ТОП ИЗДЪНКА: България губи 1,4 млрд. от Брюксел

3 18 661

България няма да успее да подаде пред Брюксел искане за второ плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост и през септември. Страната ни не е готова с всички условия и срокът отново се отлага. Това прави все по-рисково получаването на средствата до края на годината с бюджет 2023. Това би отворило дупка в хазната в размер на 1,4 млрд. лв.

Това съобщиха пред „Сега“ депутати, запознати с движението на процедурите по плана за възстановяване. Не е ясно дали ще бъдат готови и териториалните планове за справедлив преход, при които има реален риск от загуба на средства, ако не бъдат внесени навреме.

Септември бе посочен като срок за подаване на искането за второ плащане от финансовия министър Асен Василев. Срокът е обвързан и с последващото технологично време, което е необходимо на институциите в ЕС да извършат проверките по плащането и да отпуснат самата сума, така че парите да постъпят до края на бюджетната 2023 г. Справка в актуалната статистика за изпълнените мерки и цели за подаване на искането за плащане показва, че България е покрила 34 изисквания, 32 все още са със статут на неизпълнени.

Много от законопроектите, свързани с изпълнението на тези цели, обаче вече са на финална права в Народното събрание и статистиката ще се подобри. И в този случай обаче България вероятно няма да изпълни всичките посочени предварителни условия и ще внесе искане за частично плащане, коментираха експерти.

Реклама

Трудно върви и обсъждането на новите териториални планове за справедлив преход във въглищните региони. България вече загуби 96 млн. евро от Фонда за справедлив преход за 2022 г., защото не предаде плановете навреме. Ако до края на годината плановете не бъдат одобрени от ЕК, България ще загуби много голяма сума – 826,3 млн. евро. Очакваше се плановете да се обсъждат ударно през август и септември и в края на септември да могат да се пратят на Брюксел.

Дискусиите обаче вървят с цената на сериозно напрежение и още не са приключили. Само преди броени дни на 14 септември в Стара Загора се проведе поредно обществено обсъждане, което бе прекъснато от протестиращи работници на мините.

На националния протест на миньорите онзи ден се разбра, че синдикатите ще настояват за доработване на плановете. Те държат в плана за справедлив преход на Стара Загора да има твърд ангажимент към създаването на „Индустриален парк „Марица Изток“.

Синдикатите настояха до 15 ноември да бъде създадено и включеното в плана за възстановяване предприятие за конверсия на въглищните райони, което да гарантира работа на освобождаваните работници. За предприятието, което фигурира в плана отдавна, не е предвидено финансиране от ЕС и синдикатите искат гаранции, че то ще бъде създадено с пари от националния бюджет.

3 Коментара
  1. анализатор казва

    Дебелата крадлива маймуна от банкя прави всичко,за да саботира правителството.Те откраднаха милиарди,и не им пука за държавата и хората.Искат да се спасят от грозящият ги затвор,и ако може отново да са пряко управляващи.За съжаление една част от народа ни-умопомрачен и оскотял,продължава да гласува за бандити и крадци.От това идва силата на банкянската разбойническа организация.Опомнете се мили хора,не гласувайте за отявлени крадци и райзбойници.

  2. Chukan Kirilov казва

    Банкянската дебела маймуна не е на власт от 3 години. РаЙзбойниците управляват. Зелен чорап и ПП ДАГОЕБ…

  3. Миньор казва

    Обществено обсъждане на 14 септември в Стара Загора?!?! Тайната закуска! Създаване на предприятие за конверсия на въглищните райони?!?! Казано от синдикалните милионери, подменили исканията на енергетици и миньори. Всичко е лъжа и статията е надраскана на бързо и по поръчка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.