НЕ Е ВЪЗМОЖНО? Багери заринаха история заради платен паркинг на пъпа на София

4 77 179

Простотията българска понякога стига величини, за които е трудно да предположиш, че са решение на мислещ човек – част от археологическите разкопки на площад „Света Неделя“ бяха закрити, а багери подравниха мястото пред „София хотел Балкан“.

Причината – там ще бъде разширен общинският паркинг, обясниха за „Дневник“ от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), който го стопанисва.

От общината обаче казаха, че на разкопките е извършена „теренна консервация“ и не са издавали разрешение за строеж. И двете страни не отговориха на повече въпроси – защо пространството отново ще е паркинг, до кога и възможно ли е преустройството без одобрение от общината.

В тази зона до 2015 г. имаше голям паркинг. Той се сви, когато започнаха археологическите разкопки. Паркирането на автомобили пред входа на хотела и около църквата създава проблеми за предвижването през площада, а заградената от години част (находките се съхраняваха в найлони в очакване на реконструкцията на площада) допълнително влошава облика на района, през който всеки ден преминават и много туристи.

Реклама

Цените за паркиране там в момента са 4 лв./час за коли и 6 лв. – за бусове. Разширяването на паркинга със сигурност ще се отрази добре на приходите на ЦГМ, макар че от там не коментираха финансови въпроси и мотиви. Аргументът им е, че и преди на този терен е имало паркинг.

Реконструкцията на района трябва да е по проекта на арх. Масимилиано Фуксас, спечелил конкурса на Столичната община през 2019 г. Целият площад „Света Неделя“ ще стане пешеходна зона, а археологията ще се експонира като върху нея ще бъде поставено дебело прозрачно стъкло, върху което да се ходи. Реализацията на проекта се бави от години заради обжалване в съда, припомни главният архитект на София Здравко Здравков.

Разширяването на общинския паркинг изглежда в разрез с концепцията на Фуксас, а и на известния датски урбанист Ян Геел, който оцени „Света Неделя“ като „една много тъжна църква, заобиколена от автомобили“ и препоръча площадът да стане пешеходна зона.

„Дневник“ попита екипа на кмета Йорданка Фандъкова какво точно се строи на площада. „Извършена е теренна консервация на археологически структури по предписание и в присъствието на реставратор“, бе краткият отговор. И не е издадено разрешение за строеж, добавиха от екипа на Фандъкова.

4 Коментара
 1. Патриот (по Вазов, не по Келбечева) казва

  Няма проблем, българите и без това нямат отношение към историята си, дават я на всеки пришълец на концесия, та поне паркингът да заработи.

 2. Галина Колева казва

  Да, наистина действителността точно това показва.

 3. С.Соколова казва

  Тази дупка ли е само история? Всичко минало искат да заличът, та за една дупка пак ще се скарат.

 4. Енчо Лазаров казва

  Че на светия синод са му омръзнали тези мраморни плочи, та да им поставят нови с нови ,, оставени ръце“ отдолу, нищо че 90% от тротоарите в София са като след бомбардировка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.