НАЙ-СЕТНЕ: ДАНС нападна „просто Киро“

2 11 311

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) влезе в открит конфликт със съпредседателя на ПП, псевдореформатора с афинитет към схемите Кирил Петков, познат и като „просто Киро“, и дори го нападна след негово изказване.

В разпространена официална позиция ДАНС обвинява Петков, че е изказал „некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на ДАНС“.

Пред „Нова ТВ“ тази сутрин Петков каза, че могат да бъдат направени структурни реформи в службите. И даде пример с ДАНС, в която имало около 2200 служители в момента.

„Разпределени са по странен начин, стар начин, и няма ясни методи за оценяване на отделните служители колко са ефективни и колко не са. Има доста субективен фактор в тяхната оценка – мотивира се Петков. – Ние искаме да направим така, че тези служби да имат отчетност, да имат ясно поставени цели, тези цели да се оценяват и като се оценяват, да достигат до всеки служител на ДАНС и хората, които са най-добрите, да бъдат промотирани, а не тези, които са най политически угодни или във времето са били във взаимодействие под някаква форма с недържавни органи“.

Освен това Петков критикува ДАНС, че се е забавила с изгонването на предстоятеля на руската църква в София и на други двама свещеници заради шпионска дейност.

„За съжаление, отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България и след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха – каза Петков. – Днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, но той е бил шпионин на руските служби от 5 години. Всъщност това е нещото, за което говорим през цялото време. Че докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин – реално националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби“.

Петков каза също така, че българските служби „винаги работят вследствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи“, като това по думите му „не е нормално“.

Реклама

Реакцията на ДАНС закъсня само с няколко часа:

„… За изпълнение на законово определените си задължения служителите на ДАНС използват специални методи и средства, умения и качества, придобити в процеса на работа и надграждани ежедневно в специализирани обучения и в споделените дейности с партньорски служби. Изграждането на ефективен служител отнема години. Ежедневното натоварване и отговорността на всеки служител са огромни. Ресурсите на Агенцията са насочени към изпълнение на огромен брой законово регламентирани ангажименти.

Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон. Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори.

Службите за сигурност са имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите. Нека вместо това се стремим към изграждане на култура на сигурност, към стабилност и просперитет на България“.

Всъщност, за случая с предстоятеля на руската църква Змеев пръв съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Той също критикува службите за сигурност, когато разкри на 16 септември, че Македония го е обявила за персона нон грата за шпионаж, а в България той се подвизава необезпокояван 5 години.

Атанасов използва случая да поиска отново да бъдат слети Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и военното разузнаване. 

Чак онзи ден ДАНС най-сетне реагира на случая и експулсира не само предстоятеля Змеев, а и още двама служители на руската църква. Храмът бе затворен за посетители от руската православна църква.

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    Добре де,а какво ПРАВИ ДАНС,за НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Барселонагейт,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,ХАЗАРТА,…………………и т.н.,…………………и т.н.,…………????

  2. Кенеф 0000 казва

    КИРО НАГЛОТО Е МИНАВАЛ СПЕЦИАЛНА ШКОЛА ПО ДЕБЕЛОКОЖИЕ….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.