ПОЧНА СЕ: НАП върна 50 млн. на Васил Божков

2 15 205

Събитията обърнаха своя ход – Националната агенция за приходите отмени свои запори за общо 49 634 300 лв., наложени на фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков. Това става ясно от постановление за отмяна на наложените обезпечителни мерки, публикувано в Търговския регистър.

Вдигнати са запорите на капитала на общо 30 дружества на Божков.

Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата „Агро Капитал 2009“ ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков, като след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество „Инфра Холдинг“. Другият по-значителен запор е върху „Вабо 2017“ ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв., докладва „Сега“.

Отмяната на запорите се е случила в началото на август на базата на ревизионно производство на Васил Божков, която е приключило с акт на НАП, с който не са установени задължения към хазната. Въпреки това обаче капиталът на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателно дело срещу него.

Реклама

Към момента Божков се намира под домашен арест, но и му е наложена парична гаранция в размер на 500 000 лв. Както Narod.bg за пореден път пръв съобщи, очаква се тази седмица Черепа да лети до САЩ за нов разпит, въпреки че е под домашен арест с електронна гривна.

Във фейсбук профила си Божков публикува постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура, с което му се предоставя незабавна защита. Такава получават и съпругата му Елена Динева, както и синът му Антон Божков чрез Бюрото за защита на застрашени лица към Министерството на правосъдието.

„Два пъти по четири часа давах показания и след това ме направиха защитен свидетел. Начело на мафията е Бойко Борисов. Животът на мен и моите близки е силно застрашен в момента“, коментира още Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения по 3 дела.

От прокуратурата заявиха пък Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”.

Хазартният бизнесмен, санкциониран от САЩ за корупция по закона „Магнитски“, даде заявка да участва в политиката със своя партия. Той е категоричен, че се е върнал доброволно, а молби за това е подавал още от първия момент на изгнанието си в Дубай.

2 Коментара
  1. Хм казва

    И ОТСЕГА НАТАТЪК, ПОЛИЦАИТЕ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ТРЕНИРАТ НА ЖИВИ МИШЕНИ, ДА ОСИГУРЯВАТ ПРИСЪСТВИЕ ПОВРЕМЕ НА РАБОТА, ГЛОБЯВАЙКИ ЗВЕРСКИ ТРЕЗВИ НЕВИННИ ХОРА, БИЕЙКИ ГИ И ВКАРВАЙКИ ГИ В АРЕСТА, ЗАЩОТО ЗА ЗАТВОРА СЕ ИСКА ПРИСЪДА, КОЯТО ТРУДНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗДАДЕНА ЗА НАПЪЛНО НЕВИНЕН ЧОВЕК.

  2. Бай Ставри казва

    „Начело на мафията е Бойко Борисов!!!“ НЕЩО НЕЯСНО ?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.