ГЕРБ е Тодор Йосифов, известен през  2009 г. като Маниака – рапър, който се отказа тогава от депутатски мандат след скандал с една от песните си. Но попадането му на избираемо място не е изненада – от много отдавна Йосифов е утвърден местен политик и общественик, а за рапа дори едва ли и той си спомня.

ОЩЕ ДРАМИ

Ако в Пловдив Дани Каназирева е сърдита на ГЕРБ, а в Бургас ДБ на ПП, то в Кърджали драмата е в самата ДБ – между „Да, България“ и ДСБ. Всички представители на първата формация се оттеглиха от листата заради несъгласия с тия от втората. Което точно в Кърджали е… без особено значение.

3 Коментара
 1. Хрх казва

  ДА ДЕ, ВИЕ СТЕ БИПОЛЯРНИ ИЗВРАТЕНИ ДЕГЕНЕРАТИ И УРОДИ, КОИТО ПОЛАГАТ МАКСИМАЛНИ УСИЛИЯ ДА БЪДАТ УВЕКОВЕЧЕНИ.

 2. Шт казва

  ТО ДЕНКОВОТО И ТО ИЗКЛАСИЛО С ПИЩОВЧЕТА, И ОТТОГАВА ВСЕ ПО- ЕКРАННИ И ПО-ЕКРАННИ ИЗЯВИ Е ТЪРСИЛО!, ДА ПОДЧЕРТАЕ СЪЩНОСТТА СИ НА ПРОЧЕЛ, НО НЕНАУЧИЛ УРОКА СИ ИНДИВИД… ВИЖ, ЗА ДА СИ ЕКСПЕРТ, ТРЯБВА ДА БЪДЕШ ОТДАДЕН НА КОНКРЕТНАТА ИДЕЯ НА СЪ-ПСИХОПАТИТЕ, А ТОЙ НЕ ПРОПОВЯДВА НИКАКВА „ИДЕЯ“ ТОВА НАСЕКОМО.
  ДОРИ КЬОВЕШИТО ПРИЛИЧА НА СЕЛСКА УЧИТЕЛКА ИЛИ ПРОСТА ЧИНОВНИЧКА В ПОЛИЦИЯТА, ТЕХНОЛОГИЧНО ОБУЧЕНА С МНОГО ТЪРПЕНИЕ И НЕГЛИЖИРАНЕ НА НЕЙНАТА КАЛПАВОСТ.

 3. Со керез казва

  Полуграмотна, полуобразована, некомпетентна сган, но за това пък експерти в чорибето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.