СТЪКМИСТИКА: ПП потъна с 6% зад ГЕРБ, „Възраждане“ е №3

0 6 013

Дистанцията между двете водещи политически формации в управляващата „сглобка“ расте. Ако днес има парламентарни избори ГЕРБ-СДС биха получили подкрепа на 24.9 на сто от избирателите, докато партньорът им във властта – „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) – 18.3%.

Това показва проучване на изследователския център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. То е проведено в периода 2 – 8 септември сред 1002 пълнолетни граждани при пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.

Подкрепата за „Възраждане“ леко се покачва и достига 16.1 на сто от гласуващите. Така формацията на Костадин Костадинов запазва третата си позиция.

Веднага след тях е ДПС с 13.4 на сто. БСП е пета с 8.7 на сто.

Партията на Слави Трифонов „Има Такъв Народ“ остава на ръба на парламентарната бариера с 4.2 на сто подкрепа.

Данните на „Тренд“ не регистрират съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.

Парламентът остава с традиционно ниско ниво положителни оценки – 14%. Не се наблюдава динамика спрямо последното проучване на социологическата агенция от месец юли.

Одобрение на кабинета „Денков“

Малко повече от 3 месеца след встъпването в длъжност на правителството на акад. Николай Денков над една пета от анкетираните (22%) изразяват положителна оценка към работата му, сочи проучването на „Тренд“.

В трето поредно изследване обаче се увеличават отрицателните оценки към него, които през септември достигат 68%.

Реклама

Най-голям дял подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – над три четвърти от тях подкрепят правителството.

Данните от проучването показват, че се запазва разделението в отношението към кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи.

Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Работата на президента

Отчита се незначителна промяна и в оценката за работата на президента Румен Радев.

Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава положителните оценки за работата на Радев запазват познатите си нива от 36%. Отрицателни са оценките за работата му на повече от половината от аткетираните (52%).

Нови парламентарни избори

През септември се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими.

Привържениците на идеята се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като през септември те достигат 31%.

Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината от българите (47%).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.