Прокурорите на Лаура Кьовеши подслушват 44 българи – кои са „късметлиите“?

0 13 237

Годишният доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2022 година не беше приет от депутатите. Народното събрание го отхвърли без дебат с 48 гласа „за“, 2 „против“ и 51 въздържали се.

Два случая на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства е установило Националното бюро за контрол на СРС-тата, става ясно от доклада.

При първия случай по отношение на гражданин са прилагани СРС за повече от 260 дни, което надвишава максимално допустимия срок. Два различни органа са искали използване на разузнавателни средства спрямо лицето за разкриване на една и съща престъпна дейност, като е дадено разрешение, без да се съобразят разпоредбите на закона.

Реклама

При втория случай за незаконно използване на СРС е установено, че в искането за прилагането им не се съдържат никакви факти и обстоятелства, даващи основание да се предполага, че човекът е съпричастен към извършено тежко умишлено престъпление.

От доклада на бюрото за контрол на СРС става ясно, че лицата, спрямо които са прилагани разузнавателни средства, намаляват от 2019 г. Тогава те са били 3310, а за миналата година броят им е 2325. Най-голям дял от исканията за използване на СРС са от МВР – 62%, следват прокуратурата с 23% и ДАНС с 11%.

Европейските делегирани прокурори пък са изготвили 44 искания.

На-често се прилагат специални разузнавателни средства за разкриване на организирана престъпна група. След това се нареджат разследванията за наркотични вещества, акцизни стоки, кражби и подкуп. Има и 155 случая по Глава първа от НК – престъпления срещу Републиката. За сравнение през 2021 г. те са били 262.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.